Kobani Protestolarının Yarattığı Gerginlik Piyasalara da Yansıdı

Kobani Protestolarının Yarattığı Gerginlik Piyasalara da Yansıdı
Kobani için düzenlenen protestolar nedeniyle borsa haftaya sert bir düşüşle başlarken, dolar yeniden yükselişe geçti.

Kobani nedeniyle çeşitli illerde düzenlenen protestolar iç piyasada tedirginlik yaratıyor.

Piyasalar bugün Suriye sınırındaki gelişmeler, protestoların seyri, Fed'in son faiz toplantısı tutanakları ile 2015-2017 dönemi Orta Vadeli Program'ı izleyecek.

BORSA SERT DÜŞTÜ

Borsa İstanbul, güne yüzde 1,37 kayıpla 73 bin 363 puandan başladı.

IMF'nin küresel büyüme tahminlerini aşağı çekmesinin gelişmekte olan ülke borsaları üzerinde baskı yaratması bekleniyor.

Endeks, yarım gün işlem yapılan Cuma günü yüzde 0,71 yükselişle 74 bin 384 seviyesinden kapanmıştı.

DOLAR 2.28'İN ÜZERİNDE

Geçen hafta 2,30'u aşan dolar güne 2,28'in üzerinde başladı.

ABD'de Cuma günü Türkiye piyasaları kapandıktan sonra beklentilerin üzerinde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi ardından sert yükselişle 2,30 seviyesini aşan dolar/TL güne 2,28 civarından başladı.

"KISA SÜRMEZSE PİYASALAR DAHA KÖTÜYE GİDEBİLİR"

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, Türk mali piyasalarının kısa haftaya temkinli ve tedirgin bir görünümle başladığını söyleyerek, "Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde daha şiddetli olmak üzere yurdun genelinde yaşanan olayların piyasaları da tedirgin etmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. Bu olayların kısa sürede sona ermesi ihtimali piyasalarca olumlu karşılanacaktır, ancak aksi durumda Türk mali piyasaları yurtdışından belirgin anlamda negatif ayrışabilir. Bu kapsamda, bugün içerisinde yapılacak toplantılar ve beraberindeki açıklamalar yakından takip edilecektir" dedi.

DOLAR TEKRAR 2.30'U GÖREBİLİR

Dolar/TL'nin Cuma günü 2,30'lu seviyeleri test ettikten sonra Fitch'in nota dokunmaması nedeniyle tatil döneminde 2,26'lı seviyelere kadar geriledi. Ancak olayların neden olduğu tedirginlikle bu sabah 2,28'li seviyelerden işlem geçtiğini söyleyen Keresteci, "Olayların sürmesi halinde 2,30'lu seviyeler gündemde kalmayı sürdürecektir. Küresel bazda dolardaki değerlenmeye biraz ara verilmiş gibi görünüyor. Euro/dolar paritesinde yukarı yönlü tepkide sırasıyla 1,2660 ve 1,2750 seviyeleri önemli görünüyor ancak ana trend aşağı yönlü. Bono ve tahvil piyasasında da bir miktar satışın hakim olacağını düşünüyoruz" dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.