Kelaynaklar doğaya bırakıldı

Kelaynaklar doğaya bırakıldı
Dünyada nesli tükenme riski taşıdığı için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonunda, yaşamlarını sürdüren ve göçlerine izin verilmeyen kelaynak kuşları, üreme için doğaya bırakıldı- Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Böl

ŞANLIURFA (AA) - Birecik ilçesinde, nesli tükenme tehdidi altında bulunan 205 kelaynak, üreme döneminin başlaması üzerine doğaya bırakıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu, nesli yok olma altında bulunan kelaynakların, yaşamlarını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menüyle beslenen kelaynakların, yarı doğal ortamdaki istasyonda sayıları her geçen yıl artıyor.
Sayısı bu yıl 205'i bulan kelaynaklar, doğal beslenebilmeleri ve üreme döneminin başladığı bahar ayları başında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına bırakılıyor. Fırat Nehri kenarındaki doğal yaşam alanlarında birkaç ay gezen kelaynaklar, ağustos ayında kuluçkaya yatmak üzere yuvalarının bulunduğu istasyona alınıyor.
Kuşların doğaya bırakılması amacıyla düzenlenen programa katılan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, kelaynakların neslinin tükenme tehdidi altında olduğu için koruma altına alındığını hatırlattı.
Dünyadaki son iki popülasyonundan birinin Fas'ta diğerinin ise Türkiye'de bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu kuşlar normalde göçmendir, önceki yıllarda göçe bırakma dönemlerinde hangi güzergahları kullandıklarını öğrenmek için bazı hayvanlara vericiler takılmış. Bunların nerelere kadar gittikleri bilgisi elimizde var, bir kısmı Kuzey Afrika'ya kadar, bir kısmı geri dönüş yaptı, bir kısmının avcılar tarafından vurulduğu anlaşıldı. Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılardan dolayı bu yıllarda biz kelaynakları göçe göndermiyoruz. Bundan dolayı göç zamanında burada onları misafir ediyoruz, biyolojik ihtiyaçlarını biz karşılamaya çalışıyoruz. Özel menümüz var, veterinerlerimiz özellikle yoğun bir şekilde çalışıyor. Hayvanları korumak adına göçte geçirmeleri gereken zamanı burada geçirmelerini sağlıyoruz. Normalde kelaynakların bu dönemde Kuzey Afrika'dan buraya dönmeleri gerekiyor, biz de hayvanların doğal ortamda üremelerini sağlamak için kafeslerden dışarı çıkardık. Yaptığımız çalışmalar sayesinde her geçen yıl daha başarılı oluyoruz. Geçen yıl 43 yavru elde edildi, bu sene ise 52 yavru elde ettik. İnşallah bu rakamı biraz daha yukarı çıkarmak istiyoruz. Şu an elimizde 205 birey var, kan örnekleri alınarak cinsiyetleri belirleniyor ve halkalamaları yapılıyor. Bu da neslin geleceği için önemli bir çalışma. Ayrıca bu yıl bazılarına verici taktık bu sayede nerelerde beslendiklerini, nerelere gittiklerini öğrenebiliyoruz."
Erdoğan, bölge insanının söz konusu hayvanlara önem verdiğini ve bu nedenle onlara hassas davrandığını belirterek, bundan dolayı vatandaşlara teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.