‘Kendine baktıran’ eserler fuarı!

‘Kendine baktıran’ eserler fuarı!
Önceki akşam ziyarete açılan Contemporary Istanbul (CI) toplam 23 ülkeden 108 çağdaş sanat galerisine ev sahipliği yapıyor. Kültür Bakanı Ömer Çelik’in dün ziyaret ettiği fuar 16 Kasım’a kadar açık kalacak

Contemporary Istanbul İstanbul, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi’nde önceki akşam başladı. 16 Kasım’a dek sürecek fuar, toplam 23 ülkeden, 108 Çağdaş Sanat galerisine yer veriyor. Contemporary Istanbul’u ön izleme gününde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ziyaret etti. Fuar, CI Dialogues başlıklı konuşma programı kapsamında Mehmet Güleryüz ve Levent Çalıkoğlu ile Li Xin ve Philippe Piguet’nin açılış konuşmaları ile başladı. Dün ayrıca fuarda Mehmet Güleryüz’ün Porland için tasarladığı Masal Koleksiyonu tanıtıldı.
Fuarda bugünse çeşitli başlıklarda konuşmalar düzenlenecek.

 

 

Kaçırmamanız gerekenler:
-  Yaşam Şaşmazer’in Berlin ART Projects standında sergilenen 2012 tarihli “Either you or I, but both together is out of the question!” (Dostoyevski) adlı eseri önünden geçenleri kendine baktırıyor.
-  Elif Uras’ın Galerist’teki ‘Leaf Belly’ ve hemen yakınında Volkan Aslan’ın Pi Artworks standındaki 2014 tarihli ‘Sevgili Çirkin Gelecek’ adlı işlerini es geçmeyin.
-  Andipa Gallery standında sergilenen İngiliz sokak sanatçısı Banksy’nin küçük ama kıymetli işlerinden “Precision Bombing” adlı işinin edisyonu ve yine Andipa Gallery standından 20. YY’ın en önemli sanatçılarından
Francis Bacon’ın “Triptych 1983” adlı eserinin imzalı edisyonu dikkat çekenlerden.
-  The Empire Project standında resme ara verdiğini, büyük ebatlı resimler yerine bir süre çizim yapacağını açıklayan Mehmet Güleryüz’ün 2014 tarihli “İsimsiz” başlıklı çizimleri sanatçının İstanbul
Modern’de önümüzdeki aylarda açılacak retrospektifi öncesi görülmeye değer.
-  Krampf Gallery standında Marc Quinn’in Kate Moss’u model olarak kullandığı ‘Maquette for Siren’ serisinden heykeli yer alıyor.
-  Farklı ülkelerden
22 sanatçıyı buluşturan sanatçı kolektifi island6’nın İstanbul’un
ruhuna odaklanarak hazırladıkları eserlerinden oluşan standı fuarın en
ilginç standlarından biri.
-  Galerie Lelong standındaki Miro ve Picasso eserlerini mutlaka görün.

 

İtalya’nın dağlarından İstanbul’a 
İtalya’nın dağlık bir bölgesi olan Val Gardena’da yaşayan, eserlerinde ahşaptan yonttuğu insan figürlerine yer vererek tüm dünyada ismini duyuran, İtalyan sanatçı Aron Demetz heykelleriyle Contemporary Istanbul’da... Fuar vesilesiyle Demetz ile konuştuk.
Eserlerinizde neden ahşabı tercih ediyorsunuz?
Eserlerimde doğal materyalin önemine inanıyorum. Her materyalin özünü bulmaya ve onu en düzgün şekilde kullanmaya çalışıyorum. Ahşap karakteristik yapısı ve taşıdığı ruhla bana en yakın gelen materyal. Çok farklı şekillerde kullandım ve düşüncelerimi ifade edebilecek forma taşıdım.
İtalya’da bulunan Val Gardena adlı dağlık bölgenin sizin üzerinizde büyük etkisi olduğunu söylüyorsunuz. Bu bölgeyle ilişkinizden biraz bahseder misiniz?
Etrafımda beni çevreleyen doğaya büyük bağlılık duyuyorum. Val Gardena’nın güzelliği de benim için çok önemli. Ben kendimi Val Gardena’ya ait ve oralı hissediyorum, orası benim evim.
Geleneksel yöntemleri kullanıyorsunuz ama günümüzden karakterlere yer veriyorsunuz. Güncel ve klasik sanat anlayışını nasıl bağdaştırıyorsunuz?
Bence nereden geldiğimizi asla unutmamalıyız, güncel eserler yaparken geçmişin kaynaklarını kullanmalıyız bence. Benim eserlerim antik döneme referans veriyor; bunu hiç saklamadım. Heykele bakışımla geçmişi bağdaştırarak kendime bir yol çizmeye çalışıyorum.  
CI’da eserleriniz var. İstanbul hakkında neler düşünüyorsunuz?
İstanbul, kültür ve anlayışın, güzellik ve yaşamın, insanlığa dair ümitlerin örneği olan bir şehir. İstanbul’da yaşamak güzel olmalı; bana İtalya’nın dağlarında nefes almayı hatırlatıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.