Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, 2015’e Yükselerek Girdi

Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, 2015’e Yükselerek Girdi
Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından yapılan Türkiye’nin yerel bazdaki ilk İmalat Sanayi Güven Endeksi Araştırması’nın Ocak ayı sonuçları belli oldu

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından yapılan Türkiye’nin yerel bazdaki ilk İmalat Sanayi Güven Endeksi Araştırması’nın Ocak ayı sonuçları belli oldu.

Araştırma sonuçlarına göre; Aralık 2014’te -8 puan değerini alan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Ocak 2015’te 11 puan yükselerek 3 puan değerini aldı. Bu yükselişle Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Ocak ayında Türkiye genelinden de, AB-28’den de daha iyi performans gösterdi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin 2015’e yükselerek girmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Araştırma sonuçlarına göre, Konya sanayisinde üretimi en çok kısıtlayan faktörün finansal sebepler olduğuna dikkat çeken Başkan Kütükcü, “Konya imalat sanayide faaliyet gösteren firmaların üretimini en fazla finansal sebepler kısıtlamaktadır. Firmaların yüzde 39,3’ü üretimlerini finansal kısıtların, yüzde 21,7’si yetersiz talebin, yüzde 20,7’si işgücü eksikliğinin, yüzde 17’si diğer faktörlerin kısıtladığını ifade etmiştir. Üretimlerini kısıtlayan herhangi bir neden olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 1’dir. Öte yandan Konya’da faaliyet gösteren sanayicilerin yüzde 85.7’si kısa vadeli Türk Lirası kredi faiz oranının düşmesini beklemektedir” dedi.

OCAK AYININ LİDERİ YATIRIM MALLARI SEKTÖRÜ OLDU

Konya Sanayi Odası’nın TEPAV işbirliğiyle yaptığı Ocak ayı Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Araştırması’nda öne çıkan diğer bazı sonuçlar ise şu şekilde:

“Ocak 2015’te Konya’da imalat sanayiye alt sektörler itibariyle bakıldığında iki sektör hariç diğer sektörlerin negatif değerler aldığı görülmektedir. ‘Yatırım malları’ ve ‘madencilik ve

taş ocakçılığı hariç ara malları’ sektörleri Ocak ayında pozitif değer alan iki sektör oldu. Ocak ayında en yüksek değeri ‘yatırım malları’ sektörü aldı. ‘Dayanıklı tüketim malları’, ‘gıda ve içecek sanayi’, ‘tüketim malları’, ‘dayanıksız tüketim malları’ ve ‘gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları’ sektörleri imalat sanayi güven endeksinden daha düşük ve negatif değer almıştır. Alt sektör arasında en düşük değer alan sektör “gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları.” sektörü olmuştur.

İMALAT SANAYİNİN YÜZDE 43’Ü ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME İLİŞKİN ÜRETİMDEN UMUTLU

Eylül 2014’ten bu yana düşüşünü sürdüren önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi, Aralık

2014’ün ardından Ocak 2015’te de yükseldi. Konya’da önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi Türkiye’den daha yüksek bir değer aldı. Konya imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 43’ü önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artmasını bekliyor.

SİPARİŞLERİN ARTMASI BEKLENİYOR

Ocak 2015’te Konya’da imalat sanayide faaliyet gösterenlerin yüzde 19,7’si geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade ederken, yüzde 44’ü önümüzdeki 3 ayda toplam

siparişlerin artacağını belirtmiştir. Önceki aylarda da olduğu gibi Konyalı üreticilerin gelecek dönem siparişlerden umudunun geçtiğimiz dönemdeki sipariş artışlarından daha fazla olduğu görülmektedir. Siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında hem geçmiş dönemde hem şuan hem de önümüzdeki dönemdeki ihracat sipariş durumu ve beklentisinin, iç piyasa siparişlerinden daha fazla olduğu görülmektedir.

BİRİM MALİYET ARTTI

Araştırmaya katılan Konya imalat sanayinin yüzde 79,3’ü Ocak 2015’te geçtiğimiz 3 aya göre ortalama birim maliyetin arttığını belirtirken, yüzde 49,3’ü önümüzdeki 3 ayda ortalama birim maliyetlerinde artış beklediklerini ifade etmiştir. Konyalı üreticilerin yüzde 26’sı ise önümüzdeki 3 ayda satış fiyatlarının artacağını kaydetmiştir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.