Kırtasiye ürünleri cep yakıyor

Kırtasiye ürünleri cep yakıyor
İlk ve orta dereceli okullarda oryantasyon eğitimleri tamamlanırken, pazartesi günü okullar da ilk ders zili çalacak. Eğitim yılıyla birlikte kırtasiye ürünlerine yoğun ilgi gösterilecek ama fiyatlar adeta cep yakıyor

İthal kırtasiye ürünlerinin fiyatlarına yüzde 40 ayar

2017-2018 Eğitim Öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala kırtasiyeciler tüm hazırlıklarını tamamladı. Geçen seneye oranla bu sene kırtasiye fiyatlarında yüzde 50’ye varan artış gerçekleşti. Birinci sınıf öğrencinin temel kırtasiye masrafları 40 ile 60 TL arasında iken, 5 sınıf öğrencinin maliyeti ise 70 ile 90 TL arasında değişiyor.

Atlas Kitapevi Müdürü İsmail Ceran, devletin yerli malı tüketiminde artış olması için ithal mallara yüzde 40 fon uygulaması yaptığını belirterek, fon uygulamasıyla birlikte kırtasiye ürünlerinde yüzde 50’ye varan oranlarda zam olduğunu söyledi.

YÜZDE 50’YE VARAN ARTIŞ

Kırtasiye ürünlerinin bu hafta başı itibariyle tüm eksiklerinin tamamlandığını belirten Atlas Kitapevi Müdürü İsmail Ceran, gelecek hafta hareketliliğin yoğun bir şekilde yaşanılacağını söyledi. Ceran, “Bu sene geçen senelere göre; hem kitapta hem kırtasiyede yüzde 40-45 varan artış oldu. Devlet yerli malına tüketimi daha fazla olsun diye ithal mallara yüzde 40 fon uygulaması yaptı. Yüzde 40 fon uygulaması yapınca eş zamanlı olarak firmalar zam yaptığı için buda fiyatlarda yüzde 50’e varan artış gerçekleşti. Öyle olunca da fiyatlar geçen seneye oranla yüzde 50 daha pahalı. Normalde 10 TL olan kurşun kalem şimdi 15 TL oldu” dedi.

İTHAL KALEM TERCİH

Türkiye’de işçilik maliyetinden dolayı rekabetin yüksek olduğunu ifade eden, “Yüzde 40 fon uygulaması olmasına rağmen hala ithal mallar yerli üretime göre çok daha ucuz. Kurşun kalem Türkiye’de üretiliyor, düzüne fiyatı 5 TL, ithal geliyor 4 TL oluyor. Bu sebepler bizi ithal kalemi tercih etmemize neden oluyor. İleriye dönük olarak yapılan bu fon ekonomi için olumlu olur. Bu fon sayesinde yüzde yüz kazanç Türkiye’de kalacak. Paramız yurt dışına gitmeyecek. İş piyasasındaki esnaflara faydalı olacak.  Türkiye’de istihdam sağlanmasına zemin hazırlayacak.

HAFTA SONU HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ

Bu seneki kırtasiye ürünlerin fiyatlarından da bahseden Ceran, “Birinci sınıf öğrencinin maliyeti 40 ile 60 TL arasında, 5 sınıf öğrencinin maliyeti 70 ile 90 arasında, lisedeki maliyet ise düşüyor. Daha çok hazırlık test kitaplarına ağırlık veriyorlar. Onlarda da ortalama 50 TL gibi bir rakam söz konusu. Bu saydıklarımın içerisinde çanta yok. Üçgen kalem diye tabir ettiğimiz geçen sene 25 TL iken bu sene 45 TL. Kurşun Kalem düzüne fiyatı 5-6 TL arasında değişiyor. Oyun hamurları 6 renk 700 gramı 7 lira, sözlükler; 4 ile 8 TL arasında. Hafta sonu hareketliliğin yaşanmasını bekliyorum. Yeni eğitim öğretim yılı hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.