Kedi Otu Nedir? Ne işe yarar?

Kedi Otu Nedir? Ne işe yarar?
Kedi otu, Nepeta cataria cinsine ait, hoş kokulu bir bitkidir. Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika'da yetişir. Kedi otunun yaprakları ve çiçekleri, kedilerin ilgisini çeken nepetalakton adı verilen bir kimyasal bitkidir.

Ballıbabagiller familyasından olan ot, özellikle kediler üzerindeki uyarıcı ve halüsinojenik etkisiyle ünlü fakat bu “kedi uyuşturucusu”nun insanlara epey bir faydası bulunmaktadır.

Çayı, boğaz ağrısı, sinüs basıncı ve baş ağrısı gibi soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmesine katkıda bulunur.

kediotucayijpg-d728.jpg

Ot, terlemeye neden olduğundan ateşin düşürülmesinde de etkili.

Ayrıca kanama ve şişliklerin azaltılması için kullanılır. Tohumundan yetiştirilmesi son derece kolay ve özellikle arı ile kelebekleri kendine çeken bir bitkinin yaprak ve mor çiçekleri yaz ya da sonbahar başlarında toplanarak gölgelik yerde bekletilerek kurutulur.

  • Sindirimi destekler. Kedi nanesi, sindirimi kolaylaştıran ve gaz oluşumunu azaltan özelliklere sahiptir. Bu nedenle, sindirim problemleri yaşayan kişiler tarafından tüketilir.
  • Stresi azaltır. Kedi nanesi, sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, stres ve kaygı yaşayan kişiler tarafından tüketilir.
  • Ağrıları hafifletir. Kedi nanesi, ağrı kesici özelliklere sahiptir. Bu nedenle, baş ağrısı, migren, diş ağrısı ve kas ağrıları gibi ağrıları hafifletmek için kullanılır.
  • Uykuya yardımcı olur. Kedi nanesi, uyku kalitesini artıran özelliklere sahiptir. Bu nedenle, uyku problemleri yaşayan kişiler tarafından tüketilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kedi nanesi, antioksidan özelliklere sahiptir. Bu nedenle, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.