"Kobani" protestocusuna ceza

"Kobani" protestocusuna ceza
Van'da, Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilerde polise taş attığı belirlenen ve bir kız çocuğunu terör örgütünün dağ kadrosuna götürmeye çalışan sanık, 4 ayrı suçtan 10 yıl hapis ve 18 bin lira para cezasına çarptırıldı

VAN (AA) - CEMAL AŞAN - Van'da, Kobani bahanesiyle farklı tarihlerde düzenlenen izinsiz gösterilerde polise taş atan ve terör örgütü PKK'nın dağ kadrosuna eleman temin eden Mehmet Nuri Öztürk'e, 10 yıl hapis ve 18 bin lira adli para cezası verildi.

Van 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasında, tutuklu sanıklar Öztürk ve Suat Öner ile avukatları hazır bulundu.

Sanık avukatlarının yaptığı savunmanın ardından dosyadaki incelemesini tamamlayan mahkeme heyeti, Öztürk'e "Silahlı terör örgütüne üye olmak", "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamak", "2911 sayılı yasanın 23. maddesinde yer alan silah ve araçları taşıyarak yürüyüşe katılmak" suçlarından 10 yıl hapis ve 18 bin lira adli para cezası verdi.

Kız çocuğunun terör örgütünün dağ kadrosuna gönderilmesi konusunda Öztürk'e yardım eden sanık Öner ise "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

- Kız çocuğunu dağa götürmek istemişler

Van Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, kentte farklı tarihlerde Kobani'deki terör örgütü DAEŞ saldırılarının bahane edilerek izinsiz gösterilerin düzenlendiği, kamu kurum ve kuruluşları, özel mülkiyetler ve araçlara zarar verildiği anımsatıldı.

İddianamede, 6 Nisan 2015'te bir kişinin Terörle Mücadele Şubesi ekiplerine, "15 yaşındaki kız çocuğunun 30-35 yaşlarındaki bir erkek tarafından dağa götürüleceği" şeklindeki ihbarı üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Belirtilen eşkale uygun bir kadınla erkek, peş peşe yürüyerek başka bir erkekle buluşmuş ve iki erkeğin Öztürk ile Öner olduğu anlaşılmıştır. Dağa götürülmek istenen mağdur N.Y, ifadesinde kendisinin terör örgütü kırsal alanına katılacağı, Öztürk ile Öner'in de kendisini dağa götürecek kişiler olduğunu beyan etmiştir. Mağdur şüphelileri fotoğraflarında da teşhis etmiştir."

Sanıkların üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediklerinin vurgulandığı iddianamede, "Örgütsel yapı içinde dahi olmadan, hiyerarşisine girmeden, emir ve talimat almadan, eylemlerini gerçekleştirebilmenin mümkün olmadığı gözetildiğinde şüphelilerin süreklilik ve yoğunluk arz eden bu eylemleriyle terör örgütü ile tam bir fikir ve eylem birliği içine girerek organik bağ kurduğu, dolayısıyla iki şüphelinin de 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçunu işledikleri değerlendirilmiştir" ifadesi kullanıldı.

- Kobani olaylarında polise taş atmış

İddianamede, sanıklardan Öztürk'ün farklı tarihlerde Kobani bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katılarak polise taş attığının görüntülerle tespit edildiği kaydedilerek, sanığın "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçunun yanı sıra "Terör örgütünün propagandasını yapmak", "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçlarından da cezalandırılması talep edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.