Konya altın günlerini yaşıyor

Konya altın günlerini yaşıyor
5. İslami Dayanışma Oyunları ve yurtdışında yaşayan vatandaşların memleketlerine tatil için dönmesiyle birlikte adeta altın günlerini yaşayan Konya, sosyokültürel ve ekonomik olarak pandemi döneminden sonraki en kalabalık dönemini geçiriyor

5. İslami Dayanışma Oyunları ve yurtdışında yaşayan vatandaşların memleketlerine tatil için dönmesiyle birlikte adeta altın günlerini yaşayan Konya, sosyokültürel ve ekonomik olarak pandemi döneminden sonraki en kalabalık dönemini geçiriyor

Konya, 5. İslami Dayanışma Oyunları ve gurbetçi vatandaşlar sebebiyle yılın en hareketli dönemlerini yaşıyor. Özellikle Mevlana Türbesi ve Bedesten Çarşısı civarı alışveriş yapan ve ziyaretler gerçekleştiren insanlarla dolu. Gurbetten gelerek yılların birikmiş hasretini gidermeye çalışan gurbetçi vatandaşlar ile, Konya’yı gezmeye ve özellikle Mevlana Türbesi’ni ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler gazetemize konuştu.

bereketli-yaz-2.jpg

TAŞINI, TOPRAĞINI, İNSANINI HER ŞEYİ ÖZLÜYORUZ

1964 yılından bu yana Fransa’da yaşadığını ifade eden Ali Dündar, “48 yıldır da Fransa’dayım. Yaz aylarında Türkiye’ye geliyoruz. Hasret gideriyoruz. Burası bizim memleketimiz. Taşını, toprağını, insanını her şeyi özlüyoruz. Türk olmaktan gurur duyuyoruz. Konya her geçen yıl bir önceki senenin üstüne koyarak gelişiyor. Bunu her geldiğimizde görebiliyoruz. Sadece trafiği rahatsız ediyor. Birçok şehre veya ülkeye baktığımızda trafiği hakikaten çok karışık. Türkiye’de yaşayan vatandaşlar aslında ülkesinin kıymetini, gücünü, bilmiyor. Dışarıyı bilmeden vatanlarını horluyorlar. Yurtdışına çıktığınız zaman ülkenizin ne kadar kıymetli olduğunu bilirsiniz. Cumhurbaşkanımızdan da dışarıda çok güçlü olduğu bahsedilir. 1974’lü yıllarda Avrupa’da, Türkiye nerde, nasıl bir ülke bilinmezken şimdi 10 yaşındaki çocuğa sor bilir” dedi.

bereketli-yaz-3.jpg

İLK FIRSATTA TEKRAR GELİP GEZMEYİ İSTİYORUZ

5. İslami Dayanışma Oyunları’nda 4 madalya kazanarak ülkesi Özbekistan’a dönmeden önce Mevlana Türbesi’ni ziyaret etmek amacıyla Mevlana Meydanı’na gelen Özbek Para Yüzme Sporcusu Azizbek Boynazarov, “5. İslami Dayanışma Oyunları’nda yarışmak için Konya’ya geldik. Para yüzme erkeklerde kelebek ve serbest stilde 2 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya aldım. Bugün tekrar ülkemize döneceğiz. Dönmeden önce dünyaca bilinen Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Türbesi’ni ziyaret etmek istedik. 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda yarışma süresince Konya’yı çok gezme fırsatı bulamasak da burayı beğendik. İnsanlarını çok sevdik. İlk fırsatta tekrar gelip gezmeyi istiyoruz” diye konuştu.

