Kimi casus dedi, kimi çok sevdi: İşte Konya'nın Ekmekçi Hayk'ı
Konya'nın at arabalı ekmek satıcısı Ekmekçi Hayk, Hayk Buğdaycıgil 1910 yılında dünyaya gelmiş 1982 yılında hayatını kaybetmiştir. Adı casus iddialarına da karışan Ekmekçi Hayk'ın hayatını kaybetmeden Müslüman olması kitaplara konu oldu.
Ekmekçi Hayk’ın hayatıyla ilgili çok fazla bir bilgi yok. Bir rivayete göre Konya doğumlu olduğu söylenir. Onun Konya’da bilinmesi ve sevilmesi “Ekmekçi Hayık” lakabıyla anılması Fenni Fırın dolayısıyladır . Fenni Fırın’ın müsteciri olan Ağazadeler’den Ata Koçbeker’le yolları kesiştikten sonra Hayk’ın Konya serüvein başladı. O zaman zarfında bakkalların sayısı az olduğu için fırında üretilen ekmeklerin önemli bir kısmı da fırında satılıyordu. Satılan ekmeklerin bir kısmıda at arabalı satıcılar tarafından evlere kadar giderek satılıyordu. Bu satıcılara at arabalı ekmek satıcıları denirken bunlardan birisi de Hayk’tı.

ATI DA KENDİSİ DE ÇOK ZEKİYDİ
Hayk hafızasının keskinliğiyle birçok kişiyi büyülüyordu. Öyle ki atı ve arabası kendine ait olan ve sattığı ekmek başına kârdan hisse alan Hayk, aylık veresiye sattığı ekmeklerin hiç yazılı kaydını tutmasa da bütün ekmek abonelerinin bir ay boyunca kaç ekmek aldığını günlük adetleriyle aklında tutardı. Hayk’a inanmak istemeyenler olsa da Hayk’ın hesabı hiç açık vermedi. Hayk’ın atı da kendisi gibi zekiydi. Hayk’ın atına komut verdiğini gören olmadı.
İSLAMİYET'E HEP ÇOK SAYGILIYDI
Bir gayrimüslim diye bilinse de Hayk İslam dünine her zaman çok saygılıydı. Ezan okunurken yaptığı işi huşuyla dinlerdi . Bir gün onun bu durumunu yazıhanesinde oturduğu yerden şaşkınlıkla seyreden Nazım Mutluer, ezan bittikten sonra Hayk’ın yanına giderek böyle bir gayrimüslimden beklenemeyecek bu davranışının sebebini sorduğunda Hayk: “Olsun… Saygı göstermek gerekir” dedi.
"ZATEN MÜSLÜMAN GİBİYİZ ATA BEY"
Öte yandan Hayk, bir cenaze namazına rastgeldiğinde hemen imamın arkasında safa geçerek cenazenin namazına iştirak ederdi. Yine bir cenaze namazında, cemaatte bulunan Ata Bey, namaz sonrası, ona sık sık yaptığı İslamiyet’e geçme tekifini bir defa daha yenilerse de Hayk: “Zaten Müslüman gibiyiz Ata Bey” deyip bu teklifi kabul etmez.
HİKAYELERE KONU OLDU
Onun İslam’a karşı bu saygısındandır ki; hayatını kaybetmeden kısa bir süre önce evinde, kendini hasta yatağında ziyaret eden Ata Koçbeker ve oğlu Oğuz’un arzusunu kırmayıp kelime-i şahadet getirerek Müslüman oldu. Onun bütün Konya’da sevinçle karşılanan bu ihtidası Zeki Oğuz’un Bir Günün Tanıklıkları, Ahmet Efe’nin Ekmekçi hikâyelerine de konu oldu.
1982 yılında vefat eden Ekmekçi Hayk Musalla Mezarlığı’na defnedilirken telkini Faik ismiyle verildi.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.