"KOAH kaynaklı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni sigara"

"KOAH kaynaklı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni sigara"
Etkin Eczacılık Derneği: - "Sigara, KOAH'ın en yaygın nedenidir ve KOAH kaynaklı ölümlerin 10'da 9'undan sigara sorumludur. Akciğerlerdeki hasarın daha da artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şey, eğer içiyorlarsa sigarayı bırakmalarıd

İSTANBUL (AA) - Etkin Eczacılık Derneği, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) en yaygın nedeni olan sigaranın, KOAH kaynaklı ölümlerin 10'da 9'undan sorumlu olduğunu bildirdi.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, zaman zaman amfizem veya kronik bronşit gibi başka isimlerle de adlandırılabilen KOAH'ın havanın akciğerlere girişini ve akciğerlerden çıkışını sağlayan hava kanallarının kısmen kapanmasına ve sonuçta nefes almanın zorlaşmasına neden olduğu kaydedildi.

KOAH belirtileri, "sigara öksürüğü olarak da adlandırılan sürekli öksürük", "daha önceden kolayca yapılan aktiviteler sırasında nefes darlığı çekme", "balgam üretiminde artış", "nefes alamıyormuş gibi hissetme", "derin nefes alamama", "hırıltılı nefes" şeklinde sıralandı.

KOAH riski taşıyan ve öksürük, balgam artışı ve nefes darlığı gibi şikayetleri olanların, spirometri adı verilen KOAH testini yaptırması gerektiğine işaret edilerek, test sayesinde KOAH'ın semptomlar ağırlaşmadan önce teşhis edilebildiği ve hekimlerin KOAH'ın var olup olmadığını ve varsa hangi derecede olduğunu belirleyebildiği ifade edildi.

Hastalığın genellikle 40 yaş üstü kişilerde ortaya çıktığına değinilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Hastaların çoğu ya geçmişte sigara içmiştir ya da halen içmektedir. Hayatında hiç sigara içmeden KOAH'a yakalananların oranı 6'da 1'i geçmez. Sigara, KOAH'ın en yaygın nedenidir ve KOAH kaynaklı ölümlerin 10'da 9'undan sigara sorumludur. Akciğerlerdeki hasarın daha da artmasını önlemek için KOAH hastalarının yapacağı en iyi şey, eğer içiyorlarsa sigarayı bırakmalarıdır. Toz ve yoğun duman gibi, akciğerlere zarar verebilecek diğer etkenlerden uzak durulması ve hava kirliliğinin yüksek olduğu durumlarda evden çıkmamak gerekebilir. Ayrıca sigara dumanı olan yerlerde de bulunulmamalı. Kendinizi iyi hissetseniz bile muayenelerinizi aksatmayın. Gribe yakalanmak KOAH hastalarında ciddi sorunlara yol açabileceği için, grip vakalarının arttığı dönemlerde kalabalık yerlerde bulunmaktan kaçının. Her sene grip aşısı olmak da kışı sorunsuz atlatmanıza yardımcı olabilir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.