Konya Camileri - Otogar Zeki Altındağ Camii
Otogar Zeki Altındağ Camii, bugüne kadar Konya’da yaptırılan en büyük cami olma özelliğini taşıyor. Sekiz bin kişinin aynı anda namaz kılabileceği cami hayranlık uyandırıyor. Dört minareli bu devasa mabet, hayırseverlerin, hayırsever vatandaşların katkılarıyla 2010 yılında ibadete açıldı. 17 Aralık 2010 tarihinde caminin ibadete açılışı dolayısıyla kınla Cuma namazında Mihrapta Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ilk safta da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vardı.
BURAYI İLİM, İRFAN VE KÜLTÜR MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ
Otogar Zeki Altındağ Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Nihat Uyar; hizmette 2003 yılından bu yana dernek başkanı.
Halen bir Kuran Kursunda öğretmenlik yapıyor.
Camimizin 2003 yılının Recep ayının 1.gününde temeli atıldı. Bu bölge o yıllarda nüfus olarak fazla yoğun değildi. Otogar’ın yanında olduğu için, ismini Otogar Camii koymuştuk.
2003 yılında Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde başlanmıştı. Proje itibarıyla Konya’nın en büyük camisi konumunda. 2109 metre kare alanı olan, üç tarafı revaklara çevrili, içindeki mahfeli ile birlikte sekiz bin kişiye hizmet edecek bir cami. 2003’de temeli atıldı büyük bir inşaat olunca, Büyükşehir desteğini çekti. 2005 yılında Zeki Altındağ adlı hayırseverimiz, devreye girdiler eski rakamla bir trilyon iki yüz milyar bugünkü rakamla bir milyon iki yüz bin liralık bir yardımda bulundu. Bugüne kadar bu cami için dört milyon iki yüz bin lira masraf edildi. Derneğimizde bir kadirşinaslık örneği yaparak bu camiye onun adını verdi. 2005 yılının ikinci yarısından itibaren yaz-kış demeden aralıksız çalışıldı ve 2010 yılının Ekim ayının 22’inde fiilen hizmete açıldı. Caminin resmi açılışı ise 17 Aralık 2010 Şeb-i Arus dolayısıyla Sayın Başbakanımızın iştirakıyla açılışı yapıldı. Caminin alt katında 150 öğrenci kapasiteli kız ve Erkek öğrenci Kuran Kursu bu eğitim dönemine yetiştiriliyor. Nasip olursa Ekim ayında hizmete girmiş olacak. Biz burayı bir ilim, irfan ve kültür merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. Çalışmalarımız ve gayretlerimiz ona yönelik.
ALLAH NASİP ETTİ BU CAMİYİ BU HALE GETİRDİK
Camiye adı verilen hayırsever rahmetli Zeki Altındağ ise şunları söylemiştii; ben 1933 yılı doğumluyum Kadınhanlıyım. İlkokul mezunuyum. 3-4 petrol istasyonumuz vardı. daha sonra, otobüs ve kamyon üzerine çalıştım. Biz Allah rızası için çalışıyoruz. Allah nasip etti bu camiyi bu hale getirdik.
Bana geldiklerinde paraya sıkışmışlardı. O anda bir başka camiye de ayda 25 milyar ödüyordum.
Her ay 30 milyar ödemeye söz vermiştim. Etrafında yardımıyla bitirdik elhamdülillah.
Üyelerimiz bir yandan, Dernek Başkanı bir yandan çalışıldı. Devam ettik. Konya’nın en büyük camisi oldu. Az biraz borcu daha var. Onu ödüyorum.
CAMİ ORTAYA ÇIKMADAN KİMSE YARDIMCI OLMADI
Hayırsever Mustafa Koyuncu; 1932 Sille doğumluyum. Bu aralarda tarlalarımız vardı. İstimlak oldu.
35 dairelik bir yerim vardı. Kat karşılığı 12 daire verdiler. Geldim buraya yerleştim.
Cami çalışmaları olunca, ilk önce burasının hafriyatını yaptık. Bir köşesine temel attık. Attığımız bu temel sonrası burası çöplük oldu. İki sene bekledik.
Yoldan gelen geçen otobüsler poşetlerini buraya atmaya başladılar. Temelin her tarafında açıklıktı, otlar yürüdü. Evde otururken çok üzülüyordum. Nihat Hocaya sen Başkan olacaksın dedik. Bir 35 dairelik yerim daha vardı. Orayı sattık, camiye başladık. Birinci mahfile kadar kabasını getirdik.
Pilimiz bitti. Zeki Beyi tavsiye ettiler. Tanışmazdık, Ona gittik, derdimizi anlattık sağ olsun anlayışlı davrandı. Her ay 30 milyar veririm dedi. Dernek Başkanı Nihat Hocayla başladık çalışmaya gördüğünüz gibi bu hale getirdik. İlk başlangıçta çok dirençliymişiz. Evim buraya 200 metre, şimdi arabayla zor gidip geliyorum. O zamanlar elli metre bir kereste aldık. Baktım para gürp gürp gidiyor..
Arkadaşlar Alibeyhüyüğünde kavak var dediler. Önümüze düşenler oldu. Yol gösterenler oldu. On günde gittik. Hergün 14-15 ton kavak getirdik Hesap yarıya indi. İstifade ettik. Elhamdülillah bu hale geldi işte. Mahfile kadar çıktığımızda sağdan soldan yardım azar azar gelmeye başladı. Cami ortaya çıkmadan kimse yardımcı olmadı, yardım etmedi. Çalışırken zevk alıyorduk.
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.