Konya, depremden hemen sonra sahadaydı! İşte Konya’nın Hatay’da yaptığı çalışmalar

Konya, depremden hemen sonra sahadaydı! İşte Konya’nın Hatay’da yaptığı çalışmalar
Depremin ilk anından itibaren hızlı bir şekilde koordine olan Konya, başta Hatay olmak üzere depremin vurduğu illerde yaptığı arama kurtarma, yardım ve altyapı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çekti.

Merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremler sonrası tüm Türkiye tek yürek oldu. Konya Büyükşehir Belediyesi ise çalışmalara destek olmak için depremin hemen ardından ekip ve araçlarını yola çıkardı. Depremin hemen ardından sabaha karşı 3 araç ve 16 kişilik arama kurtarma timini bölgeye gönderen Konya Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yeni ekipleri yola çıkarmaya devam ederek desteğini sürdürdü. Selçuklu, Meram, Karatay ve ilçe belediyeler ile Konya’daki sivil toplum kuruluşları, dernekler, odalar, iş adamları ve Konyalı tek yürek olarak birbiri ardına düzenlediği yardım kampanyalarıyla başta Hatay olmak üzere deprem etkilenen bölgelere akın etti. Depremin ilk günü Konya’dan arama kurtarma öncelikli yardımların yola çıktığını aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, devamında da yemek tırları ve iş makinalarının da Hatay’a gönderildiğini belirtti.

konya-buyuksehir-teyakkuzda.jpg

KAN BAĞIŞ ÇALIŞMASINA BELEDİYE PERSONELİNDEN DESTEK

Konya Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen depremin ardından oluşacak kan ihtiyacını karşılamaya destek olmak için Kızılay işbirliğinde belediye personeline yönelik kan bağış çalışması başlattı. Konya Büyükşehir Belediyesi Konevi Yerleşkesinde kurulan Kan Bağış TIR’ına gelen Büyükşehir ve KOSİ Genel Müdürlüğü personeli, depremde yaralanan insanlara kan vermek için sıraya girdi. Başkan Altay, “Büyükşehir personelimiz Konevi Yerleşkemizde kurulan Kan Bağış TIR’ına bağışta bulunuyor. Hemşehrilerimizi de Kızılay’a başvurarak kan bağışında bulunmaya davet ediyorum” diyerek bağış çalışmasına davette bulunmuştu.

kan-bagisi.jpg

BAŞKAN ALTAY HATAY’DA KOORDİNASYON ÇALIŞMALARINA KATILDI

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki büyük depremin hemen akabinde ilk gün Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte Hatay’a giden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, afet bölgesinde arama kurtarma ve koordinasyon çalışmalarına katıldı. Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte ilk gün bölgeye ulaşan Başkan Altay, “Hatay’ın yaralarını sarmak için Konya olarak; ilçe belediyelerimiz, odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız hep beraber burada yoğun bir gayretin içerisindeyiz” dedi.

baskan-altay-001.jpg

KONYA’NIN KALBİ DEPREM BÖLGESİNDE ATIYOR

Afette evini kaybeden depremzedeler için Konyalıların seferber olduğunu da dile getiren Başkan Altay, “Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonunda ilçe belediyelerimizin desteğiyle Konyalı hemşehrilerimiz her zaman olduğu gibi yüce gönüllülüğünü ortaya koyuyor. Konya olarak birlik ve beraberliğin en güzel örneğini sergiliyoruz. Yardım merkezlerimize yardımlarını ulaştıran ve bu merkezlerde gönüllü olarak göreve koşan tüm hemşerilerimden Allah razı olsun. Yardımlarınız Hatay’a geliyor ve burada yara sarıyor. Hatay’dan tüm Konyalı kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu.

konyanin-kalbi-deprem-bolgesinde-atiyor.jpg

KONYA BÜYÜKŞEHİR TÜM İMKÂNLARIYLA DEPREM BÖLGESİNDE

Konya olarak tüm imkânları ile deprem bölgesinde olduklarını aktaran Başkan Altay, “Bölgede Konya Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin 492 araç ve 1. 820 personeli bulunuyor. Hatay’a, İskenderun’a ve yardım faaliyetlerine katılan belediyelere içme suyu; AFAD’a jeneratör sağladık. Depremin 80. saatine kadar enkazdan 154 vatandaşı sağ kurtaran Konya Büyükşehir Belediyesi, mobil mutfak, ekmek fırını, mobil haberleşme ve mobil şarj istasyonu gibi araçlarla da çalışmalara katkı sağlıyor” dedi.

konya-tum-imlanlariyla.jpg

“KONYALILAR OLARAK HATAY’DA GAYRETLE ÇALIŞIYORUZ”

