Konya 3 milyar dolara adım adım

Konya 3 milyar dolara adım adım
Tarihinin en yüksek “Eylül” ayı ve “En yüksek 9 aylık ihracat” rakamına ulaşan Konya, 3 milyar doları aşma dolar hedefine koşar adım ilerliyor

KOŞAR ADIM İLERLİYOR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2022’nin Eylül ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Türkiye’de Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2'lik artışla 22,6 milyar dolar ihracat gerçekleşti. İhracat ocak-eylül döneminde 188 milyar dolara, son 12 ayda ise 252 milyar dolara ulaştı. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2,9 milyar dolarlık ihracatla eylülde de ilk sıradaki yerini korudu. 2,7 milyar dolarla otomotiv ikinci, 1,9 milyar dolarla hazır giyim üçüncü sırada yer aldı. İhracat ocak-eylül döneminde 188 milyar dolara, son 12 ayda ise 252 milyar dolara ulaştı. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 2,9 milyar dolarlık ihracatla eylülde de ilk sıradaki yerini korudu. 2,7 milyar dolarla otomotiv ikinci, 1,9 milyar dolarla hazır giyim üçüncü sırada yer aldı.

KONYA’DAN ÇİFTE REKOR

Eylülde Konya’nın ihracatı yüzde 15,47 artarak 293 milyon 444 bin dolar oldu. Konya’nın yılın ilk 9 ayında ihracatı ise yüzde 11 artarak 2 milyar 429 milyon126 bin dolara ulaştı. Konya, böylece Cumhuriyet tarihinin en yüksek “eylül” ayı ve en yüksek “9 aylık” ihracat rakamına ulaştı. 9 ayda 2,4 milyar dolar ihracat yapan Konya, son çeyrekte 3 milyar dolar barajını rahatlıkla aşağını ve tarihi bir eşiği daha döneceğini ortaya koydu.

KÜTÜKCÜ’DEN TEBRİK

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, ihracat rakamlarını değerlendirdi. Kütükcü, “Konyalı sanayicilerimiz, ihracatta yakaladığı yükseliş ivmesini sürdürüyor. Sanayicilerimiz, ihracatlarını Eylül ayında yüzde 15,5, Ocak-Eylül döneminde ise yüzde 11 artırdı. Böylece bu yılın Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda 2 milyar 429 milyon 126 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Şehrimiz bu rakamla, dönemsel bazda tarihinin en yüksek 9 aylık ihracat rakamına ulaşmış oldu. Tüm sanayicilerimizi ve çalışanlarını tebrik ediyorum” dedi.

MAKİNE VE OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ İHRACATTA LİDER SEKTÖRLER OLDU

Başkan Kütükcü, şehrin ihracatına en fazla katkıyı veren sektörlerin başında makine ve aksamları ile otomotiv sektörünün geldiğini söyledi. Kütükcü, Konya’nın en fazla ihracat yaptığı sektörlerle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Şehrimizin ihracatının ilk sırasında 581 milyon 928 bin dolar ile makine ve aksamları sektörü yer alırken, ikinci sırada 527 milyon 285 bin dolar ile otomotiv endüstrisi, üçüncü sırada 216 milyon 419 bin dolar ile demir ve demir dışı metaller sektörü, dördüncü sırada 200 milyon 39 bin dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yer aldı.”

KSO, KONYA’NIN DIŞ TİCARETİNE DESTEK OLUYOR

Konya Sanayi Odası olarak, şehrin dış ticaretinin artması, yeni pazarlar oluşması için çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini dile getiren Başkan Kütükcü, “Son olarak Almanya’da düzenlenen Automechanika 2022 Fuarı’na sanayicilerimizin katılımını sağladık, burada da çok verimli görüşmeler yapıldı. Yine 26-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz 6. Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği (OSEG) Konferansımızda da, sanayicilerimiz 9 ülkeden gelen 14 firma temsilcisi ile 322 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Önümüzdeki dönemlerde bu ikili görüşmelerinin de ticaretimize olumlu yansıyacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖZTÜRK’TEN TEBRİK

İhracat rakamlarını değerlendiren Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Eylül’de Konya’nın ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,47 artarak 293 milyon 444 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama göre Konya il bazında genel ihracattan yüzde 1,48 pay almıştır. Eylül ayı rakamlarına göre Konya en fazla ihracat yapan 10. şehir olmuştur. Eylül’de ihracatını en fazla oranda artıran iller arsında Konya’da yer almıştır. 2022 yılı ilk dokuz aylık ihracat rakamımız da 2 milyar 429 Milyon Dolar olmuştur. Ocak- Eylül döneminde ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artış göstermiştir. Emeği geçen tüm tüccar, sanayici ve ihracatçılarımızı tebrik ediyorum. Yılın son çeyreğinde daha yüksek oranda artış için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.