Kırgız üniversitelerinin öğrencileri kongrede buluştu

Kırgız üniversitelerinin öğrencileri kongrede buluştu
TİKA desteğiyle düzenlenen Sosyal Bilimler 1. Lisansüstü Öğrenci Kongresi’nde, ülkedeki üniversitelerde okuyan lisansüstü öğrenciler bir araya geldi

BİŞKEK (AA) – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle Kırgızistan'da düzenlenen Sosyal Bilimler 1. Lisansüstü Öğrenci Kongresi’nde, ülkedeki üniversitelerde okuyan lisansüstü öğrenciler bir araya geldi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesinin (KTMÜ) öncülüğünde ve ev sahipliğinde düzenlenen kongre, Kırgızistan Milli Üniversitesi, Kırgızistan Devlet Üniversitesi, Bişkek Sosyal Bilimler Üniversitesi ve Kırgızistan Rusya Slovyan Üniversitesinin lisansüstü öğrencilerini buluşturdu.

Küresel gelişmeler doğrultusunda lisansüstü eğitim çalışmalarının ve meselelerinin ele alınması, bunun yanında yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin tez konularıyla ilgili bildirilerini sunarak bilgi alışverişinde bulunması amaçlanan kongrede, genç bilim adamları tarafından beş oturumda toplam 115 konu hakkında sunum yapıldı.

KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, kongre açılışında yaptığı konuşmada, lisans ve lisansüstü aşamalarından oluşan üniversite öğreniminin nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesini sağladığını söyledi.

Kırgızistan’da birçok üniversitede elektronik veritabanı olmaması nedeniyle yazılan tezlerin araştırmacıların kullanımına açılamadığına dikkati çeken Balcı, Kırgızistan’da üniversiteler arasında ortak bir veritabanı oluşturulmasında modern bir elektronik veri ve bilgi tabanına sahip Manas Üniversitesinin öncü olmak istediğini vurguladı.

Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev de ülkedeki üniversiteler arasında iletişimin eksikliğine değinerek, “Ülkemizde üniversiteler birbirini iyi tanımıyor. Bu iletişim eksikliğinin giderilmesi gerekiyor" dedi. Kulmırzayev, üniversitelerin birbirlerinin imkanları ve insan kaynağından faydalanabilmesi gerektiğini vurguladı.

Kongrenin açılışında konuşan diğer üniversitelerin rektörleri, Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi’ni düzenleyen Manas Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ederek, Manas Üniversitesi ile işbirliklerini geliştirmek istediklerini ifade etti.

TİKA’nın desteklediği 1. Lisansüstü Öğrenci Kongresi'ne, Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı yetkilileri, yabancı misyon temsilcileri, TİKA Bişkek Program Koordinatörlüğü yöneticileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.