Kistik fibrozis tehlikeli bir hastalık mı? Risk grubu mu?

Kistik fibrozis tehlikeli bir hastalık mı? Risk grubu mu?
Tüm dünyada koronavirüse karşı aşı ve ilaç geliştirmeleri devam ederken, Prof. Dr. Ercüment Ovalı, dornaz alfa ilacını önerdi. İlacın ardından gözle kistik fibrozis hastalarına çevrildi.

Aşı ve ilaç çalışmaları tüm hızıyla devam ederken Prof. Dr. Ercüment Ovalı, koronavirüse karşı dornaz alfa ilacını önerdi. Dornaz alfa ilacı solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilen ve genelde Kistik fibrozis hastalarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bunun üzerine kistik fibrozis hastaları ve hastalığı merak edenler araştırmaya koyuldu.

KİSTİK FİBROZİS NEDİR?

Kalıtsal ve genetik bir hastalık olan kistik fibrozis, solunum sistemi ve sindirim sistemi olmak üzere birçok sistemi birden etkiler. KF’e neden olan genetik değişiklik nedeni ile KF’li hastalarda vücuttaki bütün salgılar susuz, koyulaşmış ve yoğun kıvamda olup akışkan özelliği kaybolmuştur. Bu nedenle; akciğer, karaciğer, pankreas, bağırrsaklar gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır.

BELİRTİLERİ NE?

Solunum sistemi ile ilgili olan kistik fibrazisin belirtileri:

-Çok tuzlu deri

-Balgam oluştuğunda inatçı öksürük

-Sık sık tekrarlayan zatürre ve bronşit gibi akciğer enfeksiyonları

-Hırıltı veya nefes darlığı

-Yetersiz büyüme ya da kilo alımı

-Sık sık yağlı ve hacimli dışkılama ya da bağırsak hareketlerinde zorluk

-Kronik sinüs enfeksiyonları

-Burun içinde nazal polipler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.