Konya Afrika’dan payını alacak

Konya Afrika’dan payını alacak
Altunyaldız, Konya’nın yeni Pazar alanlarından pay alması için çabaladıklarını ifade ederken, fırsatları iyi değerlendirmek noktasında uyarılarda bulundu

Yurtdışı temasları ile sıkça gündemde yer eden AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, yeni pazarlar bulmak ve ekonominin refahını daha üst seviyelere çıkarmak için birçok çalışmanın içerisinde önemli rol oynuyor. Altunyaldız, yurtdışında yapılan ziyaretlerin ana konularını anlatırken, Konya’nın alacağı paydan bahsetti.

“DAHA İYİSİ İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, “Komisyon çalışmaları kapsamında Almanya, İngiltere, Bratislava ve en sonda Afrika’yla temaslarımız oldu. Bu temaslarımızın ana odağı siyaset, ülkemiz üzerindeki darbe girişişimi ile demokratik duruşumuz oldu. Yine ülke olarak stratejik ortaklarımıza beklentilerimizi aktardık. Diğer taraftan seyahatlerimizin pek çoğunda enerji toplantıları oldu. Bunun yanında enerji birliği toplantıları ve ekonomik alanda ikili temaslarımız oldu.  Türkiye AK Parti hükümeti ile birlikte yüksek bir ihracat performansı yakalarken, üretmeyi, markalaşmayı da öğrendi. Bütün bunları yaparken en az 5 kıtada etkin durumda olmamız gerekiyordu. Şuanda bu konuda ciddi anlamda iyiyiz, ancak daha da ilerlememiz lazım” diye konuştu.

“AFRİKA PAZARINI İYİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”

İhracatımızın yüzde 55’nin AB ülkelerine yapıldığını hatırlatan Altunyaldız, “ Dış pazar açısından ABD’ye ağırlık vermeliyiz. Yine Afrika pazarında pek çok fırsat ve bakir alan var. Türkiye bu anlamda Afrika’yla en fazla dış temsilcilik açan ülkelerin başında geliyor.  Bu ülkelerin siyasetin yanında ciddi anlamda ekonomik ilişkilere ihtiyacı var. Bir anlamda karşılıklı kazanmaya ihtiyaç var. Özellikle Etiyopya’ya son seyahatimizde iki Türk fabrikasının bölgede önemli işler yaptığını görünce çok mutlu olduk. Cibuti de ekonomik lojistik merkez ve özel Türk çalışmaları kurulması için yerinde incelemelerde bulunduk. Bu bölgeye kurulabilecek Türkiye ekonomik alanın özellikle lojistik ve elle işleme, ambalaj üretimi, nitelikli alana gidişte avantajlı bir alan oluşturulması ciddi anlamda katkı sağlayacak. Afrika bölgesinde ekonomik alanla birlikte turizm destinasyonu oluşturulmasını da dahil ettik. Bu kapsamda girişimcilerimiz iki ülke için serbest ticaret anlaşmalarının başlatılması ve bu dönem zarfında teçhizat anlaşmalarının gündeme getirilmesini de konuştuk” ifadelerini kullandı.

“FIRSATLARI KOVALAMAK ZORUNDAYIZ”

2017 yılının performans yılı olacağını söyleyen Altunyaldız, “Konya’mızda özellikle üretim yapısı daha çok KOBİ yapısından oluştuğu için bu alanlarda fırsat oluşturabilecek, tedarik oluşturabilecek hatta bahsettiğimiz Pazar alanlarında küçük yatırımlarla büyük işler yapabilecek durumda olduklarını düşünüyorum. Bu konuda Konya’dan da bir takım talepler aldık. Önümüzdeki günlerde ilgili odalarımızla görüşmek suretiyle bu bölgeye Konya’dan bir heyetle birlikte gidip bölgenin imkânlarını Konya İle entegre etme noktasında bir çalışma olabilir diye düşünüyorum. Sonuç itibari ile ihracat odaklı büyümek istiyorsanız mutlaka fırsatları kovalamak durumdasınız. İhracat uzun dönemli koşabilmek ve kalıcı olabilmek işidir Türkiye bu dönemde önemli mesafeler kat etti.  Ancak alacağı daha çok mesafe, girmesi gereken Hindistan, Çin Kuzey Amerika, Güney Amerika pazarları var” dedi.

“SINAİ MÜLKİYET KANUNU KONYA’DAN MARKA ÇIKARACAK”

Yabancı yatırımcının ülkeye ve Konya’ya gelmesi açısından Sınai Mülkiyet Kanunun önemli olduğunu da vurgulayan Altunyaldız, şunları ifade etti; “Sınai mülkiyet kanunu fikri olanın, üretenin hakkını hukuk altında teminat altına alma düzendir. Küresel dünyaya baktığımız zaman bu kanunun yürürlüğe girdiği ülkelerde yabancı sermayenin arttığımı görüyoruz. Özellikle markasının, tasarımının kurulmasını isteyen küresel aktörler bu kanunların olmadığı ülkelere gitmiyorlar. Bu kanunla birlikte Türkiye’mize ve Konya’mıza önemli ölçüde yabanı sermaye akışını bekliyoruz. Konya bu anlamda yol olan şehirlerden biri. Konumuyla, sanayide elde ettiği mesafeyle, üretim dokusuyla algısıyla çok rahatlıkla bireysel markalarıyla öne çıkacak ve bireysel markaların Konya markasıyla özdeşleştiği marka şehir ile marka ürünlerin ocağı, kucağı olacak bir il. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Konya’nın dokusunun çok iyi desteklediği ve entegre olabileceği ana alanlarda makinada, otomotivde tarımsal makinede, tarımsal üretimde Konya’dan bölgesel, küresel markalar bekliyoruz. Bu yasanın da Konya’ya katalizör ve tetikleyeceği bir rol olacağını düşünüyorum.” (Derya Demir)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.