Kilo vermek kadar korumak da önemli

Kilo vermek kadar korumak da önemli
 Editör
Diyetisyen Seda Yağız, günümüzde birçok kişinin obezite ile mücadele ettiğine dikkati çekerek, bireylerin kilolarını nasıl koruyabileceklerini mutlaka öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.

Günümüz dünyasında sedanter yaşamın artmasıyla birlikte kilo artışı kaçınılmaz duruma geldi. Uzmanlar bu nedenle obezitenin artık çocukluk ve ergenlik döneminde dahi başlayabildiğini dile getiriyor. Altınbaş Üniversitesinin Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan 100 Kitap serisinden çıkan “Leziz Diyet Mutfağı” kitabı yazarlarından Diyetisyen Seda Yağız da kitabın lansman töreninde, günümüzde birçok kişinin obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekti. Kilo vermek isteyen bireylerin sayısında ciddi artış yaşandığını belirterek, “Bir süre beslenme düzenini değiştirip, egzersizi arttırarak kilo kaybediliyor. Fakat verilen kilonun korunmasında da bir o kadar zorluk çekiliyor.” diyerek oysa verilen kiloların korunmasının mümkün olduğunu anlattı.

SIK KİLO ALIP VERMEDE VÜCUTTAKİ İNFLAMASYON ARTIYOR

Diyetisyen Seda Yağız’a göre sağlık açısından en önemli husus, kilonun verilmesinden çok geri alınmaması. Kilonun sürekli verilip alınması durumunda vücutta inflamasyonun arttığına işaret eden Seda Yağız, bunun da bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin artmasına neden olduğunu söyledi. Yağız, bireylerin kilolarını nasıl koruyabileceklerini mutlaka öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.

BESLENMEDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ

“Sürdürülebilir beslenme alışkanlıklarını edinin’’ tavsiyesinde bulunan Yağız, kilonun birçok faktörden etkilendiğine değindi. “Doğduğumuz şehir, yaşadığımız kültür, çocukluktan gelen alışkanlıklarımız, ailemiz, çevremizdeki arkadaşlarımız, çalıştığımız ortam, uyku düzenimiz, stres yükümüz, değişken duygu durumlarımız, kan değerlerimizdeki eksiklik veya fazlalıklar, genetiğimizdeki hastalıklar, gün içerisindeki hareket durumumuz gibi durumlar önemli faktörler.” dedi. Bir uzman eşliğinde yapılacak tetkiklerden sonra en doğru beslenme şeklinin belirlenerek bu yola çıkılmasını söyledi. İnsanların öncelikle kendi vücutlarına en uygun beslenmeyi öğrenmelerini öneren Yağız, sağlıklı kilo korumanın püf noktalarını anlatı.

LEZZETLİ DİYET, GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI İLE MÜMKÜN

Yağız, diyetin sıkıcı ve lezzetsiz olduğu algısı nedeniyle pek çok kişinin kilosunu koruyamadığını gözlemlediklerini kaydetti. Lezzetli diyetin, geleneksel Türk Mutfağı ile mümkün olduğunu göstermek için Şef Rıza Belenkaya ve obezite ile mücadelede yeni yöntemler geliştiren Cerrah, Prof. Dr. Turgut İpek ile birlikte “Leziz Diyet Mutfağı” Kitabını hazırladıklarından bahsetti. Amaçlarının kişilere hem lezzetli bir diyetin yapılabildiğini gösterebilmek hem de farkındalık yaratarak diyet süreçlerini desteklemek olarak özetleyen Yağız, 10 madde de kiloyu korumanın sağlıklı püf noktalarını açıkladı.

  1. Su Tüketin! Vücudunuzun ihtiyacı kadar su tüketin.
  2. Yeterli Protein Tüketin! İhtiyacınız olan yeterli proteini aldığınızdan emin olun.
  3. Sürekli Atıştırmayın! Sürekli ara öğün yapmak yerine vücudunuzun sesini dinleyin.
  4. Hareket edin! Hareket etmeyi alışkanlık haline getirin yalnız ortopedik bir rahatsızlığınız varsa mutlaka bir fizyoterapistden destek alın.
  5. Kendinizi Sürekli Yasaklamayın! Hayat gibi beslenmede bir denge içerisinde olmalıdır. Bir gıdayı ne kadar, ne zaman ve ne sıklıkla yediğiniz önemlidir. Kendinizi yasaklamak yerine porsiyon kontrolü veya sağlıklı leziz tariflere yapmaya yönelebilirsiniz.
  6. Stresinizi Yönetmeyi Öğrenin! Sağlıklı olmak istiyorsak kortizol hormonumuzu da dengede tutmalıyız yoksa ya çok zayıf ya da çok kilolu oluruz.
  7. Vücudunuzu Tanıyın! Sizi anlayabilen diyetisyenler ile çalışın ve vücudunuzu tanıyarak ona uygun beslenmeye özen gösterin.
  8. Alışkanlık Edinin! Bir süre sağlıklı beslenip bırakmayın alışkanlık edinin ki sonradan aynı problemleri yaşamayın.
  9. Farkında Olun! Yaşam boyu sadece bir alana sahipsiniz o sizin vücudunuz bunun farkında olmalısınız.
  10. Unutmayın! Sizden bu dünyada sadece 1 adet olduğunu unutmayın

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.