Konya için korkulacak bir durum yok

Konya için korkulacak bir durum yok
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya’da saat 04:56'da merkez üssü Selçuklu’da yerin 5.4 kilometre derinliğinde gerçekleşen 2.8 şiddetindeki depremi değerlendirdi.

Konya’da saat 04:56'da merkez üssü Selçuklu’da yerin 5.4 kilometre derinliğinde gerçekleşen 2.8 şiddetindeki depremi değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, “Deprem, Konya Fay zonu üzerinde gerçekleşen, korkulacak bir durumu olmayan türden. Konya’da tehdit oluşturacak bir fay üzerinde ve şiddette değil” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7.6 ve 7.7 depremlerden sonra bölgede kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. Bölgeye yardım faaliyetlerine destek olmak ve çeşitli araştırmalar yapmak için giden Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya’da saat 04:56'da merkez üssü Selçuklu’da yerin 5.4 kilometre derinliğinde gerçekleşen 2.8 şiddetindeki depremi değerlendirdi.

jmo-konya-sube-baskani-sukru-arslan.jpg

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİYLE İLİŞKİSİ YOK

Konya’daki 2.8 şiddetindeki depremin olağan, beklenen depremlerden olduğunu ifade eden Arslan, “Deprem, Konya Fay zonu üzerinde gerçekleşen, korkulacak bir durumu olmayan türden. Konya’da tehdit oluşturacak bir fay üzerinde ve şiddette değil. Konya’ya tehlike oluşturacak depremler Konya‘nın çevresindeki fay zonlarından gelebilir. Konya merkezi için büyük bir sarsıntı oluşturabilecek bir fay zonumuz bulunmamaktadır. Konya’nın çevresini ve merkezi tehdit edebilecek fay zonlarımız ise Erciyes Fay Zonu, Tuz gölü Fay Zonu ve Akşehir Fay Zonu. Burada bir kırılma oluşturabilecek bir deprem Konya merkez için tehdit oluşturabilir. Bunların dışında yer kabuğu aktif ve hareketli bir yapıya sahip olduğu için bugünde yaşadığımız 2,8 şiddetinde depremde böyle küçük kayda giren ama küçük sarsıntılarla geçiren depremlerin yaşanması gayet normal. Bu depremi Kahramanmaraş depremiyle ilişkilendirilmek kesinlikle yanlış olur. O bölgede gerçekleşen depremler Doğu Anadolu Fay Zonu üzerindeki bir hareketlilikti. Zaten birinci deprem 7,7 şiddetle oluşan bir deprem sonrasında, ikinci faya değerek onu tetikliyor. Yaklaşık 10 saat sonrasında 2. deprem yani 7,6 şiddetinde deprem gerçekleşti. Kendi içerisinde kendi mekanizmasına karşı özgü hareketleri olan faylar. Konya, İzmir ve İstanbul ile ilişkilendirmek veya oraya bağlamak çok doğru olmaz. Kesinlikle yanlış bilgi. Geçtiğimiz yıl 5,0 şiddetinde Kızılören depremini yaşamıştık. Bunlar Konya için olağan beklenen sarsıntılar” dedi.

DEPREMLERDEN DERS ÇIKARMALIYIZ

Kahramanmaraş’ta devam eden çalışmalardan da bahseden Arslan, “5 gündür Kahramanmaraş’tayız. Burada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Aynı zamanda barınma ve ihtiyaç karşılama noktasında da tüm kurum ve kuruluşlar, STK’lar entegre olmuş durunda. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen farklı illere dağılma talebinde bulunan vatandaşlarında koordinasyonu sağlanarak nakil işlemleri gerçekleştiriliyor. Ben geldiğimde çok ilginç anekdotla karşılaştım. Kahramanmaraş’ta hem dağlık kesime hem de şehir merkezine yerleşim var. Ova düz şekilde. Kahramanmaraş’a baktığımızda dağlık kesimlerdeki konutlarda çok fazla yıkım yok. O yıkılan yapılarda çok çok eski ya da böyle herhangi bir mühendislik bilgisine başvurulmamış yapılar. Ovaya indiğimiz zaman ovanın durumu çok kötü. Orada hemen hemen birçok yapı yıkılmış ya da ağır hasar almış. Bu da yerleşim yerlerinde yer seçiminin ne kadar önemli olduğunu bize gösteren bir örnek. Burada 10 saat arayla 2 tane üst üste yaşanan depremden sonra dağlık kayalık zeminler üzerine yapılan yapılar hala ayaktayken, ova kesimi için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Bizim buralardan ders çıkarıp kesinlikle yerleşim yeri seçerken bu hususa çok büyük önem göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

BÖYLE BİR MİLLETE MENSUP

OLMAKTAN ÇOK GURUR DUYDUM

Deprem bölgesinde yardımların vatandaşlara ulaştırıldığını da aktaran Arslan şu şekilde konuştu: “Biz öyle büyük bir milletiz ki biz buraya geldikten bir gün sonra yardımlar buraya yağmur gibi yağmaya başladı. Burada depolar, çadır kentler her yerde yardımlar vatandaşlara ulaştırılıyor. Yardım için tırlar sıraya girdi. Yardım o kadar çok geldi ki burada milletimizin ne kadar duyarlı, hassas ve çok hızlı bir şekilde organize olup destek sağladıklarını gördük. Bu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak beni mutlu etti. Böyle bir millete mensup olmaktan çok gurur duyuyorum. Kim olursa olsun, ne olursa olsun milletimiz çok hızlı bir şekilde koordineli oluyor. Diğer illerde arkadaşlarım var. Onlarla da görüşüyorum. Aynı durum diğer iller içinde geçerli. Buradan vatandaşlarımızın bu hassasiyeti için hepsine çok teşekkür ediyorum. Türkiye Eczacılar Odası Konya Şubesi Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru Bey hemen şehir hastanesinin bahçesine ilaç temini için bir stant kurdu. Türkiye Eczacılar Odası ve diğer illerden üst seviye yetkililer de var. Şuan büyük bir ihtiyacı karşılıyorlar. Ciddi anlamda belli bir kesime hitap ediyorlar. Yani burada tüm ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılıyor. Herkes elinden geldiğince bir şeyler yapıyor. Milletimizin başı sağ olsun. Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Birlik ve beraberlik içerisinde en kısa zamanda bu durumdan kurtulacağız.” Mehmet Günnar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.