Hatay Eğitim Araştırma Hastanesinin bahçesinde Konyalı bir firmanın kurduğu fırınla deprem sonrası bulundukları bölgede ilk kez sıcak ekmek çıkardıklarını kaydeden Başkan Altay, “Birkaç gündür ekmek ihtiyacını buradan karşılıyoruz. 25 bin ekmeğimiz vatandaşlarımızın hizmetine sunuluyor. Hemen yan tarafta da Konyalı hayırsever iş adamımız tarafından gönderilen ekibimiz çorba üretiyor. Antakya merkezin birçok yerinde hem sanayicilerimiz, iş insanlarımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız sıcak yemek ve erzak dağıtımı konusunda gayretle çalışıyoruz. Yaraları bir an önce saracağız” açıklamasında bulundu.

ihtiyac-olan-bolgelere-temiz-su-saglandi.jpg

“İHTİYAÇ OLAN BÖLGELERE TEMİZ SU SAĞLANIYOR”

Hatay’ın su sorununu çözmek için KOSKİ ekiplerinin yaptığı çalışmaları anlatan Altay, “Yer altı sisteminde patlakları tek tek belirleyip onarıyoruz. Depremden zarar gören vatandaşlarımıza su vermek için aralıksız çalışıyoruz. Hatay’da içme suyu isale hatları, içme suyu şebekesi ve içme suyu tesislerinin bakımı ve onarımı için gayret ediyoruz. Kuyuları çalıştırdık, ihtiyaç olan bölgelere gücümüz yettiğince temiz su sağlıyoruz. İlgili kurumlarla sürekli olarak koordinasyon halinde olan KOSKİ ekiplerimiz, elektrik enerji ihtiyacına büyük ölçüde çözüm bulurken; hasar görmeyen bölgelerin de yüzde 35 oranında su sorununu çözdü. Burada bir damla su çok değerli. Birlikte olursak başarırız” dedi.

yardimlar-ihtiyac-sahiplerine-ulastirildi.jpg

“YARDIMLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILIYOR”

Depremin 5’inci gününde Antakya’da hizmet etmeye devam ettiklerini dile getiren Başkan Altay, “Konya’dan gelen tüm yardım TIR’ları öncelikli olarak oluşturduğumuz lojistik merkeze geliyor. Burada paletli ya da paletsiz olmasına göre ayrılarak küçük kamyonetlere gıda, su, battaniye, giyecek ve hijyen malzemesi olarak sınıflandırılarak buradan gelen taleplere göre mahallelere yönlendiriliyor. Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Hem belediyelerimizin hem odalarımızın hem de sivil toplum kuruluşlarımızın hepsinin yardımlarını buradan koordine ediyoruz. Gönderdiğiniz bütün yardımları en hızlı şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı.

konya-buyuksehir-deprem-bolgesinde-arac-santiyesi-kurdu.jpg

KONYA BÜYÜKŞEHİR DEPREM BÖLGESİNDE ARAÇ ŞANTİYESİ KURDU

Depremin ilk anından itibaren teyakkuza geçen ve bölgeye verdiği desteğini artırarak sürdüren Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay’da koordinasyonu sağlamak için araç şantiyesi kurdu. Başkan Uğur İbrahim Altay, Hatay’da Konya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin 630 araç, 2051 personel, 134 jeneratör ve 760 projektörle hizmet verdiğini belirterek, “Kurduğumuz araç şantiyesinde Büyükşehir Belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin iş makinaları bulunuyor. Başka illerden gelen iş makinalarının da koordinesi yapılıyor. Ayrıca tankerlerle gelen yakıtlar bizim koordinasyonumuzda iş makinaları, kamu araçları, motorlu kuryeler ve jeneratörler için dolduruluyor. Arama kurtarma, mobil mutfak, ekmek fırını, mobil haberleşme, temiz su temini, enerji ihtiyacı, yardımların dağıtımı gibi çalışmalarla canla başla çalışıyoruz” dedi.

buyuksehir-konya-otogarinda-da-seferber-oldu.jpg

BÜYÜKŞEHİR KONYA OTOGARI’NDA DA SEFERBER OLDU

Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde de destek çalışması yapan Konya Büyükşehir Belediyesi, sağlık kabini, afet koordinasyon masası, turuncu masa ile depremzede vatandaşların barınma ve giysi ihtiyaçlarına çözüm bulan Konya Büyükşehir Belediyesi ikramlara bulunarak 24 saat hizmet veriyor. Topyekun seferber olan Konya’da doktor ve asistanlar ise gönüllü olarak Beyhekim ve Selçuk Tıp Fakültesi’nden Konya Otogarı’na geliyor. Gönüllü doktor ve asistanlar, Konya’ya gelen depremzede misafirlere sağlık kontrol hizmeti veriyor.

