Kendiniz kurun Güvenle tüketin

Kendiniz kurun Güvenle tüketin
Gıda güvenliği konusunda tereddüt yaşıyorsanız ya da “evde yapılmış gibisi yok” diyerek el emeği göz nuru ürünlerinizi sofranıza taşıyorsanız bu noktada yapabileceğiniz bir şey daha var: Zeytin…

Katkı maddesi mi var, hileli mi, kanserojen içerir mi? Evde yapacağınız ve güvenle tüketeceğiniz gıdalarla bu soruların muhatabı olmazsınız. Evde yapabilecekleriniz arasında zeytin de var.  İster siyah zeytin, isterse yeşil zeytini evde kendiniz hazırlayıp, güvenle sofranıza koyup, afiyetle yiyebilirsiniz.

EVDE KIRMA ZEYTİN YAPIMI

Pazardan alınan yeşil zeytinler yapraklarından ve ezik olanlarından arındırılarak birkaç su yıkanır. Sert bir zemin üzerinde mümkünse tek bir darbe ile teker teker hafifçe kırılır. Ancak zeytinlerin ezilmemesine dikkat edilir. Bu işleme çıtlatma denilir. Bu işlem kesme tahtasının üzerine temiz bir naylon poşet sererek evdeki et döveceği ile gerçekleştirilebilir. İstenirse küçük çekiç, tahta tokmak, cam kavanoz veya maden suyu şişeleri de aynı işi görebilir. Maden suyu şişeleri tabanlarının ortasına doğru çukur olduğundan hem zeytinlerin etrafa kaçmasına hem de kırılan zeytinlerden su ve yağ sıçramasına engel olurken bilekler de yorulmayacaktır. Diğer bir yöntem zeytinleri tampon görevi yapacak bir havlu veya kalın bir bez arasına alarak kırmaktır.

Kırılan zeytinler kararmamaları için hemen su dolu geniş bir kabın içerisine aktarılır. Kırma işlemi bitince zeytinler cam bir kavanozun içine alınır. Üzerini geçecek kadar su doldurulur ve ağzı kapatılarak zeytin kurulur. Sağlık açısından pet yerine cam kaplar tercih edilmelidir. Büyük bir kavanoz yerine her biri kısa süre de tüketilebilecek küçük boyda bir dizi kavanoz kullanımı zeytinin dayanma süresini arttıracak bir tekniktir.

Zeytinlerdeki acı suyun çıkması için sabah akşam kavanozdaki bu "tatlanma suyu" dökülerek yenisi konulur. On-on beş gün kadar sonra zeytinlerdeki acılık gitmiş, renkleri sararmış ve yenilebilir kıvama gelmiş olacaktır. Zeytinlerin yenilecek miktarı bir kaseye alınarak üzerine hafif tuz serpilerek tüketilebileceği gibi salamura şeklinde daha uzun bir süre muhafaza edilebilir. Kırılmış yeşil zeytinler çok fazla bekletilirse bozulma görülebileceğinden buzdolabında saklanmalı ve kısa zamanda tüketilmelidir. Yenileceği kadar alınıp sızma yağ ve limonla kahvaltılık olarak sunulabilir.

EVDE ÇİZİK YEŞİL ZEYTİN YAPIMI:

Çizme yeşil zeytin yapımında görece iri olanlar tercih edilir. Ezikleri ayıklanıp yıkanan yeşil zeytinler bıçakla iki - üç yerinden çekirdeğine ulaşmayacak şekilde çizilir. Bu amaçla satılan zeytin çizme aleti de kullanılabilir. Çizik sayısı arttıkça daha hızlı yenilebilir hale gelirler. Az çizikle daha yavaş olgunlaşanlar zamanı geldiğinde daha dolgun ve canlı olurlar. Çizme zeytin kırma zeytine göre daha uzun süre bozulmadan durabilir. Çizilen zeytinler kararmamaları için bekletilmeden su dolu bir kabın içerisine bırakılır. Zeytinlerin acı suyu çıkana kadar her gün suyu değişir.

SALAMURA SUYUNUN HAZIRLANMASI:

Zeytinlerin konacağı kabın alacağı kadar içme suyuna dört-beş parça limon tuzu ve iki-üç yemek kaşığı kaya tuzu eklenir, tuz eriyene kadar karıştırılır. Zeytinler kavanoza yerleştirilir. Aralara limon dilimleri konulur. İstenirse aroma sağlamak üzere kişniş taneleri serpiştirilip defne yaprağı da konulabilir. Zeytinlerin üzerine tuzlu su dökülür. Zeytinler tamamen suyun içinde kalmalıdır. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak serin bir yerde bekletilmelidir. Kişniş, kekik, limon suyu, tane karabiber ve sızma zeytinyağı ile çeşnilendirilerek de lezzeti arttırılabilen yeşil zeytin kahvaltı sofralarını süslediği gibi yeşil zeytinli salata yapımında da kullanılabilir.

 

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.