"Konya Bütümet" (Konya Orta) yemeği tarifi

"Konya Bütümet" (Konya Orta) yemeği tarifi
"Konya Bütümet" ya da "Konya Orta"; kadim Konya mutfağında seçkin konuklar için hazırlanan “kara yemek” sofrasının ana yemeğidir.

Konya Bütümet diğer adıyla Konya Orta; koyun ön kol, arka but veya kaburga kısmının önce haşlanıp daha sonra kızartılması ile hazırlanan bir et yemeğidir. Konya Bütümet / Konya Orta; Konya mutfağında seçkin konuklar için hazırlanan “kara yemek” sofrasının ana yemeğidir. Konya mutfağında önemli bir yere sahip olup geçmişi eskiye dayanır.

Konya Bütümet Konya'nın "Coğrafi İşaret" tescilli yemekleri arasında yer alır.

İşte tescilli Konya Bütümet tarifi:

konya-butumet-001.jpeg

MALZEMELER / 4 KİŞİLİK

  • 1 adet koyun ön kol, arka but veya kaburga
  • 2 L su
  • 15 g tuz
  • 1 L süt
  • 200 g tereyağı, sadeyağ veya eritilmiş kuyruk yağı

YAPILIŞI

Parça et yıkanarak temizlenir. Geniş bir tencerede su ile orta şiddetteki ateşte pişmeye bırakılır. Etin üzerinde biriken kef, sık sık süzgeçle alınır.

İyice yumuşayan et, tencereden süzgeçle alınarak bir kaba koyulur. Üzerine süt gezdirilerek 10 dakika kadar dinlendirilir.

Bir tavada yağ kızdırılır ve et, sütten çıkarılarak kızgın yağda altlı üstlü kızartılır. Konya Bütümet / Konya Orta, isteğe göre pilav, kızarmış patates, kızarmış patlıcan üzerine konularak servis yapılabilir.

Afiyet olsun...

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.