Kiralık konut fiyatlarına Ardıçlı ayar verdi

Kiralık konut fiyatlarına Ardıçlı ayar verdi
Ardıçlı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ve hak sahiplerine teslim edilen 1., 2. ve 3. etaptaki yaklaşık 2 bin konut, şehirdeki konut talebini karşılamaya tam olarak yetmese de büyük ölçüde set çekti.

Ardıçlı Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ve hak sahiplerine teslim edilen 1., 2. ve 3. etaptaki yaklaşık 2 bin konut, şehirdeki konut talebini karşılamaya tam olarak yetmese de büyük ölçüde set çekti. Özellikle kiralık konutta yaşanan krizi Pusula Gazetesi’ne değerlendiren Oğuzhan Yılmaz, “Ardıçlı TOKİ konutlarında yaklaşık bin konutun teslim edilmesiyle kira bedellerinin 5-6 bin TL bandında sabit tutacak” dedi.

Türkiye genelinde artan konut fiyatları milyonlarca kişinin ortak sorunu haline geldi. Özellikle Konya’da ev fiyatları deyim yerindeyse aldı başını gitti. Konya’da sıfır kiralık daire fiyatları 7 bin TL’den başlarken bu rakam semt ve konut yapısına göre 20 bin TL’lere kadar çıkabiliyor. Konut krizinin önüne geçebilmek adına TOKİ marifetiyle başlatılan toplu konut hamlelerinin meyveleri de toplanmaya başladı. Bu çerçevede Ardıçlı Mahallesi’nde 2021 yılında tamamlanıp teslim edilen 1. Etap bin 78 konutun ardından kısa bir süre önce 2 ve 3. Etapta bulunan ve yaklaşık bin konuttan ibaret olan evler de hak sahiplerine teslim edildi. Bu süreç ise Konya’da önü alınamayan kira fiyatlarına bir ayar getirdi. Ardıçlı Mahallesi’ndeki konutların teslim süreci ile birlikte artan konut kiraları frenlenmiş ve belli bir seviyede sabit tutulmuş oldu. Sektör temsilcileri, 4., 5., ve 6. Etapların da tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilmesi ile birlikte konut fiyatlarının artan enflasyona karşı en azından bu düzeyde sabit kalacağı yönünde öngörüde bulunuyor.

oguzhan-yilmaz.jpg

Konya’da yaşanan kiralık konut krizini Pusula Gazetesi’ne değerlendiren Okumuş Gayrimenkul Firma Ortaklarından Oğuzhan Yılmaz, depremzedelerin gelmesiyle konut krizinin daha da arttığına dikkat çekti. Vatandaşların Konya’da kiralık daire bulmakta güçlük çektiğine değinen Yılmaz, “Şu anda kiralık konutlarda büyük bir problem var. Kiralık daire bulmakta güçlük çekiliyor. Kiralık daire bulunsa bile yüksek kiralardan veriliyor. Artık emlakçılar müşterilere mülakatla kiralık daire vermeye başladı. Geçenlerde kiraya verdiğimiz daire için insanlar kuyruğa girdi. Gece saatlerinde verdiğimiz ilan için sabaha kadar telefonlarımız susmadı. Yeni evlenen çiftlerimiz var. Bu yeni evlenen çiftlere öncelik tanınması gerekiyor. Kiralık daire ilanı girdiğimizde başvuru yapanlar genelde yeni evlenecek çiftler oluyor. Artık yeni evlenecek çiftler 4-5 ay öncesinden kiralık daire bakmaya başlıyor. Çünkü kiralık ev bulması eskisi gibi kolay olmuyor” diye konuştu.

KİRALIK EVLER 5-6 BİN’DE SABİT TUTULACAK

Ardıçlı TOKİ Konutlarında yaklaşık bin konutun anahtarının teslim edilmeye başlandığını vurgulayan Yılmaz, “Selçuklu’da Ardıçlı Mahallesi’nde yapımı devam eden TOKİ konutlarının 2. ve 3. etaplarında hak sahiplerine anahtarları teslim ediliyor. Bu konutların büyük bir çözüm olacağını düşünüyoruz. Hem kiralık konut hem de satılık konut açısından büyük kolaylık sağlayacak. TOKİ’de büyük konut teslimatı olacağı için bu kiralarda fahiş fiyat artışını biraz daha azami seviyeye indirecek. En azından yükselişi durduracak gibi düşünelim. Kiralıkta da aynı durum söz konusu. Herkes kafasına göre bir fiyat belirliyor. Örnek verecek olursak; evin şu an kiralıktaki değeri aylık 5 bin TL ise 10 bin TL isteniyor. Bu evler mecburiyetten tutuluyor. TOKİ’lerdeki evler sahiplendirildikten sonra bu kiralık evler 5-6 bin TL’de sabit tutulacak” şeklinde konuştu.

