Kimsesiz çocuklara "yol arkadaşı" oldular

Kimsesiz çocuklara "yol arkadaşı" oldular
Devlet tarafından koruma altına alınan çocuklara yönelik çalışmalar yapan Eytam Derneği'nin, "Rol Model, Yol Arkadaşlığı" projesi kapsamında 100 gönüllü, 98 kimsesiz çocuğa umut ışığı oldu- Farklı meslek dallarından gönüllüler, yurtlarda kalan çocukların

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Devlet tarafından koruma altına alınan ve yetiştirme yurtlarından ayrılan çocuklara yönelik çalışmalar yapan Eytam Derneği, "Rol Model, Yol Arkadaşlığı" projesi ile kimsesiz çocukları hayata hazırlıyor. Farklı meslek dallarından 100 gönüllü, 98 kimsesiz çocuğa umut ışığı oldu.

AA muhabirine konuşan Eytam Derneği Başkanı Ahmet Barbaros, "kimsesizlerin kimsesi olmak" hedefi ile 2015'te kurdukları dernek aracılığıyla, aile ortamından uzak, sokaklarda yaşayan, suça sürüklenen veya yurtlarda yetişen çocuklara yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Barbaros, bu kapsamda yaklaşık 5 bin çocuğa ulaştıklarını söyledi.

- Çocukların "yol arkadaşı" oldular

Devletin yurtlardaki çocukların ihtiyaçlarının yüzde 99'unu karşıladığını vurgulayan Ahmet Barbaros, kalan yüzde 1'lik kısmın ise toplum tarafından hala çözülemediğini kaydetti.

Toplumun çocukları kabullenemediğini ve bu durumun da çocukların toplum tarafından dışlanmasına neden olduğunu savunan Barbaros, çocukları hayata hazırlamak, topluma uyumlarını sağlamak amacıyla "Rol Model-Yol Arkadaşlığı" projesini başlattıklarını ifade etti.

Ahmet Barbaros, Haziran 2015'te pilot uygulama olarak başlayan projenin ilk olarak Ankara'nın Pursaklar ilçesinde, Emniyet Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve kaymakamlık ortaklığında, bir "polis abla" ve "polis abi"nin rol modelliğinde 10 çocuk için hayata geçirildiğini belirtti.

Projede "rol-model" seçilen gönüllü kişilerin yurtta kalan çocukların veli toplantılarına gittiğini, onlarla hafta sonu bir araya geldiğini ve çocukların mektup arkadaşı olduğunu anlatan Barbaros, projenin bugün geldiği nokta ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Şimdi projemizi Türkiye genelinde yaygınlaştırmaya başladık. Ankara'da 20, Antalya'da 40, Uşak'ta 38 çocuğun rol-model abi ve ablaları oldu. Toplam 98 çocuğumuz, veli toplantılarında, hafta sonlarında yalnız değiller. Onlara yol gösterecek olumlu rol modelleri var. Bu kişiler arasında farklı meslek dallarından 100 kişi bulunuyor. Bu sevgi, bu alaka bambaşka bir şey. Çocukların en çok sahiplenilmeye ihtiyacı var. Proje ile bunu sağlamayı hedefliyoruz. Çok da güzel ilerliyor. Herkese çağrım bu projeye destek vermeleri, çocuklara yol arkadaşı olmaları. Her çocuk bir dünyadır. Onların hayatına dokunarak dünyalarını değiştirebilirsiniz."

- Hayatı, "idare ediverin" sözüyle değişti

Kendisinin de 11 yıl boyunca yetiştirme yurtlarında büyüdüğünü ve dernek kurma fikrinin bu dönem oluştuğunu aktaran Ahmet Barbaros, yaşadığı zor çocukluk dönemini de şu sözlerle anlattı:

"Ben 3 yaşındayken annem babam ayrılmış. O dönemden 8 yaşına kadar 'üvey anne' şiddetine maruz kaldım. Çankırı ilinde hem dilendirilen, hem hırsızlık yaptırılan bir çocuktum. Hayatımı değiştiren Çankırı İl Emniyet Müdürü oldu. Onun kaldığı lojmanda hırsızlık yaparken beni yakaladı. Sonra da 6 ay boyunca takip edip, devlet koruması altına alınmamı sağladı. İlk gittiğimde 3 ay yurttan dışarı adım atmamıştım. Sıcak yemek, sıcak yatak ve en önemlisi sevgi vardı. Onun sayesinde ve yurt sayesinde bugünlere gelebildim, kendi ayaklarım üzerinde duruyorum."

Çocukluğunda okul müdürünün kendisi için sarf ettiği "idare ediverin bunu" sözü nedeniyle bütün hayatının değiştiğini ifade eden Barbaros, "Müdür, yurtta kalmam nedeniyle beni yeni bir öğrenci değil, yeni bir sorun olarak görmüştü. İlk günümde dönüp öğretmenime 'idare ediverin işte bunu' demişti. İşte o söz hayatımı değiştirdi. Yurtta kalan çocuklar hiçbir zaman sorun değildir. Onlar aileleri tarafından ihmal edilen çocuklardır, toplumun emanetidirler. O söz nedeniyle bugün bu derneği kurdum." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.