Konya Aydınlar Ocağı’nda 'Dev Şahsiyetler' anıldı

Konya Aydınlar Ocağı’nda 'Dev Şahsiyetler' anıldı
Konya Aydınlar Ocağı'nda Anma Toplantısı düzenledi. Toplantıda Sadettin Kaynak ve Alâeddin Yavaşça yâd edildi.

Konya Aydınlar Ocağı’nda, Türk Mûsıkîsinin sevilen bestekârlarından Hâfız Sadeddin Kaynak ile Dr. Alâeddin Yavaşca’nın “Dev Şahsiyetler” olduğunu söyleyen Sanatçı Enver Etik, “Allah rahmet etsin. Nûr içinde yatsınlar” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen anma toplantısında, “Vefatları Münasebetiyle Sadettin Kaynak ve Alâeddin Yavaşca” yâd edildi.

Dr. Hâlil Öztürk’ün yurt dışında olması sebebiyle katılamadığı anma programında konuşan Sanatçı Enver Etik, sunum eşliğinde Hâfız Sadettin Kaynak ile Bestekâr - Sanatçı Dr. Alâeddin Yavaşca’nın hayatını ve müzikle ilgili hatıralarını anlattı. Sanatçı Etik, Hâfız Sadeddin Kaynak ile talebesi Dr. Alâeddin Yavaşca’nın dev şahsiyetler olduğunu ve ayrı ayrı anılmalarının daha doğru olacağını söyledi. Etik, konuşmasında şunları dile getirdi.

dev-1.jpg

“Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçerken Türkiye büyük badireler geçirdi. Badireli geçişler sırasında pek çok da değişiklikler oldu. İşte Harf İnkılâbı oldu. Kılık kıyafet İnkılâbı oldu. Takvimlerimizi değiştirdik. Bu sırada yılanın kabuk değiştirmesi gibi sıkıntılar mûsıkîde de görüldü.

Türk Mûsıkîsi 1934’de Yasaklandı

Sadeddin Kaynak’ın yaşadığı devrede Kur’an’ın Türkçe’ye çevirme meseleleri, ezanın Türkçe okunması meseleleri oluyordu. Bütün bu değişiklikler olurken 3 Mart 1934’de, Atatürk’ün ölümünden dört sene önce radyolarda Türk mûsıkîsi yasaklandı. Yâni her şeyimizle batılı olacağız derken müziğimizi de dışladık. Büyüklerimizden duyduğumuza göre, halk, kendi öz müziğini radyolarda duymayınca vergi vermemek için radyolarını iade etmeye başlamış. Türk müziğinin radyolarda yasaklandığı devrede Atatürk, Müzeyyen Senar, Safiye Ayla, Münir Nureddin Selçuk’u ve devrin ileri gelen sazende ile hanendelerini Köşk’e çağırıyor. Onlardan Türk musikisi dinliyor. Bu sırada onun kulağına fısıldıyorlar. Türk müziğinin radyolarda yasaklandığını ve çalınmadığını. Atatürk bundan sonra Türk müziğinin radyolarda dinlenmesine izin veriyor. İşte böyle bir devrede Sadeddin Kaynak gibi enteresan bir şahsiyet dünyaya geliyor. Talebesi Alâeddin Yavaşca’nın söylediğine göre; Türk mûsıkîsinde hiçbir bestekâr Sadeddin Kaynak’ın yaptığını yapamadı. Şarkı tarzını çok değiştirmiştir. Şarkı dört mısradır. Bilemediniz sekiz mısradır. O, 26 mısralı şarkı yapıyor. 32 mısralı şarkı yapıyor, diyor.” Etik, TRT arşivinden Hâfız Sadettin Kaynak ile talebesi Dr. Alâeddin Yavaşca ile ilgili belgeseller üzerinden sohbetine devam etti.

dev-1.png

Alâeddin Yavaşca’nın Konya Yılları

TRT Müzik kanalında 2019’da yayınlanan Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca Belgeselinde ise, Alâeddin Yavaşca’nın Konya Lisesi’nde okurken yakalandığı hastalıkla ilgili şu anısına yer verildi: “Kilis’te o yıllar lise olmadığı için ablası Nezihe’nin Konya Kız Muallim Mektebi’ne öğretmenlik okumak için gönderildiği Konya’da yatılı olarak Konya Lisesi’ne kaydoldu. Konya Lisesi 2. Sınıf’ta okurken aşırı soğuk hava sebebiyle hastalandı ve Kilis’e dönmek zorunda kaldı. Alâeddin Yavaşca, o hatırasını şöyle dile getiriyor: “Zatürre oldum. Tedaviler falan oldu. Baktılar olmayınca babam geldi. Beni Konya’dan aldı Kilis’e beslemeye götürdü. Beslendik, tekrar sağlığımıza kavuştuk. Ondan sonra İstanbul Erkek Lisesi'ne kaydoldum.”

dev-2.jpg

En Güzel Hediye Kitap

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen anma sohbetine Hâfız Sadeddin Kaynak ile Dr. Alâeddin Yavaşca’yı seven mûsıkîşinas dostlar katıldı. Sunumlu sohbetin ardından Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, sanatçı Enver Etik’e “Büyük Selçuklu Mirası-Müzeler” adlı eseri Hattat Hüseyin Öksüz’le birlikte takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.