Konya Camileri - Nakipoğlu Camii

Konya Camileri - Nakipoğlu Camii
Nakipoğlu Camii, Konya Müftülerinden Nakip Hacı İbrahim Efendi zamanında yaptırılmış bir sarayın bölümüydü. O günlerden bugünlere sadece minaresi gelebilmiş bir eser.

Nakipoğlu Camii, Konya Müftülerinden Nakip Hacı İbrahim Efendi zamanında yaptırılmış bir sarayın bölümüydü. O günlerden bugünlere sadece minaresi gelebilmiş bir eser. Konya’nın en bakımlı, en temiz camilerinden bir olma özelliğini taşıyor. Bakımlı bahçesi, ferah ve huzur dolu ortamıyla Nakipoğlu camii bulunduğu çevrede en fazla rağbet edilen, namaz kılınmak için tercih edilen bir cami durumunda.

Camii, Nakiboğlu mahallesindedir. Vakfiyesine göre Konya Müftüsü Nakib'ül Seyid İbrahim tarafından 1176 H. (1762 M.) yılında yaptırılmıştır. Cami moloz taştan yapılmış olup, kare planlı ve üzeri ahşap çatılıdır. Minaresi, 1178 H. (1764 M.) yılında Nakib'ül Hac Seyid İbrahim oğlu Mehmet Emin tarafından yaptırılmıştır. Cami zamanla harap olduğu için 1926 yılında minaresi hariç, yıktırılarak yeniden yaptırılmıştır.

Bugünkü hali ile mimari yönden hiçbir özellik taşımamaktadır.

1763 yılında vefat eden Konya Müftüsü Nakip Hacı İbrahim Efendi

Tesis ettiği gelir itibarıyla Konya’nın o devirde en zenginidir.

İbrahim efendinin sağındaki mezar taşı 1766 ‘da vefat eden Refikası Rabia hanıma aittir. Solundaki mezar taşında ise evladından bir zat medfundur.

İbrahim efendi’nin vefatından sonra vakfın idaresi, caminin imamlığı oğlu Seyyid Mehmet Emin’e şart koşulmuştur.

Konya tarihi yazarı İbrahim Hakkı Konyalıya göre; İbrahim efendinin  cami bitişiğine yaptırdığı ve vakfettiği evi sınırları içinde yer alan mamure , biri büyük, biri küçük kasrı, bir hamam ve bir serdabı, iki ahırı, bir samanlığı, ki odun ambarını iki develik örtmesi, muhtelif aşçı odaları,, yedi tahta üzüm bağı, dört dönüm bostan yeri, birisi büyük iki havuzu, ve havuz fiskıyeleri ile nuazzam bir saray görüntüsündeydi.

img-2044.jpg

img-2007.jpg

img-2006.jpg

img-2044.jpgimg-2007.jpgimg-2006.jpgimg-2044.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.