Kongo Cumhuriyeti'nde etnik çatışma

Kongo Cumhuriyeti'nde etnik çatışma
Ülkenin güneydoğusunda Bantu ile Pigme etnik grupları arasında çıkan çatışmalarda en az 10 kişi öldü

KINŞASA (AA) - Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşanan etnik çatışmada en az 10 sivil yaşamını yitirdi.

Tanganyika bölgesinin yönetiminden sorumlu Richard Ngoy Kitangala, AA muhabirine açıklamasında, Bantu ile Pigme etnik grupları arasında Mpiana Mwanga kasabasında olaylar çıktığını belirtti.

Çatışmaya dönüşen olaylarda en az 10 Bantu mensubunun öldüğünü, 40'a yakın kişinin yaralandığını söyleyen Ngoy Kitangala, onlarca evin de ateşe verildiğini kaydetti.

Sivil toplum kuruluşları ise olaylarda 16 Bantu mensubunun yaşamını yitirdiğini, 42'sinin de yaralandığını duyurdu.

Ülkenin güneydoğusunda toprak sahibi olmayı hedefleyen Pigme ve Bantu etnik grupları arasında 2013'ten bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre, söz konusu tarihten bu yana iki grubun çatışmalarında 100'den fazla kişi öldü.

Orta Afrika'nın ilk sakinlerinden olan ve boyları 1 buçuk metreyi geçmeyen Pigmeler, Papua Yeni Gine ve Kongo Cumhuriyeti'nde yaşıyor.

Belçika'dan bağımsızlığını 1960'ta ilan eden yaklaşık 68 milyon nüfuslu Kongo Cumhuriyeti'ndeki 200'den fazla etnik grubun yüzde 80'i Bantulara mensup. Sık sık etnik gruplar arasında çatışmaların yaşandığı ülkede, yaklaşık 50 bin Pigme bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.