Kendi terapisini güfteleriyle yapıyor

Kendi terapisini güfteleriyle yapıyor
Denizli'de nöroloji ve psikiyatri uzmanı doktor Metin Vural, mesleğinin yanı sıra şiir ve güfteleriyle tanınıyor- Vural: "Sabahtan akşama kadar dert dinliyorum. Kendi sağlığınızı korumak için aklınızı dağıtmanız gerekir. Bu da sanatla oluyor"

DENİZLİ (AA) - MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'de nöroloji ve psikiyatri uzmanı doktor, kendi terapisini şiir ve güfte yazarak uyguluyor.

Denizli'de özel muayenehanesinde çalışan Dr. Metin Vural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doktorluk mesleğinin getirdiği psikolojik yükü sanatla dağıtmaya çalıştığını ifade etti.

Emanet edilen canı koruma kaygısının yarattığı gerilimin doktorluk mesleğinin en zor yönü olduğuna işaret eden Vural, bu yükün altından kalkmanın bilinen en etkili yolunun sanat olduğunu, kendisinin de şiir ve güfte yazdığını, resim ve fotoğrafla uğraştığını dile getirdi.

Sanatsal yaratımda çıkış noktasının mesleki stresle ilgili olduğuna işaret eden Vural, şöyle konuştu:

"Ben psikiyatristim. Sabahtan akşama kadar dert dinliyorum ve onları anlamak için her birinin yerine kendimi koyuyor empati yapıyorum. Birçok kişiliğe bürünüyorum. Kendi sağlığınızı da korumak için bir şeylerle aklınızı dağıtmanız gerekir. Bu da sanatla oluyor. Şiiri çok seviyorum. Hastalarımın ve sohbet ettiğim kişilerin iç dünyasını kağıda dökme, güzelleştirme, şiir haline getirme gibi bir fırsat veriyor. Bunlardan birçoğu da bestelendi. TRT repertuvarında da bir hayli beste yapılmış güftem bulunuyor. Bunlar insana gurur veriyor."

- Yıldız Kenter seslendirdi

Dr. Vural, "Kuş Bulutu", "Yalnızlık Günbatımı", "Kuru Gülün Kokusu", "Sen Seni Sevdin" isimli şiir kitaplarının yanı sıra ünlü tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter'in seslendirdiği "Nisan'a Kaç Var ?" adlı şiir CD'sinin bulunduğunu dile getirdi.

Şiirlerini Kenter'in seslendirmesinden onur duyduğunu anlatan Vural, 2003 yılında Selahattin Pınar Güfte ödülünü kazanması ve meslektaşı olan ünlü besteci Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca'nın bir bestesine yazdığı güftenin kendisini için unutulmaz hatıralar arasında yer aldığını kaydetti.

Dr. Metin Vural, şiir yazmak, okumak ve dinlemenin insanları gerçekten rahatlatabileceğini belirterek hastalarına da sık sık bu tavsiyede bulunduğunu da sözlerine ekledi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.