Kobanili sığınmacılar kışa hazırlanıyor

Kobanili sığınmacılar kışa hazırlanıyor
Kobani’deki çatışmalardan kaçarak Suruç’un Yıldız köyüne sığınan 74 aile, konut sıkıntısı baş gösterince harabelere ve ahırlara yerleşti. Aileler, kışın yaklaşması nedeniyle evlerini kendi imkanlarıyla onarmaya başladı.

Yıldız köyü, Kobani’ye yaklaşık 10 km uzaklıkta. Köy bugünlerde inşaat alanına dönmüş durumda. Birçok evin önünde harç hazırlayıp sıva yapanları görmek mümkün. Herkes evini kışa hazırlıyor. Hazırlık yapanlar ise köyün sakinleri değil. Çatışmalaradan kaçarak gelen Kobanililer.

Samanlık ev oldu

Bozan Süleyman, Kobani’den 10 gün önce Suruç'a geldi. Beraberinde 9 kişilik ailesiyle birlikte Yıldız Köyüne sığındı. Köyde yer olmadığı için bir samanlığa yerleşti. Şimdi samanlığı onararak eve dönüştürmeye çalışıyor.

“Önümüz kış kimseye yük olmak istemiyorum. Burayı onarıp ev yapıyorum. Kendi imkanlarımla yapıyorum burayı. Burası bize yeter. Artık savaş bitene kadar idare edeceğiz. Eskiden samanlıktı, şimdi banyosunu tuvaletini yaptık. Çocuklarımla içine yerleşeceğim.”

Süleyman, evini onarmak için çevreden bulduğu toprak ve taşları kullanıyor. Evi onarsa da, elektrikssiz yaşamak zorunda kalacak.

18 kişiye iki göz

Süleyman’ın evinin hemen yanında onarım yapılan bir ev daha göze çarpıyor. Bu da, Hamed Bozan ve ailesine ait. 18 kişi yaşayacak evde. Eskiden harabe olan ev, hayvan barınağı olarak kullanılıyordu. Hamed Bozan onarımdan sonra evi oturacak hale getirdi. 

“Gidecek başka yerimiz olmadığı için buraya sığındık. Kamplarda rahat hareket edemiyoruz. Çocuklarımız rahat etmiyor. Burası kamptan daha iyi. İki evi onardık, içine yerleşeceğiz. Burayı sahibi bize öylesine verdi.“

Bozan ailesi, soğuklar bastırmadan evin onarımını bitirmeye çalışıyor. Onarım bitince Kobani’ye dönene kadar bu evde kalacaklar.

Harebelerde_yaşayan_kobanililer
İmam Durğun, namaz dışındaki zamanının çoğunu köydeki sığınmacılara yardım ederek geçiriyor.
[Fotoğraf:Mahmut Bozarslan/Al Jazeera Türk]

 

İmam önayak oldu

Kobanililerin köye yerleşmesine önayak olan imam Mehmet Durğun, Kobanililerin diledikleri kadar köyde kalabileceğini belirtti.

“Bu yapıların çoğu ya ahırdı ya samanlıktı. İçinde yaşamak zor ama yapacak başka bir şey yok. Tadilatını da kendileri yaptı. Savaş bitene kadar burda kalacaklar”

Sığınmacılar, köylülerin ve yardım kuruluşlarının destekleriyle geçinmeye çalışıyor.

Kaynak:Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.