Konya, ağlayarak gelinen ve ağlayarak dönülen bir şehir

Konya, ağlayarak gelinen ve ağlayarak dönülen bir şehir
Nedime Korkmaz, Konya’ya geldiği ilk yıllarda önyargılı davrandığını fakat düşüncesinin zamanla değiştiğini açıkladı.

Bazı Konyalı vatandaşların öğrencileri sevmediğini söyleyen Nedime Korkmaz, Konya’ya geldiği ilk yıllarda önyargılı davrandığını fakat düşüncesinin zamanla değiştiğini açıkladı. Korkmaz, “Konya gerçekten ağlayarak gelinen ve ağlayarak dönülen bir şehir” dedi.

Merhabalar kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ben Nedime Korkmaz 1998 yılında İzmir’de dünyaya geldim. İzmir’de doğup büyüdüm ve 2017 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünü kazanarak Konya’ya geldim. Yaklaşık beş yıldır Konya’da yaşıyorum.

Konya ile kendi şehriniz arasındaki Ramazan kültürünün benzerlik ve farklılıkları nelerdir?

İzmir ile Konya Birçok alanda Türkiye’nin en farklı iki şehri olabilir. Ramazan kültürüne değinecek olursak; aslında pek çok ortak özelliği var. İzmir’de de Konya’da da her yıl iftar çadırları yoksullara yetimlere ve ihtiyaç sahiplerine Ramazan yardımları yapılıyor. Fakat tabii ki Konya’da bu maneviyatı yaşamak daha farklı oluyor... Ramazan geldiğinde Konya adeta bayram havası yaşıyor, insanlar heyecanla tatlı bir telaşa bürünüyor...

whatsapp-image-2022-04-05-at-22-51-22-1.jpeg

Konya’ya gelmeden önceki düşünceleriniz nelerdi? Geldikten sonra fikirlerinizde bir değişim oldu mu?

Konya’ya gelmeden önce çok büyük ön yargım vardı. Hatta üniversite sıralamalarında son tercihim Konya oldu. Konya tercihimin gelmesi hem bana sürpriz oldu hem de ilk etapta beni çok üzdü. Çünkü duyduklarıma göre Konya’nın sıkıcı, fazla samimiyetsiz, ve anlayışsız bir şehir olduğunu düşünüyordum. Geldiğimde, gördüğüm ise çok farklıydı... Gerçekten Konya’nın insanı hem sıcakkanlı hem de çok yardımsever, tek problem öğrencilerin bazı kişiler tarafından sevilmemesi diyebiliriz. Onun dışında Konya gerçekten ağlayarak gelinen ve ağlayarak dönülen bir şehir, buraya okumaya gelen herkes döndükten sonra Konya’yı özlediğini söylüyor.

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

İş imkanları dahilin de Konya’da kalabilirim tabii ki. Çünkü hem altyapı olarak, hem yaşam standartları ve sakinliği hem de ucuzluğu bakımından benim beklentilerimi karşılayan bir şehir.

whatsapp-image-2022-04-05-at-22-51-23.jpeg

Konya’da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız kültürel özellik var mı? Var ise nedir?

Konya’nın en tuhaf geleneği kesinlikle Şivlilik adı verilen etkinliğidir. Üç ayların başlangıcında çocukların şeker toplayarak sevinmesi gerçekten çok güzel bir gelenek oluyor. Yıllardır bunun unutulmadan yaşatılması da ayrıca Konya’nın kültürel değerlerine sahip çıkmasının göstergesi.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Konya’da okumalarını tavsiye ederim, Konya gerçekten kaliteli eğitim veren üniversitelerden oluşuyor. “Sosyal hayat yok” diyorlar ama aslında her birey kendi sosyal hayatını kendisi yaratır. Üniversite yıllarını güzel geçirmek isteyenlerin aslında bu kendi elindedir. Şehirle ilgisi yoktur. Bu anlayışla kesinlikle Konya’nın okumak için doğru bir şehir olduğunu düşünüyorum.

Konya denince aklınıza ilk neler geliyor?

Konya denince herkes gibi benim de aklıma ilk olarak Mevlana geliyor. Sonrasında etli ekmek, tarhana, Sille, Akyokuş, tirit, kaşık oyunu gibi Türkiye’nin her yerinden bilinen kültürel özellikleri geliyor.

whatsapp-image-2022-04-05-at-22-51-22.jpeg

Konya’da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler neler?

Konya’da en sevdiğim şey tartışmasız etli ekmek. En sevmediğim şey ise Konya’nın gösterişi çok seven ve bir o kadar da öğrencilerini sevmeyen insanları. Bence Konya kendi yerel halkına bu sevgiyi aşılamamış.

Geldiğiniz şehir ile Konya arasındaki farklar nelerdir?

Az önce de dediğim gibi İzmir ile Konya arasında hemen hemen her alanda büyük farklılıklar var. Kültürler çok farklı. Konya’nın insanı daha muhafazakâr, İzmir’de ise daha rahat insanlar. Konya’da herkes birbirini tanıyor gibi sıcacık bir ortam var. Fakat İzmir’de öyle değil. Kalabalık ve gürültü insanlara yansıyor ve bu da herkesi daha sinirli ve agresif yapıyor sanki. Konya İzmir’e göre daha sakin, toplu taşıma ve trafik yönünden kesinlikle çok rahat. Yolların genişliği zaten bu şehrin en güzel yönlerinden bir tanesi, şehir planlaması çok düzenli İzmir’de daha çok çarpık kentleşme ve gecekondu yapılanması var. Konya’da ise yenilikler daha fazla park ve bahçe düzenlemeleri çok başarılı. Konya’da Ramazan gelince camiiler dolup taşıyor, İzmir’de bu gözle görülür derecede yaşanmıyor ne yazık ki. Fakat tabii ki bunlarla bir şehri yargılamak pekte doğru olmaz.

whatsapp-image-2022-04-05-at-22-51-20.jpeg

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak bazı konularda zorlasa da yüksek derecede kolaylık sağlıyor diğer şehirlerde okuyan arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla oralara göre Konya’da ev ve yurt kiraları daha uygun. Mesela en önemlisi Konya’da toplu taşımaya bu sene de zam yapılmamasının öğrenci olarak bana büyük faydası oldu. Bunun yanında yapılacak sosyal aktivite alanı kulüpler konserler etkinlikler de Konya’da yeterince gerçekleştiriliyor. Bu da sosyalleşmemiz açısından büyük önem taşıyor. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.