Kırgızistan'da yolsuzluk iddiaları

Kırgızistan'da yolsuzluk iddiaları
Yol yapım ihalesinde usülsüzlük olduğu yönündeki iddiaların ardından istifası istenen Başbakan Temir Sariyev, sosyal medya hesabından açıklama yaptı- Sariyev: “Uzun yıllar siyasetteyim ve benim için onur boş bir ifade değildir”

BİŞKEK (A.A) – Kırgızistan’da yol yapım ihalesinde usülsüzlük yapıldığı iddialarında adı geçen Başbakan Temir Sariyev, “Uzun yıllar siyasetteyim ve benim için onur boş bir ifade değildir” dedi.
Sariyev, facebook hesabından yaptığı açıklamada, yakın çevresindeki bazı kişilerin yol ihalesini kazanan şirket lehinde lobi yaptığı yönündeki iddialarına ve meclis araştırma komisyonunun istifa çağrısına cevap verdi.
“Uzun yıllar siyasetteyim ve benim için onur boş bir ifade değildir” ifadesini kullanan Başbakan Sariyev, “Bir çok kez benim ismimi lekelemeye çalıştılar. İncelemelerin sürmesini ben istiyorum. Ben ihale sürecine karışmadım ve bu da mümkün değildir. Benim işlerim şeffaf ve herkese açıktır. Çevremdeki kişi ve kişilerin sözü geçen ihalede suçu olan varsa cezası verilsin istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Sariyev, yol yapım ihalesinde usülsüzlük yapıldığı iddialarını araştıran meclis komisyonunun çalışma günü olmayan cumartesi günü alelacele toplanarak istifasını istediğini belirterek, "Meclis komisyonun kurulmasını Kırgızistan Partisi Genel Başkanı Kanat İsayev istedi. Komisyonun çalışması baştan beri önyargılı ve tek taraflı buluyorum. Toplantıları herkese açık değildi. Sadece bir tarafı dinleyerek tavsiyesini açıkladı. Bu kime lazım, sormak istiyorum." ifadelerine yer verdi.
Başbakan Sariyev'in 14 Kasım 2015'te temelini attığı ülkenin kuzeyinde Balıkçı-Korumdu karayolunun ihalesini bir Çin şirketi kazanmıştı. Meclis’teki iktidar yanlısı ve hükümetin koalisyon ortağı Kırgızistan Partisi Lideri İsayev, ihalenin usülsüzlüklerle geçtiğini ileri sürmüş ve başkanlığında meclis araştırma komisyon kurulmuştu. İsayev, ihaleden sonra parti üyesine ait şirketin ihaleye giremediğini kabul etmişti.
İhalenin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığının belirlenmesi amacıyla Sariyev'in imzasıyla kurulan kurumlar arası araştırma komisyonun meclise sunduğu raporda, ihalede usülsüzlük yapıldığının belirlendiği, bunun sorumlusu olarak Ulaştırma ve İletişim Bakanı Argınbek Malabayev olduğu yer almıştı.
Bu arada, Sariyev ve Malabayev'in arasında karşılıklı suçlamalar üzerine Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in Milli Devlet Güvenlik Komitesi (GKNB) Yolsuzlukla Mücadele Birime, yol ihalesiyle ilgili raporda adı geçen Malabayev'in sorumluluğunun incelenmesi talimatını verdiği bildirilmişti.
Öte yandan, bugüne kadar yol yapımında 15 milyon dolarlık yatırımını gerçekleştiren Çin şirketinin, soruşturma nedeniyle çalışmalarını durdurduğu ifade edildi.
İhale ile ilgili bir haftadır süren tartışmalarla sarsılan koalisyon hükümetinin kaderi gelecek hafta belli olacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.