Kobani'de Sokak Çatışmaları Başladı

Kobani'de Sokak Çatışmaları Başladı
IŞİD militanları Kobani'nin doğu tarafındaki dış mahallelerinde YPG güçleri ile sokak çatışmalarına başladı. Org. Hulusi Akar, sınır birliklerini ziyarete gitti.

IŞİD terör örgütü ile bazı Kürt gruplar arasında devam etmekte olan çatışmalar bu sabahtan itibaren kentin doğu kısmında yoğunlaştığı gözlendi. Kobani'nin doğusundaki kenar mahallerden yükselen dumanlar Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden de görülüyor. Şiddetlenen çatışmalar nedeniyle patlamalar ve yoğun şekilde silah sesleri de duyuluyor. Şanlıurfa Valiliği'nin almış olduğu güvenlik kararı gerekçesi ile sınır hattındaki önlemlerini artıran güvenlik güçleri, Yumurtalık Kavşağının ilerisine kimsenin gitmesine müsaade etmiyor. Ayrıca zırhlı araçların sınır hattı boyunca devriye attığı gözlendi.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANI SINIRDA

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, sınırda görev yapan askerlerle bayramlaşmaya gitti. Dün, Mardin'deki askeri birlikleri ziyaret eden Orgeneral Akar, bugün de Şanlıurfa'da incelemelerde bulunuyor.

Orgeneral Akar, Suruç, Mürşitpınar ve sınırdaki birliklerinde görev yapan askerlerle bayramlaştıktan sonra bölgedeki gelişmeler hakkındaki bilgi alacak.

 

KOBANİ'DE ÇATIŞMA, SURUÇ TEDİRGİN

IŞİD'in ele geçirmek için saldırdığı Kobani'de, şiddetli çatışmalar devam ediyor. Kobani'den silah ve patlama sesleri yükselirken, sınırı aşan kurşunlar Suruç'un sınır hattındaki mahallelerinde tedirginliğe yol açıyor. 3 mahalle ile sınır hattında kurulan çadırlarda kalan Suriyeliler tahliye edilirken, Sabah saatlerinde sınırı aşan havan mermisi sınır hattındaki bir ev ile işyerine isabet etti.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye'nin Telabyad ile Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Carablus'un kontrol altına alan IŞİD militanları, 20 gün önce bu iki ilçe arasında kalan PYD hakimiyetindeki Kobani'ye saldırı başlattı. IŞİD militanlarının ele geçirmek istediği Kobani'ye ulaşmak için geçtiği güzergah üzerindeki köyleri ele geçirmesiyle, binlerce Suriyeli evini terk etti ve sınırı aşarak Türkiye'ye sığındı. Türkiye sınırındaki 300'ü aşkın köyde yaşayan 180 bini aşkın Suriyeli Türkiye'ye sığınırken, IŞİD ise Kobani'de YPG güçleri ile çatışmayı sürdürdü.

SOKAK ÇATIŞMALARI BAŞLADI

Bayramın ilk günü beklenen ateşkes olmazken, aksine IŞİD militanları Kobani'nin doğu tarafındaki dış mahallelerinde YPG güçleri ile sokak çatışmalarına başladı. Bayramın ilk günü başlayan ve dün hem doğu hem de güney tarafında şiddetlenen sokak çatışmaları sırasında sık sık patlama ve silah seslerinin duyulması sınır hattında yaşayanları tedirgin etti. Çatışmalar sırasında Suriye tarafında ateşlenen havan, uçaksavar ve uzun namlulu tüfeklere ait mermiler ise sınırı aşarak Türkiye tarafına gelmeye başladı ve bir havan mermisi isabet ettiği evdeki 4 kişinin yaralanmasına yol açtı.

3 MAHALLE İLE ÇADIR KENT BOŞALTILDI

Kobani'de çatışmaların yoğunlaşması ve mermilerin sınırı aşmaya başlamasıyla birlikte valilik, güvenlik riski taşıdığı saptanan sınır hattındaki Küçük Kendirli, Büyük Kendirli ve aynı zamanda Kobani'ye açılan sınır kapısının bulunduğu Mürşitpınar Mahallesinde oturanlar ile Süleymanşah Dostluk Parkı'na kurulan çadırlarda kalan Suriyeli'lerin tahliyesine karar verdi. Dün öğleden sonra mahallelerde yaşayanlara alınan valilik kararı zırhlı araçlardan anonslarla iletildi. Karar sonrası 3 mahalledeki 350 hanede yaşayan 2 bin civarında vatandaş ile çadırlarda kalan 3 bin Suriyeli tahliye edildi. Mahallelerde yaşayanlar ilçe merkezi ve diğer mahallelerde yaşayan yakınlarının yanına giderken, Suriyeli sığınmacılar ise Suruç'taki YİBO ile resmi kurumların misafirhanelerine yerleştirildi.

SINIR HATTINA MERMİ YAĞDI

Dün öğle saatlerinde şiddetlenen ve gece boyu da devam eden çatışmalar sırasında 13 havan mermisi ile onlarca uçaksavar ve uzun namlulu tüfek mermisi sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Sabah saatlerinde de sınırı aşan bir havan topu mermisi Mürşitpınar mahallesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarındaki Yusuf Çankaya'ya ait ev ile yanındaki bakkala isabet ederek patladı. Patlamada, şarapnel parçaları ve kırılan duvardan seken taşlar hasara yol açtı.

TANK VE OBÜSLERİN NAMLULARI KOBANİ'YE ÇEVRİLİ

Öte yandan Kobani kentinde IŞİD'in saldırılarının artması ve mermilerin sınırı aşması üzerine 2'nci Hudut Tabur Komutanlığı'nda bulunan çok sayıda tank, sınır hattının hakim noktalarına sevk edildi. Suriye'yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularının Kobani'ye çevrili olduğu görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.