Kızıldeniz'deki iki adanın Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçmesi

Kızıldeniz'deki iki adanın Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçmesi
Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan sınırlarına dahil edilmesini öngören anlaşamya tepkiler büyüyor

KAHİRE (AA) - Mısır’ın, Kızıldeniz’deki iki adasını Suudi Arabistan’a verme kararına ülkedeki farklı kesimlerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in ülkeye gerçekleştirdiği ziyareti esnasında Mısır ile Suudi Arabistan arasında yapılan ve Kızıldeniz'de yer alan Tiran ile Sanafir adalarının Suudi Arabistan sınırlarına dahil edilmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan çok sayıda kişi, cuma günü başkent Kahire'nin merkezindeki Tahrir Meydanı'nda gösteri düzenlenmesi çağrısı yaptı. Facebook üzerinden yapılan çağrıya ilk birkaç saat içinde 5 binden fazla kişi destek verdi.

Bir grup aktivist ise internet üzerinde kampanya düzenleyen Avaaz isimli sitede karara karşı imza kampanyası başlattı. Kampanyayı başlatanlar buna gerekçe olarak Tiran ve Sanafir adalarının yüzde yüz Mısır'a ait olduğunu ve Mısır yönetiminin referandum yapmadan ya da parlamentoya danışmadan adalar üzerindeki hakkından feragat ettiğini belirtti.

Rejim taraflarlarından da karara tepki geldi. Eski Cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile Kral Selman'ı imzaladıkları anlaşmayı iptal etmeye çağırdı.

Sabbahi yaptığı yazılı açıklamada, "Tiran ve Sanafir adaları Mısır'ın ayrılmaz birer parçasıdır. Bu adalar Camp David Anlaşması'nda C bölgesi statüsüne alınmış ve üzerindeki Mısır mülkiyeti uluslararası olarak tanınmıştır" ifadesini kullandı.

Sürgünde kurulan Mısır Devrim Meclisi de yaptığı açıklamada, Mısır halkının darbeci rejimi düşürdükten sonra, yasal ve meşru olmayan tüm anlaşmalara karşı çıkacağı belirtildi.

Mısır Bakanlar Kurulu, Kızıldeniz’de yer alan Sanafir ve Tiran adalarının iki ülke arasında belirlenen yeni deniz sınırı anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan sınırları içinde yer aldığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan'ın eski Kralı Abdulaziz el-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır’ın himayesine girmesini, Mısır yönetiminden talep etmişti. İki ada 66 yıldır Mısır’ın himayesindeydi. Adaların Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu belirtiliyor.

Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı’nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası’nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası’nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.