‘Konuşan Yazılar’ sanatseverlerle buluştu

‘Konuşan Yazılar’ sanatseverlerle buluştu
Meram Belediyesi ev sahipliğinde Yıldız Holding tarafından düzenlenen, Geleneksel İslam sanatının güzel örneklerini bir araya getiren ‘Konuşan Yazılar’ sergisi, Konya Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyarete açıldı.

Meram Belediyesi ev sahipliğinde Yıldız Holding tarafından düzenlenen, Geleneksel İslam sanatının güzel örneklerini bir araya getiren ‘Konuşan Yazılar’ sergisi, Konya Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde ziyarete açıldı. Sergi 16-29 Ocak tarihleri arasında sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Meram Belediyesi ev sahipliğinde Yıldız Holding tarafından düzenlenen ‘Konuşan Yazılar’ sergisi, Meram Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Şenyiğit ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hacı Koyuncu’nun katılımıyla gerçekleşti.

whatsapp-image-2023-01-17-at-18-11-07-1.jpeg

50 ESER 36 HATTAT

Açılışa katılanlara eserleri gezdiren ve sergi hakkında bilgi veren Yıldız Holding Sanat Danışmanı Esra Göncü, ‘Konuşan Yazılar’ adlı sergide Yıldız Holding koleksiyonuna ait 50 eserin bulunduğunu aktararak, “Tüm eserler sergide belirli bir anlam çerçevesinde yerleştirildi. Dolayısıyla sergiyi baştan sona gezen bir kişiye özel de bir mesaj veriyor. Sergide toplam 50 eser, 36 hattat tarafından yazılmıştır. 30 hattat yine kendi dönemlerinde hat sanatı tarihinde öne çıkan üstatların yazılardır. 6 eser, 6 hattat ise günümüzün yaşayan hattat dalıdır” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2023-01-17-at-18-11-06.jpeg

BİR MANAYA HİZMET EDEN ESERLER

‘Konuşan Yazılar’ı tarif eden Sergi Yöneticisi Hattat Mustafa Cemil Efe ise, “İki boyutlu bir mekanda çok boyutlu bir ufuk açan hüsn-i hat sanatı eşsiz harf birleşmeleriyle sayısız kompozisyon imkanı sunmakta. Bu istifler, bir manaya hizmet ettikleri için izleyici ile eser arasında yazı okunamasa bile hissi olarak anlaşılabilen bir bağ kurar. Bu da aslında köklü mazimiz ve asıl manaya olan özlemimizle alakalıdır. Bir yazının konuşması meselesi her ne kadar ironik gözükse de aslında hakikattir. Örneğin bir mekâna girdiğinizde sizi Besmele-i Şerif yazan bir eser karşılarsa istemsiz olarak besmeleyi dilinize getirirsiniz. Bu esnada yazı, sizin dilinizle konuşmaya başlamıştır. ‘Şüphesiz ki Allah güzeldir, güzel olanı sever’ yazılı bir esere baktığınızda sanatkâr bu manayı kâğıda aksettirmesi sebebiyle siz de hayatınızı güzelleştirmeye çalışırsınız ve yine yazı konuşmuş olur” dedi.

whatsapp-image-2023-01-17-at-18-11-07.jpeg

‘KONUŞAN YAZILAR’ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Bu gaye doğrultusunda ortaya çıkan ‘Konuşan Yazılar’ sergisinde yer alan 50 eser belirli bir anlam çerçevesinde yerleştirilmiş olup serginin ismini de ihtiva ediyor. Sergideki her bir hüsn-i hat eseri, yazıları inceleyen kişiyle konuşurmuşçasına özel bir mesaj veriyor. Geçmiş yıllarda Yıldız Holding’in Çamlıca’daki merkezinde ziyarete açılan ‘Hat Sanatının Şaheserleri Hilye-i Şerifeler’, ‘1400. Yılında Kur’an’, ‘Aşk-Tezhip Sergisi’, ‘Esma’ül-Hüsna ve Esma’ün Nebi’, ‘Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Kalem Güzelleri’, ‘Hz. Peygamber’in Veda Haccı Hutbeleri’, ‘Kadın Sanatçılar-Esmâlar ve Hilyeler’ sergilerinde yer alan toplam 50 eser, Konya, Karaman ve bölgedeki sanatseverlerin beğenisine sunuldu. ‘Konuşan Yazılar’ sergisi 29 Ocak tarihine kadar 10:00-17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaretçilere açık olacak.

Mehmet Günnar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.