ZİYARETLERDE BULUNARAK VE GEZEREK HASRET GİDERİYORUZ

Babalarının yaklaşık 50 yıl önce Almanya’ya göçtüğünü, kendilerinin Almanya’da doğup büyüdüğünü ifade eden Serhat Oruç, Bilal Oruç ve Ferhat Oruç, “Almanya’da doğmuş, orada yaşayanlar olarak söyleyebiliriz ki, Türkiye’deki misafirperverlik, hoşgörü, yardımlaşma, Avrupa’da yok. Burada bir dükkana girdiğinizde bile esnaf abiler çay, limonata ısmarlarlar. Hal hatır sorarlar. Bunlar başka ülkelerde yok. Ayrıca ülkemizin mutfağı çok güzel. Normalde her yıl geliyorduk. Ama bu dönemlerde pandemi falan da araya girince 4 yıldır Türkiye’ye gelemiyorduk. Şimdi ise akrabalarımızı ziyaret ederek, gezerek hasretimizi gidermeye çalışıyoruz. 4 yılda da Konya’da çok şeyler değişmiş. Güzelleşmiş. Çok temiz ve düzenli. Dünyanın her yerinde olan zamlar burada da baya fazla. Sosyal medyayı aktif kullanıyoruz. Türkiye’de yaşayan insanlar Avrupa’yı güllük gülistanlık zannediyorlar. Böyle bir şey yok. Bildikleri gibi değil. Almanya’ya son dönemlerde gelen insanların birçoğu şuan Türkiye’ye geri dönmek istiyorlar. Hiç bir şey dışarıdan göründüğü gibi değil. Buradaki sıkıntıların benzerleri Almanya’da da var. Biz bunu anlatıyoruz ama insanlar nedense inanmak istemiyorlar” diye konuştu.

bereketli-yaz-4.jpg

KONYA ÇOK TEMİZ VE GÜZEL BİR ŞEHİR

Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Arapça Öğretmenliği okuyan Batmanlı arkadaşları Celal Akman’ı ziyarete gelen, Şanlıurfalı İbrahim Halil Baştürk ve Mardinli Şükrü Hakan, “Arkadaşımız sürekli bize Konya’yı ne kadar çok sevdiğini söylüyordu. Güzelliğinden bahsediyordu. Biz de çok merak ettik. Mevlana Türbesi’ni görmeyi çok istiyorduk ve Konya’ya geldik. Konya beklentimizden çok daha temiz ve güzel bir şehir. Konya’yı ve Konyalıları çok sevdik. İnsanlar çok misafirperverler. Mesela otobüste tanıştığımız biri numarasını verdi. Kalacak yer falan problem olursa aramamızı istedi. Mevlana Türbesi’ni de çok merak ediyorduk. Konya’yı Konya yapan zaten Mevlana ve Şems-i Tebrizi’dir. Selçuklu Devleti zamanından kalma eserlerde çok hoşumuza gitti. En müsait zamanda tekrar Konya’ya gelip daha detaylı gezmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandılar.

bereketli-yaz-5.jpg

ŞEHRE HAYRAN KALDILAR

Konya’nın ev sahipliğinde 56 İslam ülkesinden 4.200 sporcu, 1.700 antrenör ve çok sayıda katılımcı ile devam eden 5. İslami Dayanışma Oyunları’nda sporcular madalya alarak ülkelerini gururlandırabilmek için kıyasıya mücadele ediyor. Müsabakalar büyük bir heyecanla sürerken bir taraftan da Konya Büyükşehir Belediyesi, misafirlere şehri en güzel şekilde tanıtmak için çeşitli organizasyonlar düzenliyor.

bereketli-yaz-6.jpg

TARİHİ VE TURİSTİK MEKANLARI TANIYORLAR

İslam ülkelerinden spor bakanları, devlet yöneticileri, federasyon temsilcileri ve gazetecilerden oluşan heyetler, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği şehir gezilerine katılarak Konya’nın güzellikleriyle buluşuyor. Mevlana Türbesi, Konya Bilim Merkezi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Kelebekler Vadisi, Konya Panorama Müzesi başta olmak üzere Konya’nın tarihi ve turistik mekanlarını gezen yabancı misafirler, İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sema ayini şerifine de katılarak semayı yakından görüyor.

bereketli-yaz-8.jpg

OYUNLARA KATILAN SPORCULAR DA

KONYA’YI ÇOK SEVDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi mikrofonlarına geziyle ilgili değerlendirmelerde bulunan misafirler, Konya’da bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, şehri çok beğendiklerini ifade etti. Öte yandan İslami Dayanışma Oyunları’na katılmak için Konya’da bulunan yabancı sporcular da organizasyonla ve Konya’yla ilgili olumlu görüşlere sahip. İslami Dayanışma Oyunları’nı çok başarılı bulduklarını dile getiren sporcular Konya’yı ve Konya insanını çok sevdiklerini belirtti. (Mehmet Günnar)

bereketli-yaz-7.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.