Kızıldeniz'deki iki adanın Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçmesine tepkiler

Kızıldeniz'deki iki adanın Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçmesine tepkiler
İhvan ve 6 Nisan Hareketi de Sanafir ve Tiran adalarının Suudi Arabistan'a bırakılması nedeniyle düzenlenmesi planlanan gösterilere katılacaklarını açıkladı

KAHİRE (AA) - Mısır'da Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılmasının ardından bu karara tepki olarak düzenlenecek gösterilere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve 6 Nisan Hareketi'nin de katılacağı bildirildi.

Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan'a bırakılmasının ardından karara tepki olarak gelen gösteri çağrıları artarak devam ediyor.

İhvan tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, yeni ve gerçek bir öfke kıvılcımının ateşlenmesi için gelecek cuma günü düzenlenmesi planlanan gösterilere katılınacağı açıklandı.

Açıklamada, söz konusu karar "Mısır tarihindeki en büyük ırz ve toprak satışıdır" denildi.

Mısır'daki 25 Ocak halk devrimi ve darbeye zemin hazırlayan 30 Haziran gösterilerinde büyük rol oynayan 6 Nisan Hareketi, "Onlar Satın Alınamaz" başlığı altında yayımladığı yazılı açıklamada, cuma günkü gösterilere katılacağını bildirdi.

Açıklamada, "Halkımız Siyonist düşmana karşı Sanafir ve Tiran adalarını kanlarıyla korudu. Bugün Sisi, (Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi), bir kalem hareketiyle anayasaya, geleneklere ve kanunlara aykırı şekilde satmaya cesaret buluyor. Satış işleminden sonra da çıkıp 'bu konu hakkında ikinci bir söz duymak istemiyorum' diyebiliyor" ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan ile Mısır arasında çizilen yeni deniz sınırı anlaşması gereği Sanafir ve Tiran adalarının Suudi Arabistan tarafında kalması nedeniyle Sosyalist Devrimciler Hareketi, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi'nin de aralarında bulunduğu yönetim yanlısı ve karşıtı birçok kesim protesto çağrısı yapmıştı.

Eski Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz el-Suud, 1950 yılında Sanafir ve Tiran adalarının güvenliğinin sağlanması için Mısır'ın himayesine girmesini, Mısır yönetiminden talep etmişti. İki ada 66 yıldır Mısır’ın himayesindeydi.

Adaların Suudi Arabistan kraliyet ailesine ait olduğu belirtiliyor.

Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz’den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alıyor. Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran Adası'nın hemen doğusunda yer alan Sanafir Adası'nın ise 33 kilometrekare büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.