Kış mevsimine has mahallî bir tatlı: Kenevir helvası

Kış mevsimine has mahallî bir tatlı: Kenevir helvası
Tatlıya düşkün olup da diyet yapanlar hem protein hem de karbonhidrat açısından da düşük olan baştan çıkarıcı tatlı tarifleri arıyor.

Kış mevsimine has bir tatlı olan kenevir helvası, uzun kış geceleri muhabbetleri esnasında, çoğunlukla da arabaşı'nın sonrasında yenilirdi. Aslen çok soğuk bir havaya ihtiyaç duyulan helva için daha makbulü ise, helva kaplarının kar üzerinde dondurulması ve bekletilmesidir. Evin dışında yapılan bu dondurma işlemi esnasında bazı muzip komşular, içlerinde samimiyete de güvenerek, bir sicimin ucuna bağladıkları bir çalı veya taş parçasını olta gibi helva kabına sallayıp, bir müddet bekledikten sonra helva kabını çekip içeri alırlar.

kenevir-helvasi-s-yardimci.jpg

Malzemeleri: Yarım kg kenevir, dört su bardağı pekmez, bir su bardağı şeker, yarım limonun suyu, yüz gr ceviz içi, elli gr leblebi.

Yapılışı: Ayıklanıp yıkanan kenevirler kuruduktan hemen sonra tavaya konularak kavrulur. İçine şeker ilave edilen pekmez tencereye konup kuvvetli ateş ile kaynatılır. Kavrulan kenevirler kaynayan pekmeze ilavesi edilir.

Limon suyu da koyulduktan sonra karışım beş on dakika kadar daha ocakta kaynatılır (Bu esnada pekmezin kıvamına ve kendisine dikkat etmek gerekir.

Bu süre zarfında geciktirilecek olursa pekmez acıyabilir, kıvamı bozulabilir, hatta taşlaşabilir. Kıvamını anlamak için beyaz emaye bir tabağa kaynayan pekmezden birkaç damla damlatılır; daha sonra tabak eğilerek pekmezin akışkanlığına derinlerine inilir. Pekmez gayet ağır akıyorsa kıvamı geldiği anlaşılır). Kenarları olan bir tepsiye, havanda dövülerek yahut rondoda çekilerek toz hâline getirilmiş leblebi dökülür. Pekmez koyulaşınca bu tepsiye dökülerek üzeri ceviz içleriyle süslenir. Kar üzerinde soğutulan helvalar istenilen biçimlerde kesilerek servis yapılır (Yahut küçük bakır tabaklara dondurulan helvalar tabağıyla da servis yapılır).

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.