site-3.jpg

‘KONUT VE İŞYERLERİNE EKSPER YAPILMALI’

İşyerlerinde de büyük problem yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, “Eskiden şu şekilde bir durum vardı: İnsanlar ‘ev alalım kiraya verelim bir gelirimiz olsun’ diye düşüncesiyle yatırım yapıyordu. Bu olay artık bitti. İnsanlar yatırımlarını sanayideki işyeri dükkânlarına yapmaya başladı. Bu da yine beraberinde fahiş kira artışını getirdi. Mesela, Meram Bölgesinde 200 metrekare bir dükkâna 60 bin TL gibi bir rakam söyleyebiliyorlar. İnsanlar bunu ödeme açısından zorlanıyor. Bu durum tüketiciye yansıyor. Kiralar aslında piyasadaki her şeyi yükseltiyor. Burada devletimizin bir ekspertize tanımlaması yapmasını istiyoruz. Örnek vermek gerekirse yurtdışındaki sistem gibi bu. Kiralık daire ilanını biz girdiğimiz an da müşteri gelip gördüğünde fiyatını, emlakçı ya da mülk sahibi değil devletin görevlendirdiği ekspertizin belirlemesi gerekiyor” dedi.

ardicli-1.jpg

‘BELEDİYELERİMİZ İŞ MERKEZİ KURABİLİR’

Emlakçılar Odası’na bağlı resmi emlakçıların eksper hizmeti vermesiyle serbest piyasanın önlenebileceğini söyleyen Yılmaz, şu şekilde konuştu: “İnsanlar TOKİ’de 2+1 daireyi 250 bin liraya sahip olabiliyor. Ama 250 bin TL’ye ev alan şu an bir milyon 250 bin TL’ye ilan verip satmaya çalışıyor. Bu da serbest piyasa, devletin buna ‘Dur’ demesi gerekiyor. Ayrıca belediyelerimizin de iş merkezleri kurarak ticarete yönelmesini istiyoruz. İhtiyaç sahipleri belediye öncülüğünde taksitli iş yerleri kurulup sahiplendirilsin. Fabrikalar değil de mikro üretim haneler belediye öncülüğünde yapılabilir. Baktığımız zaman belediyelerimiz Konya’da birçok araziye sahip. Ardıçlı TOKİ’ye yapılan iş yerleri sadece o bölgeye hitap eder. Bunun ne kadar faydası olabilir? Biz TOKİ öncülüğünde butik iş yerleri yapılmasını istiyoruz. Önceliğin genç yatırımcılara, kadınlara ve kadın girişimcilere daha çok fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Taksitli iş yeri sahibi olsunlar istiyoruz.”

ardicli-3.jpg

MÜLK SAHİPLERİ FİYATLARI YÜKSELTİYOR

Mülk sahiplerinin mülklerini ucuza vermek istemediğine vurgu yapan Yılmaz, “Ev sahipleri ‘4-5 bin liraya ev mi olur? Evin kira değeri 25 bin lira olmalı’ diyor. Mülk sahipleri fiyatları geri çekmez. Ama belki bundan sonra fiyat artışı durdurulabilir. Fiyat artışının bir diğer sebebi ise inşaat firmaları ile görüştüğümüz zaman demir, çimento, tuğla ve işçilik gibi ana girdi maliyetlerinde artış. İnşaat yapım maliyetleri de arttığı için önceden 400 bin lira gibi rakamlara mal edilen bir daire günümüzde 1 milyonu aşabiliyor. Ayrıca fiyatların yükselmesinin bir diğer nedeni de yatırımcılar. Evine 1 hafta önce 2 milyon TL değer biçen yatırımcı, seçinden sonra fiyatların yükselecek algısı ile evini satmıyor ve ‘Seçimden sonra değeri 3 milyon olacak’ diyor. Yani kulaktan kulağa bunlar yayılıyor. Başka mülk sahipleri de aynı şeyi uyguluyor. Mesela, seçimden sonra dolar kurunda bir yükselme olmasa bile bu kulaktan kulağa duyma bilgilerle fiyatlar yine artışa geçiyor. Seçim olmasa bile asgari ücrete gelecek zamdan dolayı da insanlar fiyat artışı uyguluyor” ifadelerini kullandı. •Yiğit Berkay ÇOPUR

ardicli-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum