KKTC'de hükümet kurma çalışmaları

KKTC'de hükümet kurma çalışmaları
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti liderleriyle görüştü

LEFKOŞA (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti kurma çalışmaları kapsamında siyasi parti liderleriyle bir araya geldi.

KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu'nun hükümetin istifasını sunmasının ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi parti temsilcilerini Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Akıncı, ilk olarak Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü.

Talat, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, CTP parti meclisi toplantısında dün akşam alınan karar çerçevesinde çalışmalara başladıklarını, bugün ilk görüşmenin Akıncı'nın daveti üzerine yapıldığını belirtti.

Mecliste en büyük parti konumundaki CTP'nin sorumluluk üstlenmeye hazır olduğunu söyleyen Talat, mecliste çoğunluğu sağlayacak bir formülün bulunması halinde görevlendirmenin bu hafta içinde yapılacağını düşündüğünü kaydetti.

Akıncı, daha sonra Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün'ü kabul etti. Özgürgün, kabulde, cuma gününden önce görevlendirme yapılmasını beklemediğini, takdirin Cumhurbaşkanı'na ait olduğunu, durum bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Akıncı, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş ile bir araya geldi.

Denktaş, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, başka partilerden gelecek görüşleri de değerlendireceklerini belirterek tüm partilere kapılarının açık olduğunu, durumu değerlendireceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı daha sonra Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile görüştü. Özyiğit, süreç içerisinde TDP’nin kapısının çalınacağını ve bunu değerlendireceklerini ifade ederek son kararın her zaman Parti Meclisi’nde alınacağını vurguladı.

Mecliste CTP-BG (CTP-BG) 20, UBP 18, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) 5, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 3 sandalyeye sahipken bağımsız 4 milletvekili bulunuyor.

UBP, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) ile temmuz ayında geniş tabanlı koalisyon hükümeti kurmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.