KOMÜT'ten faizle mücadeleye tam destek: Bu Bir Milli Mücadele!

KOMÜT'ten faizle mücadeleye tam destek: Bu Bir Milli Mücadele!
Türkiye Ekonomisinin bu dönemi de atlatacağına emin olduklarını vurgulayan KOMÜT Başkanı Adem Bulut, kazancı düşünmeyip bunun bir Milli Mücadele gibi düşünülmesi gerektiğini ifade etti

Türkiye Ekonomisinin bu dönemi de atlatacağına emin olduklarını vurgulayan KOMÜT Başkanı Adem Bulut, kazancı düşünmeyip bunun bir Milli Mücadele gibi düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut ekonomideki son gelişmelerle alakalı Pusula’ya özel açıklamalarda bulundu. Hem sektörel anlamda hem de Türkiye genelinde yaşanan dar boğazdan ancak çalışarak çıkılabileceğini ifade eden Bulut, ümitvar olmak gerektiği söyledi. Ekonomi ile ilgili yaşanan sıkıntıların sinyallerinin 2016’da verilmeye başladığını ve Rahip Krizi ile de pik yaptığını o zamandan Türkiye’nin bir ekonomi imtihanına hazırlandığına dikkat çeken Bulut şunları söyledi: “İster istemez ekonomideki dalgalanmalar ve sıkıntılar bizim sektörü de etkileyerek 2021 yılına kadar bu şekilde getirdi. 2018’den 2020’ye kadar inşaat maliyetlerimizde bir artış oldu. Haliyle daire fiyatları da artmaya başladı. 2020 yılında bizim açımızdan bir canlanma oldu. Daire satışları artınca stoklar eridi ve müteahhitler yeni daireler yapmaya başladı. Ama geldiğimiz noktada yine kurdaki ataklardan kaynaklanan bir ekonomik sorunla karşı karşıyayız” dedi.

YENİ BİR SİSTEM İÇİNE GİRİLECEK

Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de yeni bir döneme girildiğini söyleyen Bulut, “Artık temelden daire satma artık yavaş yavaş bitmeye başladı. Çünkü temelden oluşturduğunu maliyet girdileri ile inşaat bittikten sonraki maliyet girdileri arasında çok ciddi fark var. Artık yeni süreçte daha butik projeler yapılacak. Daha büyük projelere temel atılmayacak. Yapan müteahhitlerde elindeki mevcut paraya göre yapıp satmaya başlayacak. Yani bu demektir ki bir yılda biten bir inşaat girdisiyle, 6 ayda ve 2 yılda biten inşaat girdisi aynı olmayacak. Haliyle müteahhit hızlı bir şekilde bitireceği projelere başlayacak. Maliyetini oluşturup üzerine karı koyup satışa çıkacak. Bu da ister istemez süreci farklı bir hale getirecek. Yani inşaatta 5,10,20 yıl önceki durumla şimdiki süreç aynı olmayacak artık. Yeni bir sistem içine girilecek. 2022 yılı ile birlikte peşin alım satım daha çok gündemde olacak. Bunun müteahhitler açısından en pozitif yanı daha sağlam ve emin adımlarla ilerleyen müteahhitler ortaya çıkacak. Geçmişte yaşanan sıkıntılı müteahhitlerin dönemi bitecek” şeklinde konuştu.

HERKESİN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR

Faize karşı bir mücadele başlatıldığını ve faizin düşürülmesinin istendiğini ve bunun içinde doğru politika ile gidildiğini vurgulayan Bulut, “Buradaki faize karşı mücadelede bizim de destek verip hükümetimizin yanında olmamız gerekiyor. Bunu da nasıl yapacağız? Bir kere üretimin devam etmesi gerekiyor. Karlılık düşse de başa baş çıksa da kazancı düşünmeyip sadece bunun bir milli mücadele gibi düşünülmesi gerekiyor. Vatanımız ve milletimiz için çalışacaksak herkesin kendi alanında üretime devam etmesi gerekiyor. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bireysel bir kazançtan ziyade bütüncül bir kazancın peşine düşmeliyiz. Devlette bunun olmasını istiyor ki bütün sektörleri kendi içerisinde desteklemeye çalışıyor” dedi.

ÇALIŞMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Bütün müteahhitlerin bu süreçte çalışmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizen Bulut, “Herkesin bu süreçte olaya devlet açısından ve bütüncül bakması gerektiğini düşünüyorum. Çalışmaya devam etmeliyiz. Bizim aldığımız ürünler neredeyse 250-300 kalemlik bir malzeme. Bu malzemelerin bize üretilmesi, gelmesi, yapılmasına varıncaya kadar birçok sektörü ilgilendiren bir durum. İnşaatta çalışıp da evine ekmek götüren ustalarımız var mesela. Bizim durmamızın kimseye faydası yok. O yüzden üretime devam edeceğiz. Bu gemide hep birlikte yol alıyoruz. Benim şahsen 2022’den beklentilerim bir rahatlama olacağı yönünde. Daha canlı bir ekonomi ve insanların stres yaşamadan geçirecekleri bir yıl olacağını düşünüyorum. Zaten karamsar tablo çizmek her zaman kolaydır. Ve tamamen bizi geriye götürecek bir düşünce. Bizim inancımızda her zaman ümitvar olmak gerektiği söyler. Yoksa kimse bu kötü düşüncelerle karamsarlıkla çalışamaz. Bu dar boğazdan geçene kadar çok kara tamah etmeyeceğiz. Ben bunu kendi adıma söylüyorum. Gerekirse bir iki yıl kar düşünmeden de çalışabilirim. Yeter ki devlet devam etsin. Gördük işte Suriye örneği. Suriye’de yaşarken fabrikası, elemanları, tırları, altını, dövizi olanlar savaştan sonra buraya gelip inşaatlarda çalışmak zorunda kaldı. Vatan yoksa refahta yok. O yüzden biz bu ülkeye sahip çıkacağız. Ve bu ülkeye hizmet için çalışacağız” diye konuştu.

EKONOMİ DEDİĞİMİZ ŞEY ÇOK FARKLI DENGELER ÜZERİNE KURULU

Şu an için fiyatlarda bir öngörü yapılamadığını ifade eden Bulut, “2023’te bir seçim söz konusu. 2022 yılı aslında onun hazırlıklarının olacağı bir yıl olacak. Kimine göre bu süreçte ekonomik canlılıklar olacağı söyleniyor. Hükümetin bu konuda tedbirler alabileceği düşünülüyor. Tabi bunlar şimdilik söylentiden ibaret. Ekonomi dediğimiz şey çok farklı dengeler üzerine kurulu. Bunu iyi okumak lazım. Bu yüzden insanlar şu an kendilerini beklemeye aldı. Ama benim kanaatim ev ve arsa almak fikri olan herkes bunu hayata geçirsin. Ekonomiye canlılık katma anlamında kendisine yatırım yapsın. Çünkü eve yapılan yatırım altın ve dövize yapılan yatırımdan daha çok kazandırıyor. Birde bugün almadığımız konutta yarın fiyat artışına gidiliyor. O yüzden bazı alıcılar vadeli veren güvenilir müteahhitlerle elindeki parayla da ev alabiliyorlar Böylelikle elindeki parayı verip akitleşen ve anlaşan alıcı için aldığı evde bir fiyat artışı olmuyor” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZ EKONOMİSİ BU DÖNEMİ DE ATLATACAK

Konya Müteahhitler Birliği olarak, ekonomideki gelişmeleri yakından takip ettiklerini de belirten Bulut, “Dövizdeki yukarı yönlü değişimlerin tedarikte sorunlara neden olduğunu müşahede ediyoruz ancak fırsatçılık yaparak haksız fiyat artışına gidecek tedarikçi firmalar olduğunu da düşünmüyoruz. Üreten ve son dönemde ihracat konusunda önemli mesafeler kat eden bir konuma gelen ülkemiz ekonomisinin bu dönemi de atlatacağına olan inancımız sonsuzdur. Müteahhitlerimize ve tedarikçilerimize güveniyoruz. Konut üretimini uzun vadede etkileyecek bir sorun yaşanmayacağına inanıyor, KOMÜT olarak üretmeye, ekonomimizin çarklarının dönmesine katkı sağlamaya devam edeceğimizi belirtmek istiyoruz” dedi. (Gülşen Çopur)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.