Kitre bebekler, yöresel kıyafetleri yaşatmak için modellik yapıyor

Kitre bebekler, yöresel kıyafetleri yaşatmak için modellik yapıyor
Trakya'nın tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetleri, kitre bebeklerin modelliği ile tanıtılıyor- Süleymanpaşa HEM Müdürü Aydın:- "Trakya'nın folklorik kültürel yapısını gelecek kuşaklara aktarmaya ve kaybolmaya yüz tutan kültürlerimizi yaşatmaya çalışıyoru

TEKİRDAĞ (AA) - Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde "kitre bebek" kursuna katılan kadınlar, Trakya'nın tarihi, yöresel ve kültürel kıyafetlerini, ürettikleri bebekleri model gibi kullanarak tanıtıyor.

Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve İŞKUR iş birliği ile açılan "kitre bebek" kursuna devam eden kadınlar, pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak bebekleri üretiyor.

HEM Müdürü Suat Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kitre bebek kursuyla Tekirdağ'ın folklorik altyapısına hizmet edeceklerini söyledi.

Kitre bebek kursu ile Trakya kültürünün gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştıklarını belirten Aydın, "Kitre bebek yapım kursu sadece bebek yapmaktan ibaret değil. Aynı zamanda bebeklerin üstündeki kıyafetler, Tekirdağ yöresinin özelliklerini yansıtacak. Böylelikle düğün, kına, yemek yapımı, oturmalar, bir yerde müzik dinleme, oynama gibi kesitlerini anlatacak belli temaları içerecek" dedi.

Kursun, Tekirdağ'ın bilinen en eski tarihinden bugüne kadarki folklorik altyapıya hizmet edecek bir çalışma olduğunu ifade eden Aydın, "Kursun bütün giderleri İŞKUR tarafından karşılanıyor. Biz de HEM olarak Trakya'nın folklorik kültürel yapısını gelecek kuşaklara aktarmaya ve kaybolmaya yüz tutan kültürlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Tamamen doğal ürünlerden yapılıyor"

Kurs eğitmeni İsminaz Arslan da Trakya yöresinin kıyafet kültürünü "kitre bebek"lerle yaşatacaklarını dile getirdi.

Arslan, kitre bebeklerin tamamen doğal malzemeler kullanılarak yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Burada geleneksel kitre bebek kursu çalışması yapıyoruz. Bu kurs İŞKUR ve Tekirdağ Halk Eğitim Merkezini iş birliğiyle hazırlandı. Çalışmayan ev hanımlarının günlerini değerlendirmeleri için böyle bir kurs düzenlediler. Burada bir Trakya yöresinin geleneksel kıyafetlerini giydireceğiz bebeklerimize. Burada 24 kursiyerimiz var. Kurs iki buçuk ay sürecek ve kurs bitiminde de yapılan bebekler müzede sergilenecek."

Kitre bebeklerin pamuk, kumaş ve tel ile kitreden yapılan yapıştırıcı kullanılarak yapıldığını anlatan Arslan, "Kitre bebeğin özellikleri de kullanılan malzemelerin doğal olması. Doğal malzemeler kullanıldığı için kitre bebekler çocuklar içinde çok sağlıklı. Telin üzerine sarılarak peçete, pamuk gibi doğal malzemeler kullanılıp kitre ile yapıştırarak bebeklerimizi oluşturuyoruz. Bitirdiğimiz kitre bebeklere Trakya yöresini geleneksel kıyafetlerini giydirerek gelecek kuşaklara bu kültürü aktaracağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.