Kola nasıl bulundu? Şaşıracaksınız!

Kola nasıl bulundu? Şaşıracaksınız!
Onu üreten eczacı, bu günleri hayal dahi etmemişti. Dünyanın en popüler içeceği kola, "coca cola" olmadan önce bakın adı neydi.

Dünyanın her tarafında tadı bilinen kola, ilk kez 1885 yılında formüle edildi. En popüler gazlı içecek olan kola, "Coca Cola" adıyla dünyaya isim bıraktı. Muhteşem bir reklam pazarı olan kola, fazlalıkla Amerikan, İsrail, Batı veya emperyalizm karşıtı protestoların merkezinde bulunuyor.

Şimdilerde ise İsrail'in Gazze'ye insanlık dışı saldırıları nedeniyle boykot ediliyor. Kolayı yerlere dökenler, çöpe atanlar, içmeyin çağrısında bulunanlar. Fakat her saniye yeryüzünde 8000 şişe ya da kutu coca-cola tüketiliyor. 140 ülkede 5.8 milyar kişiler tarafından içilen Coca-Cola'nın borsa değeri 37 milyar dolar civarında.

Peki, kola dünyamıza, hayatımıza nasıl girdi? Kolayı kim buldu? İşte kolanın doğuş hikayesi...

KOLANIN MUCİDİ

Georgia Knoxville’de doğan John Stith Pemberton, Konfederasyon Ordusunun efsanevi generali John Clifford Pemberton’un akrabası idi.John Stith ergen bir genç iken Georgia Maçon’daki Reform Tip okuluna yazıldı ve 16 yaşındayken eczacılık diploması ile okulunu bitirdi.1865 senesinde Amerikan İç Savaşı esnasında Konfederasyon Ordusuna girdi. Bu sırada göğsünden yaralandı ve o zaman oldukça sık kullanılan morfine bağlı bir duruma geldi.MORFİNE MUADİL ÜRETİLDİEğitimli eczacı Stith, bu ilaç bağımlığından ötürü kurtulmak için afyon içermeyen alternatif ağrı kesiciler üzerinde faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Koka bitkisini kola ceviziyle bir araya getirerek yaptığı bir sonraki çalışmada ise Pemberton’s Wine Cola adını aldı ve entelektüel çevrelerce satıldı.COMPANY YOLUNDA1885 senelerinde Atlanta ve Fulton Country bir içki yasağı kanunu koydu ve Stith bu popüler içkisini alkolsüz hale getirmeye faaliyetlerini yürütmeye devam etti. John Pemberton, kola içeceğini ticarileştirmek için Atlanta'daki bir işadamı olan Asa Griggs Candler ile anlaştı. Candler, içeceğin tarifini satın aldı ve 1892'de The Coca-Cola Company'yi kurarak kola içeceğini popülerleştirmeye devam etti.COCA COLA ADI

Dr. Pemberton'un ortağı ve muhasebecisi Frank M. Robinson, "iki C'nin reklamcılıkta iyi görüneceğini" aklına getirerek bu ismi önerdi ve artık ünlü olan "Coca‑Cola" ticari markasını kendi benzersiz senaryosuyla işi ticarete çevirdi.KOLANIN TARİFİKolanın içeriğinde yedi gizli madde yer almaktadır. Dünyada bu maddeleri sadece iki kişi bilmekte ve bu maddeler bir kâğıtta yazılı olarak bir bankanın kasasında saklanmakta. Stith’in morfin yerine bulduğu bu tesadüfi ilaç Coca Cola, her gün yaklaşık 2 milyar adet kullanılıyor.Dünyanın taşınabilir su kaynaklarının %25'i The Coca-Cola Company'ye sahiptir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.