KDP ve KYB politbüroları bir araya geldi

KDP ve KYB politbüroları bir araya geldi
IKBY'deki Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği politbüro üyeleri, Irak'ta meydana gelen son siyasi gelişmeleri ele almak için bir araya geldi

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) politbüro üyeleri, Irak'ta meydana gelen son siyasi gelişmeleri ele almak için bir araya geldi.

Erbil kentinde basına kapalı bir araya gelen her iki partinin politbüro temsilcileri, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin kurduğu teknokrat hükümet ve Erbil-Bağdat arasındaki ilişkileri görüştü. Söz konusu görüşmenin ardında KDP ve KYB tarafından ortak yazılı açıklama yayınlandı.

Açıklamada, Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerin her geçen yıl derinleştiğine yer verilerek şunlar ifade edildi:

"Kürdistan Bölgesi ve Irak merkezi hükümeti arasındaki sorunlar geçen her yıl boyunca gittikçe derinleşiyor. Bu yüzden bu şekildeki değişiklerin meydana gelmesiyle tüm sorunlar çözülmeyecektir. Kürdistan halkının ortak uzlaşı prensibi çerçevesinde, Irak federal hükümetinin kurulması üzerinde hakkı olup olmadığına net bir şekilde cevap verilmelidir. Her iki partinin politbürosuna göre bu uzlaşının birçok maddesi ihlal edilmiştir."

Söz konusu açıklamada, Irak merkezi hükümeti içerisinde meydana gelecek her türlü değişiklikte Kürtlerin anayasal hakkının gözden geçirilmesine yer verilerek, "Her türlü değişiklikte Kürtlerin hükümet dairleri içerisinde payının korunması lazım. Kürdistan siyasi başkanlığı söz konusu temsilcileri belirleyecektir" ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın sonunda Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi için Kürt bölgesinde yüksek bir heyetin Bağdat'ta gitmesi konusunda hemfikir oldukları kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.