KitKat kullanım oranı yükseliyor

KitKat kullanım oranı yükseliyor
Android 5.0 için son hazırlıklarını tamamlayan ve kaynak kodu dağıtımına başlayan Google, Android sürümlerinin de Ekim ayına ait kullanım istatistiklerini yayımladı.

Apple'ın neredeyse her yeni sunumunda Android'e vurduğu nokta, Android ekosistemindeki güncelleme açığı olmuştu. En son iPad modellerinin tanıtıldığı lansmanda da iOS 8'in ekosistemin neredeyse tamamına yayıldığı, Android'in de son sürümünün sadece yüzde 25 - 30 seviyesinde kaldığını söylüyordu.

 

Google'ın her ay başı yayınladığı Android sürümlerinin kullanım oranlarına baktığımızda, bu rakamın çok değişmediğini görüyoruz. Android 4.4 KitKat kullanımı, ufak bir artışla yüzde 30.2 seviyesine çıkmış durumda.

Ekosistemin çoğunluğu Jelly Bean kontrolünde!

Bu ara başlığın altına iyi ki Jelly Bean adı üç sürümdür kullanılıyor diye eklemeden geçemeyeceğim. Çünkü Android 4.1, Android 4.2 ve Android 4.3 sürümlerini topladığımızda yüzde 50.9'luk bir kullanım oranı karşımıza çıkıyor.

 

Jelly Bean modellerinin arasında en çok kullanılan sürüm Android 4.1. Bu sürümün kullanım oranı yüzde 22.8 seviyesinde. Daha sonra yüzde 20.8 ileAndroid 4.2 takip ediyor. Android 4.3 ise düşük bir kullanım oranına sahip.

 

Yüzde 7.3 kullanım oranına sahip Android 4.3 Jelly Bean sürümü, genel olarak bu sürümü kullanan cihazların Android 4.4'e güncellendiğini görüyoruz. Bu yüzden kullanım oranı düşük.

Genelde 4.4 KitKat güncellemesi almayan cihazların da Android 4.1 ve 4.2sürümlerinde kaldığını görüyoruz. Yani önümüzdeki yılların Gingerbread'i,Android 4.1 Jelly Bean olacak gibi gözüküyor. Çünkü Android'in uzun süredir yıkılmayan sürümü 2.3 Gingerbread, güncelleme almayan cihazlarla beraber uzun süre en çok kullanılan Android sürümü olarak kalmayı başarmıştı.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümü yüzde 8.5 kullanım oranına sahipken, hala yıkılmayan efsane Android 2.3 Gingerbread sürümü ise yüzde 10'luk bir kullanım değerine sahip. Bu cihazlar artık ya custom ROM ile daha üst sürümlere geçiyor ya da artık kullanılmamaya başlanıyor. Yani güncelleme geldiği için Gingerbread kullanımı azalmadı. O konuya dikkat çekmek gerekiyor.

Android 5.0 Lollipop geliyor

Önümüzdeki ay rakamlara Android 5.0 Lollipop sürümü de eklenecek. Nexus 9 ve Nexus 6 modelleriyle beraber, yeni cihazlara gelecek güncellemelerle beraber Android 5.0 Lollipop sürümünün listeye girmesi bekleniyor. Fakat güncellemelerin diğer firmaların üst seviye modellerine gelmesi 3 ayı bulacak gibi duruyor. O yüzden Android 5.0 Lollipop'un yüzde 10 - 15 seviyesine çıkması 2 - 3 aylık süreyi en iyimser tahminle bulacak.

kit-kat.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.