Kilis'e düşen roket mermileri

Kilis'e düşen roket mermileri
Yılbaşından bu yana yaşanan 14 olayda, 44 merminin isabet ettiği kentte 15 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı

GAZİANTEP (AA) - Kilis'e yılbaşından bu yana Suriye'den atılan 44 roket ve havan mermisi düştü. Bu olaylarda 15 kişi yaşamını yitirdi, 33 kişi yaralandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) karşı Halep'in kuzeyinde kayıplar veren terör örgütü DAEŞ, ocaktan bu yana Kilis'e roketli ve havanlı saldırılar düzenledi. Savaşın ilk günlerinden beri Suriyelilere kucak açan Türkiye'nin güneydeki en uç noktalarından Kilis, son dönemlerde Suriye'den atılan roket mermileriyle gündeme geldi.

Söz konusu olayların ilki 18 Ocak'ta gerçekleşti. Suriye'den ateşlenen 3 roket mermisinden 2'si boş araziye düştü, birisi 4 okulun bulunduğu okullar bölgesindeki Nazlı Ömer Çetin İlkokuluna isabet etti. Olayda, okul hizmetlisi Ayşegül Polat (25) yaşamını yitirdi, bir kişi yaralandı. Yaralanan 12 yaşındaki Gülten Canpolat, 11 gün süren yaşam savaşını kaybetti.

Suriye'den atılan bir başka mermi de 23 Ocak'ta Karaali Mahallesi Türbedar Sokağı'ndaki 2 katlı bir evin girişine isabet etti. Evin giriş katının hasar gördüğü patlamada, biri çocuk 2 kişi yaralandı.

Suriye'den atılan mermilerin Türkiye tarafına düşmesi, son dönemlerde yoğunluk gösterdi.

Kazım Karabekir Mahallesi Kilis Devlet Hastanesinin arka tarafındaki araziye 8 Mart'ta Suriye'den atılan roket mermileri düştü. Burada da Sıdıka Mavzer (54) olay yerinde, Mert Özkan (4) hastanede hayatını kaybetti. Olayda, Mert Özkan'ın ağabeyi Utku (6) yaralandı.

Atılan 2 roket mermisi, 12 Mart'ta Kilis Emniyet Müdürlüğünün yakınındaki askeri lojmanlar ile Adalet Sarayı arkasındaki araziye düştü. Askeri lojmanlara isabet eden roket mermisi patlamadı ancak binada hasar oluştu. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayın hemen ardından üçüncü bir roket mermisi de yakınlardaki marul bahçesine düştü.

Roket ve havan mermileri bu süreçte Kilis merkezin yanı sıra ilçelere de isabet etti.

Sınırın sıfır noktasındaki Elbeyli ilçesine 4 Nisan'da Suriye tarafından atılan 6 havan mermisi düştü. Azez'e bağlı Ayeşe köyü kırsalındaki ÖSO ile terör örgütü DAEŞ arasındaki çatışmalar sırasında atılan havan mermilerinden 2'si ilçe mezarlığı, 4'ü ise mezarlığın yanındaki araziye düştü.

Suriye'den ateşlenen 2 roket mermisi, 7 Nisan'da Yavuz Sultan Selim Mahallesi Dilek Sokağı ile İslambey Parkı yakınındaki sokağa isabet etti. Patlamada, 2 kişi yaralandı.

İç savaşın sürdüğü Suriye tarafından 11 Nisan'da atılan 5 roket mermisi, Atatürk Mahallesi İnce Sokağı'na düştü. Roketlerden birinin eve isabet etmesi üzerine 12 kişi yaralandı. Yaralılardan 74 yaşındaki Abbas Çelik, olayın ardından kaldırıldığı Kilis Devlet Hastanesindeki 11 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

Suriye'den 12 Nisan'da atılan 2 roket mermisinden biri otogar civarındaki boş araziye, diğeri İbni Sina Caddesi'ndeki 4 katlı pansiyonun birinci katına isabet etti. Olayda 2'si ağır 8 kişi yaralandı. Yaralılardan belediye çalışanı Mehmet Emin Onarıcı (42) ile Mehmet Hanifi Sağlam (45), kaldırıldıkları Kilis Devlet Hastanesindeki müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Suriye'den ateşlenen 4 roket mermisi 13 Nisan'da sabah saatlerinde Bölük Mahallesi Öncüpınar yolu yakınındaki tarım arazisine düştü. Olayda yaralanan olmadı, roketlerden biri patlamadı.

- Ölüm Suriyelilerin peşini bırakmadı

Suriye'den ateşlenen mermilerden 3 tanesi ise 18 Nisanda Kilis'e düştü. 2 roket mermisinden biri Kilis Devlet Hastanesinde oksijen deposuna isabet ettti, diğeri ise zeytin bahçesine düştü. Ölen yada yaralanın olmadığı bu olaydan yaklaşık bir saat sonra ise 1 roket mermisi ise Yavuz Sultan Selim Mahallesi Mehmet Geçik Ortaokulu yakınlarındaki boş bir araziye düştü. Patlamada, çobanlık yaptığı öğrenilen Suriyeli Kamil Cerruh (40) ve ortaokul öğrencisi Mehmet Sarıbuğday (14) yaralandı. Olayda 10 koyun da telef oldu. 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Cerruh, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Aynı gün, akşam saatlerine doğru iç savaşın devam ettiği Suriye'den atıldığı belirlenen bir roket mermisi, Kilis kent merkezinde Hakverdi Mahallesi'ndeki öğretmenevinin arkasında bulunan 2 katlı bir binanın çatısına düştü. Patlamada, 3 Suriyeli yetim çocuk hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. Yaralı çocuklardan birisi daha yaklaşık 24 saat süren yaşam mücadelesini kaybederek hayatını kaybetti.

Suriye'den 19 Nisanda atılan roket mermisi Helvacıoğlu Mahallesi'ndeki bir evin çatısına isabet etti. Patlama sonrası çatıdaki odunlar tutuştu. İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Bu olaydan yaklaşık 5 dakika sonra Suriye'den ateşlenen 2 roket mermisinden biri aynı mahalledeki Bilal Habeşi Camisi'ne ait tuvalete, diğeri de Kilis Mezarlığı yakınındaki boş araziye düştü. Olayda 2 kişi yaralandı.

Suriye'den dün ateşlenen roket mermisi, Kilis'te ekin tarlasına düştü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

İç savaşın devam ettiği Suriye'den dün yine atılan 2 roket mermisinden biri, Kilis Adliyesinin arkasındaki boş araziye, diğeri de Yavuz Sultan Selim Mahallesi'ndeki Acıbadem Sokak'a düştü. Patlamada yaralanan, Hatice Evran, Abdullah Kaçar, Emre Arslan, Suriye uyruklu Muhammet İdisa, Hasan Polat ile ismi öğrenilemeyen bir kişi, 112 Acil Servis ekiplerince Kilis Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Yaralılardan Hatice Evran ve Abdullah Kaçar, müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Ağır yaralanan Mahmut Emre Aslan da yaklaşık 12 saat sonra yaşam mücadelesini kaybetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.