hatayda-su-sebekesine-konya-ekipleri-hayat-verdi.jpg

KONYA BÜYÜKŞEHİR HATAY’DAKİ ARITMA TESİSİNİN BAKIMINI YAPTI

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri, depremden büyük zarar Hatay’da şehre içme suyu teminini sağlarken Karaçay İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde de bakım ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Karaçay Arıtma Tesisinde sağlıklı içme suyu işin seferber olduk. Klorlama çalışmamızı tamamladık. Hatay’a kesintisiz içme suyu vermek için tüm ekiplerimizle sahadayız. Bir damla suyun ne kadar değerli olduğunu deprem bölgesinde daha iyi anlıyoruz.” dedi.

hatayda-mobil-telsiz-rolesiyle-iletisim-kuruluyor.jpg

HATAY’DA MOBİL TELSİZ RÖLESİYLE İLETİŞİM KURULUYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri, depremin vurduğu Hatay’da mobil telsiz rölesiyle kesintisiz iletişim sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne ait tüm birimlerin haberleşmesini mobil telsiz rölesiyle ile yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, “Sistem, üzerindeki yeni nesil mobil haberleşme rölesiyle bulunduğu mevkide 40 kilometrelik yarıçapta dijital telsiz haberleşme imkânı sağlıyor. Enerji ihtiyacını üstünde bulunan güneş enerji panelleri ile sağlayan sistem, güneşin yeterli olmadığı kötü hava şartlarında ise jel akü grubu ile birlikte yine üstünde bulunan jeneratörle hizmetin kesintisiz devam etmesine imkân tanıyor. Bu altyapı ve sistemi bölgede ilk ve tek Konya kullanıyor. Hayra vesile olan ekiplerimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

konya-buyuksehir-hataydaki-aritma-tesisinin-bakimini-yapti.jpg

HATAY’DA SU ŞEBEKESİNE KONYA EKİPLERİ HAYAT VERDİ

Belediye olarak depremde zarar gören Hatay’da altyapıyı güçlendirmek, yeniden sağlıklı içme ve kullanma suyunu bölgeye ulaştırmak için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, “Hatay’ın su sorununu çözmek için KOSKİ ekiplerimiz çalışmalar yapıyor. Yer altı sisteminde patlakları tek tek belirleyip onarıyoruz. İçme suyu isale hatları, içme suyu şebekesi ve içme suyu tesislerinin bakımı ve onarımı için gayret ediyoruz. Hatay’a etap etap su veriyoruz. Suyu olmayan mahalleler için çalışmalarımız devam ediyor. Şartlar zor ama başaracağız Allah’ın izniyle. Hatay'a ilk gelen ekip olduk” dedi.

baskan-altay-yemek-dagitimi-yapti.jpg

BAŞKAN ALTAY, YEMEK DAĞITIMI YAPTI

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hatay’a giderek ilk günden itibaren çalışmalara destek olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bölgede hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Mobil Mutfak TIRI ve ekmek fırınında depremzedelere ve ekiplere sıcak yemek ve ekmek dağıtımı yaptı.

konya-hataya-konteyner-kent-kuruyor.jpg

KONYA HATAY’A KONTEYNER KENT KURUYOR

Bir taraftan da çöken altyapının yenilenmesini, lojistik hizmetinin sağlanmasını ve bölgeye gönderilen yardımların koordinasyonunu gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Altay, “Tüm bunlarla birlikte şimdi de Hatay’da iki farklı bölgede depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacına katkı sağlamak için kolları sıvadık. Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve ilçe belediyelerimizle ortaklaşa, AFAD koordinasyonunda bölgede konteyner kentler kuracağız inşallah. Belirlediğimiz ilk noktada KOSKİ ekiplerimiz altyapı çalışmalarına hızlıca başladı. Altyapıdan sonra kısa sürede üst yapı çalışmalarını da tamamlayarak bu soğuk kış aylarında depremzedelerimizin barınma ihtiyacını gidermeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.

koski-hatay-cbs-1.jpg

HATAY’IN ALTYAPISI KONYA BÜYÜKŞEHİR’E EMANET

KOSKİCBS ile Konya’daki 31 ilçenin 36 milyon metre uzunluğuna sahip 6 farklı su şebekesini ve 3 binden fazla üst yapı tesisini sorunsuz bir şekilde kontrol edebildiklerini aktaran Başkan Altay, “Aynı hizmeti depremden büyük zarar gören Hatay ilimize verecek ve emanet aldığımız altyapı hizmetini sorunsuz bir şekilde Hataylı kardeşlerimize sunacağız inşallah. KOSKİCBS sayesinde, yapılan her uygulama ve operasyonun maliyeti düşüyor, eldeki verinin kalitesi, doğruluğu ve güvenirliği yükseliyor. Bunun yanı sıra iş tekrarları önleniyor, verilere erişim hızı artıyor, kurum içi ve kurum dışı kullanıcıların aynı veriye ulaşması sağlanıyor. Sistemin geliştirilmesi ve genişletilmesi tek elden sağlanarak kontrol edilebiliyor. Aynı anda birden çok türde veriye ulaşılabiliyor” dedi. •Yiğit Berkay ÇOPUR

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum