Kısa dönem askerlikte çok büyük farklılık

Kısa dönem askerlikte çok büyük farklılık
TSK’nın 2033 Planı’nda uydular yardımıyla teröre uzaydan müdahale ile Bordo Bereliler’in sayısının artırılması hedefleniyor. Rütbe süresindeki değişiklikle havacı ve denizci generallerin genelkurmay başkanı olmasının önü açılıyor.‘TSK 2033 Planı’nda can a

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlara sunduğu ‘TSK 2033 Planı’ can alıcı aytıntılar içeriyor. Bordo Bereliler olarak bilinen özel kuvvetler mensubu komandoların sayısı artırılacak. General ve amirallerin rütbe bekleme süreleri azaltılarak komuta  kademesi gençleşecek.


TERÖRE UZAYDAN MÜDAHALE


Rütbe atlama ve bekleme sürelerindeki değişiklikle beraber TSK’da Havacı ya da Denizci generallerin de Genelkurmay Başkanı olmasının önü açılması planlanıyor.


Kara Kuvvetleri'ne dayalı anne yapıda farklılık yapılacak olan . Hava ve Deniz Kuvvetleri büyütülecek. Orta doğuda yaşanan asimetrik tehditlerin büyümesi dolayısıyla Bordo Bereliler’den oluşan komando birliklerinin sayısı artırılacak. ABD ve NATO’nun uyguladığı teröristi uzaydan izleme, dinleme ve anında müdahale sistemleri yaygınlaştırılacak. Başkent Ankara Kazan'da Uydu Montaj Entegrasyon Test Merkezi’nde (UMET) yapılacak olan Türksat 4B, 5A ve 6A uyduları elektronik savaşa uygun olacak. Genelkurmay’da tesis edilen Uzay Grup Komutanlığı’nın güçlendirilmesi hedefler arasında. İnternet ve bilişim teknolojileri üzerinden yürütülen siber savaşa karşı da TSK’nın uzman kadrosu genişletilecek.


NEDEN 2033?


Askeri sorumlular 2033 Planı’nın önemini şu şekilde dile getiriyor: “20 sene akabinde cenk stratejisi değişecek. Kara savaşlarından çok fazla ülkelerin içini karıştırmaya dönük saldırılar olacak.”


YASAL ZIRH TALEBİ


Bugün'ün yaptığı habere göre ; Başbakan Davutoğlu'na gercekleşen sunumun sonunda komutanlar bir talepte bulundu. Terörle çabalayan çalışanların yargılanmasına ait yasanın çıkarılmasını isteyen generaller, 6-7 Ekim olaylarına müdahale için askere duyulan gereksinimi misal gösterdi. Olaylara müdahale eden askeri personele ileride açılabilecek davalara ait endişeleri paylaşan komutanlar "MİT personeline sağlanan hukuki güvence askere de tanınmalı" diye belirtti . Rütbelilerin yargılanmasının Başbakan’ın iznine bağlanması talep edildi.


ASKERLİK ŞUBLERİNE DÜZENLEME


Plana göre sözleşmeli erbaş ve er sistemi yenilenerek profesyonelleşme hızlandırılacak. 2030'larda silah altına alınanların hepsinin üniversite mezunu olacağından hareketle askerlik süreleri de değişecek. Kısa dönem askerlik modeli genele yaygınlaştırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.