Konya antik ve unutulmayacak bir şehir

Konya  antik ve unutulmayacak bir şehir
Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencileri arasında yer alan Onur Özcan, mesleği ile alakalı gelişmiş bir şehirde okuduğunu ifade etti.

Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğrencileri arasında yer alan Onur Özcan, mesleği ile alakalı gelişmiş bir şehirde okuduğunu ifade etti. Konya’nın antik, gelişmiş ve unutulmayacak bir yer olduğunu söyleyen Özcan, Konya’da bitmek bilmeyen ve keşfedilmesi gereken yerler olduğunu söyledi.

Konya yüzyıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmışken şimdilerde ise farklı ülke ve şehirlerden gelen öğrencilere ev sahipliği yapıyor. Anne ve baba ocağını eğitimlerini tamamlamak için bırakıp gelen ve uzun bir süre hayatını Konya’da devam ettiren öğrenciler, Konya’da ki hayatını seviyor ve yaşamaya devam ediyor. Üniversite öğrencileri arasında yer alan Onur Özcan’la şunları konuştuk.

Merhabalar, kendinizi tanıtır mısınız?

Merhabalar, ismim Onur Özcan, 19 yaşındayım. İlkokul ve ortaokul Çankırı’nın ilçesi olan Ilgaz’da liseyi ise Çankırı’da okudum. Üniversite için hayalimin mesleği olan veteriner hekimliği için birden kendimi burada buldum. Büyük şehir yaşamını çok sevmeyen, daha çok sakin yerleri seven biriyim. Sakin ancak girişimci bir kişiliğim olduğunu da düşünüyorum.

whatsapp-image-2022-04-10-at-01-10-36-1.jpeg

Kendi şehriniz ve Konya’nın Ramazan Kültürü arasındaki benzerlik ve farklar nelerdir?

Ramazan kültürü kendi ilçemde tam olarak şöyle. Hemen herkesin evlerinin önünde toprak fırınlar var. Mahalle veya apartman sakinlerinden gönüllü kişiler her sabah bu toprak fırınları yakar. Ve topraktan yapılmış caba dediğimiz kaplarla sabah belirli bir saatte herkes iftar yemeğini çiğ bir şekilde fırına götürür. Genelde ise yemekler belli ve aynıdır. Menüde tarhana çorbası, keşkek, güveç, yaprak sarma, bazen hoşaf. Bunun dışında çok yemek yapılmaz. Bu sayede de oruç haliyle yiyecek içecekle uğraşmayız. İftardan kısa bir süre önce fırınlardan mis gibi kokular gelmeye başlar ve cabalar fırından alınır. Her mahalle ve köy için sahur öncesi davullar çalınıp maniler söylenir. Genelde iftarda aileler tek başlarına değil misafirliğe giderek yaparlar. Tabi Pandemi öncesiydi. Konya’ da ise durum biraz daha tekelleşmiş. Bizim cabaları burada etli ekmek fırınları alıyor ve atıyor. Anadolu kültürü yine hâkim. Elbette dışarıda da iftar açma şansımız Konya'da var. Ramazan için sosyal aktiviteler de oldukça iyi. Şehrimden buraya geldiğimde kesinlikle afallayıp şaşırmadım ve burada da gayet mutluyum. Çünkü herkes ayın öneminin bilincinde saygılı ve hoşgörülü.

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde değişim oldu mu?

Konya’ya okumak için gelmeden önce Mevlâna’yı ziyaret etmiştim ancak küçük bir ziyaretti. O yüzden şehir hakkında pek bilgim yoktu. Sadece yüzey alanı yüzünden üreten bir şehir olduğunu biliyordum. Kurak, sıcak ve daha az gelişmiş bir yer bekliyordum. Ama geldiğimde korkunç bir kar yağışı soğuk ve mükemmel bir büyükşehir gördüm. Ulaşım neredeyse bedava. Konum olarak ülkemizin tam kalbinde. Her coğrafyaya yakın. Tabi yaşamaya başlayınca bunları daha iyi anlar oldum. Bir tarafta Akdeniz bölgesi. Bir tarafta Ege, bir tarafta Doğu, bir tarafta Anadolu. Konya’da yaşamak gerçekten muhteşem.

