Kefek "Cinsel İstismar"ın Önlenmesine Katkı Sunacak

Kefek "Cinsel İstismar"ın Önlenmesine Katkı Sunacak
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan (KEFEK) Başkanı Katırcıoğlu:"Hükümet bünyesinde oluşturulan komisyonun çalışmasının TBMM'ye intikal etmesiyle biz de çalışmalara katkı sunacağız"- "Diğer modern ülkelerde uygulanan yaptırım modellerini ve

TBMM (AA) - YILDIZ AKTAŞ - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, çocuklara yönelik istismar suçlarına ilişkin hükümet bünyesinde oluşturulan komisyonun çalışmasının Meclise intikal etmesiyle kendilerinin de çalışmalara katkı vereceklerini belirterek, diğer modern ülkelerde uygulanan yaptırım modellerini ve etkilerini incelediklerini söyledi.

Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana'da yaşanan cinsel istismar olayının herkesi derinden sarstığını ifade etti.

Toplumun her kesiminde duyarlılık oluştuğunu ve çözüm noktasında umut verici gelişmeler yaşandığını anlatan Katırcıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla oluşturulan komisyonun çizeceği yol haritasının bu konuda yol gösterici olacağını dile getirdi.

Hükümet ve KEFEK'in şiddet ve cinsel istismara yönelik sıfır tolerans esasını benimsediğini ve bu tür olayları sıfıra indirebilme amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Katırcıoğlu, "Bu tür olaylara şahit olan, duyan kişiler hemen mahallindeki en yakın kolluk birimlerine olayı ihbar etmeli, kolluk birimlerinin yürürlükteki yasalarımız vasıtasıyla olaya hemen müdahale etme durumunu oluşturmalıdırlar. Burada toplumsal duyarlılığımız çok önemli." diye konuştu.

Olayın ardından hükümetin, ivedilikle tüm kurumlarıyla harekete geçtiğini belirten Katırcıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Hükümet bünyesinde oluşturulan komisyonun çalışmasının TBMM'ye intikal etmesiyle biz de çalışmalara katkı sunacağız. Diğer modern ülkelerde uygulanan yaptırım modellerini ve etkilerini inceliyoruz. KEFEK, özellikle aile ve çocukla ilgili toplumsal meselelere duyarlıdır. Siyasi mutabakatın en elzem olduğu bir mecradayız. Cumhurbaşkanımızın tabiriyle, çocuğun bedenine yönelen şiddet ve tecavüz bizleri çöküşe götürecek adeta bir dinamittir. Dolayısıyla, misyonumuz gereği böylesi bir vahim olayın akabinde bizler de çalışmalarımıza hız verdik, süreç TBMM'ye aktarıldığında gereken adımları atacağız."

Haftaya gerçekleştirilecek KEFEK toplantısında çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarını, bu konuda bugüne kadar yapılanlar ile yapılması gerekenleri tartışacaklarını, ceza ve infazla ilgili eksiklikler olup olmadığını ele alacaklarını ve özellikle koruyucu, önleyici tedbir anlamında neler yapılabileceğini masaya yatıracaklarını anlatan Katırcıoğlu, buradan çıkan raporu hükümet bünyesinde oluşturulan komisyon ile paylaşacaklarını vurguladı.

- "Halk, radikal çözümde ısrarcı"

Katırcıoğlu, olay sonrası Türkiye'nin her yerinden itiraz sesleri yükseldiğine işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Mevcut düzenlemelerden büyük bir memnuniyetsizlik var. Yeni bir bakış açısına ihtiyacımız var. Sahaya indiğimizde, halkımız daha radikal çözümler üzerindeki ısrarını sıklıkla dile getiriyor. Kimyasal hadım meselesi Türkiye gündemine yabancı bir konu değil. Defalarca tartışılmış fakat bir türlü uygulanmamıştır. Oluşturulan komisyonun, kimyasal hadım meselesini de detaylıca ele alacağına inanıyorum. Modern ülkelerde yasalarda tanımlanmış, uygulanan bir yaptırım türüdür. Türkiye, neden kimyasal hadımı uygulamaya koymasın ki? Burada özellikle altını çizmek istediğim bir husus var; bu suçu işleyene sadece kimyasal kastrasyon uygulanmayacak, beraberinde hukuken aldığı ceza infaz edilecek ve ömür boyu güvenlik kuvvetleri tarafından takibi sağlanacak."

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'in kimyasal hadımı içeren maddesinin, geçen yıl Danıştayca durdurulduğunu anımsatan Katırcıoğlu, toplumun taleplerine cevap vermek için bu konuda kanun çıkarmak gerektiğini ve bu konudaki çalışmalara hızlı şekilde başlanacağını bildirdi.

Adana'daki istismar olayında fail hakkında istenen cezanın, mevcut ceza kanunlarının öngördüğü en üst seviyeden olduğunun altını çizen Katırcıoğlu, bu davayı takip etmenin, milletin kendilerine verdiği bir görev olduğunu söyledi.

Katırcıoğlu, 15 Temmuz davaları da dahil kamu vicdanını derinden yaralayan tüm davaları takip ettiklerine dikkati çekerek, "Nasıl kapı kapı dolaşıp halkımızın sorunlarını dinliyorsak, sokak sokak dolaşıp halkımıza danışıyorsak, aynı şekilde gerekiyorsa mahkeme mahkeme koşturup, milletimizin menfaatini takip edeceğiz. İstanbul'da bir hastanede 18 yaş altı gebelik vakaları ve bu vakaların adli mercilere bildirilmediği iddialarının da takipçisiyiz. İlgili bakanlıklarla iletişim halinde konuyu takip ediyoruz." dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.