Konya Büyükşehir'den 'Kapalı Maraş'a peyzaj desteği

Konya Büyükşehir'den 'Kapalı Maraş'a peyzaj desteği
Konya Büyükşehir Belediyesi, KKTC'de 46 yıldır kapalı tutulan, alınan kararla kademeli olarak açılmaya başlanan Kapalı Maraş bölgesinde çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları yaptı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 46 yıldır kapalı tutulan, alınan kararla kademeli olarak açılmaya başlanan Maraş bölgesi için Türk hükümetinin seferber olmasının ardından Konya Büyükşehir Belediyesi, bölgenin yeniden inşasında sorumluluk üstlendi. 

Konya Büyükşehir Belediyesince, 8 Ekim'de bir kısmı halkın kullanımına açılan Maraş bölgesinde kamu alanlarında çevre düzenlemeleri yapılıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bölgede incelemelerde bulunan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuya ilişkin  açıklamalarda bulundu. 

KONYA'DAN KAPALI MARAŞ'A 600 BİSİKLET

Bölgenin yeniden inşasında üstlenecekleri sorumluluğu anlatan Altay, "Sayın Cumhurbaşkanımızın Kıbrıs gezisine katıldık, Türk dünyasının ve Konyalı vatandaşlarımızın selamlarını Kıbrıslılara ilettik. Tabii Kıbrıs'la Konya'nın bağı çok eskiye dayanıyor. Biz de bu bağı güçlendirmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi, Gazimağusa Belediyesi'yle 'kardeş şehir' ilişkisi kurdu. Bu kapsamda Kapalı Maraş'ta kullanılmak üzere 600 bisikleti kendilerine gönderdik ve kurulumunu gerçekleştirdik. Aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesinin hediyesi olarak, bir temizlik aracı, bir çöp toplama aracı ve bir arazözü de Gazimağusa Belediyesinin envanterine katmış olduk." ifadelerini kullandı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Toplu Konut İdaresiyle, bölgenin yeniden inşası için çalışmaları yürüttüklerini vurgulayan Altay, "Asfaltların yapılması, çevre düzeninin hazırlanması ve sahildeki düzenlemeleri birlikte yürüttük. Bugüne kadar her zaman Kıbrıs'ın yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz." diye konuştu. 

Altay, Kapalı Maraş'ın önemli bir bölge olduğunun ve orada yaptıkları peyzaj çalışmalarını önemsediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın iradesiyle, kapalı Maraş'taki kamuya ait alanlarda bir düzenleme gerçekleştirildi ve bugüne kadar kapalı olan, ziyarete açık olmayan alanlar, ziyaretçilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için hazır hale getirildi. Ziyaretçilerin kullanacağı güzergahtaki yolların asfaltlanması, korkuluklarla, binalarla arasındaki mesafenin, güvenliğin sağlanması, bitkisel peyzajların oluşturulması çalışmaları yaptık. Sahilde insanların rahatça denize girebileceği, ihtiyaçlarını giderebileceği alanlar ve bu alanda küçük alışverişlerin yapılabileceği büfeler oluşturduk. Bugüne kadar bize verilen görev bu sürecin tamamlanması ve Gazimağusa Belediyesi'ne Kapalı Maraş'ta bu işlerin sürdürülebilmesi için ekipman desteği verilmesiydi. Elhamdülillah bu görevimizi Konyalılar adına başarıyla gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Ersin Tatar bey de ziyaretlerinde, memnuniyetlerini ifade etti." 

 "GAZİMAĞUSA BELEDİYESİ'YLE ÇALIŞMALARA DEVAM EDECEĞİZ"

Bölgede çalışmaları sürdüreceklerini bildiren Altay, şunları kaydetti: 

"Bundan sonra Gazimağusa Belediyesiyle 'kardeş şehir' ilişkisi kurduğumuz için hem iletişime hem de çalışmalara devam edeceğiz. Türk Dünyası Belediyeler Birliği, 30 ülkeden 1170 belediyenin üye olduğu bir birlik. Bu birlik kapsamında bazı ülkelerde başkanlarımız var. Kıbrıs'ta da Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği başkanımız ile aynı zamanda Türk Dünyası Belediyeler Birliği yönetiminde birlikte çalışıyoruz. Yani geçmişte edindiğimiz bilgi, birikim, tecrübe ve iletişimimiz, bundan sonra da hızlanarak devam edecek inşallah. 

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak bölgemizdeki soydaşlarımız ve dindaşlarımızla ilgili her türlü projeyi yürütmeye hazır olduğumuzu buradan ifade ediyorum." 

KAPALI MARAŞ NEDEN KAPANDI, KAPALI MARAŞ NERESİ?

KAPALI MARAŞ'IN TARİHİ HİKAYESİ

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adım atılarak uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

Temmuz 2019'da bölgede yapılan ilk envanter çalışmasına KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katılırken Başbakan Tatar da incelemelerde bulunmuştu.

on olarak Türkiye Barolar Birliğince (TBB) 15 Şubat'ta Maraş'ta "Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı Toplantısı" düzenlenmişti.

NEDEN KAPALIYDI? 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) sınırları içerisinde bulunan, 1974 Kıbrıs Türk Barış Harekatı'ndan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmış bir şehir Maraş. Kamuoyu tarafından "hayalet şehir" olarak adlandırılan, 46 Yıldır sivillerin girişinin yasak olduğu şehir adeta film sahnelerini andırıyor.

AKDENİZ'İN 'LAS VEGAS'IYDI 

Maraş, Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. Kapalı Maraş'ta 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu. Rum turizminin yüzde 58'i bu bölgedeydi. 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 Yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka, 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat, İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu. Sekiz kilometre uzunluğunda kumsalı olan Maraş, 1974'ten önce Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. Şimdilerde 'Hayalet Şehir' diye nitelendirilen şehir, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası BM Güvenlik Konseyinin aldığı karar uyarınca iskâna kapatılmıştı. Maraş'ın eski hâline dönüşü için yaklaşık 10 milyar doların yeterli olacağı hesaplanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.