whatsapp-image-2022-04-10-at-01-10-36.jpeg

Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Konya’da kalmayı düşünmedim değil. Elbette bu karar için biraz erken ama kesinlikle yabancılık çektiğim bir yer değil. İş, sanayi, üretim ve alanım açısından biçilmiş kaftan. Süt inekçiliğinde 1 numara. Yani aslında mesleğimin altın şehirlerinden birindeyim ve burada kalmayı, yapabilirsem kendim de katkıda bulunmayı isterim.

Konya’da yaşadığınız süreçte karşılaştığınız en tuhaf ve ilginç karşıladığını kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Tuhafıma giden şey şehrin düzlüğü. Benim yaşadığım ilçe Karadeniz ve İç Anadolu’nun sınırında, Ilgaz dağının yamacında. Tabi bu zamana kadar dağ tepeye alışıp buraya gelince insan bir yükselti yokuş vs. aramıyor değil. Bana gelmeden önce hep katı bir muhafazakâr topluluk olduğu söylenirdi. Kesinlikle katılmıyorum. Kimse kimseye karışmıyor ve herkes birbirine saygılı.

whatsapp-image-2022-04-10-at-01-11-02.jpeg

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’yı tavsiye eder misiniz?

Üniversite için Konya’yı tercih ederim. Tabi ki herkese de gelin burası çok iyi diyemem. Sosyallik anlayışı herkese göre değişir. Eğlence mekânı konusunda Konya’da eksiklik var elbet ancak benim sevdiğim de çok söylenemez. Selçuklu Kongre Merkezi tam anlamıyla mükemmel. Küçük geziler için de değişik kültürleri tanımak için konumu mükemmel. Sürekli gezip eğlenecek değiliz buraya meslek öğrenmek için geliyoruz. Kendi okuduğum Selçuk Üniversitesi için diyebileceğim tek şey gerçekten üniversite olmayı hak ediyor. Çoğu bölümü tamamen gençlerden oluşan bir kampüs içerisinde ve bu mükemmel. Kampüste bina fazlalığı yok her taraf yemyeşil. Tamamen bizim için tasarlanmış iyi düşünülmüş bir alan. Onun dışında veteriner fakültesi için eğitimi oldukça iyi, hayvan hastanesi konusunda kesinlikle ülkedeki en iyisi. Ben bulunduğum ortamdan oldukça memnunum.

Konya denince aklınıza neler geliyor?

Konya denince aklıma gelmeyen şey yok. Güzel dostluklar, bitmek bilmeyen keşfedilecek yerler, merkezde keşfedilmeyi bekleyen ara sokaklar, Akdeniz tatillerinin durak noktası ve dahası. Konya antik, gelişmiş ve unutulamayacak bir yer.

whatsapp-image-2022-04-10-at-01-11-03-2.jpeg

Konya’nın en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özelliği nedir?

Konya’da en sevdiğim şey tabi ki furun kebabı. Etli ekmek, tirit, bamya çorbası, düğün pilavı... Aklıma gelmeyen onlarcası. Gezmekten bıkamadığımız çeşitli yerler, müzeler, bahçeler, parklar. En sevmediğim şey ise Üniversitenin konumu. Elbette her şehirde kampüsler şehirden uzak konumlarda. O yüzden merkeze gitmek neredeyse bedava ancak çok zaman alabiliyor.

whatsapp-image-2022-04-10-at-01-11-03.jpeg

Konya’da okumak kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumak kolaylık sağlamıyor açıkçası. Hatta Konya’da değil öğrenci olduğunuz hangi şehirde olursanız olun yine kolay değil. Yani maddi açıdan bir kolaylığını görmedim. Bosna’da ev kiraları çok pahalı. Öğrenci yurtlarında erkek öğrenci yurdu kız öğrenci yurduna göre çok az. İster istemez insan maddi anlamda zorlanıyor. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum