Konya Kakırdaklı (kıkırdaklı) Börek tarifi?

Konya Kakırdaklı (kıkırdaklı) Börek tarifi?
 S. Yazı İşleri Müdürü
Konya Kakırdaklı Börek nasıl yapılır? Konya Kakırdaklı Börek tarifi. Konya'nın kadim yemek kültürü içerisinde yer alan Kakırdaklı Börek, Konya'nın kadim yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir.

Konya Kakırdaklı Börek, Konya'nın kadim yemek kültürü içinde önemli bir yere sahiptir. Geçmişi eskiye dayanır ve coğrafi sınıra özgü üretim metodu ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple Konya Kakırdaklı Börek, coğrafi tescil işareti almıştır.

Konya Kakırdaklı Börek; böreklik buğday unu, süt, yaş maya ve beyaz şeker ile hazırlanan yumuşak kıvamdaki hamurun içine kakırdak (kavrulmuş kuyruk yağı), kuru soğan, domates, yeşilbiber, maydanoz, karabiber ve pul biberden oluşan harcın koyulup fırında pişirilmesi suretiyle üretilen börektir. Şekli ovaldir.

MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

HAMUR İÇİN

  • 1. kalite böreklik buğday unu
  • 250 ml ılık süt
  • 20 g yaş maya
  • 250 ml su
  • 130 g süzme yoğurt
  • 130 ml sıvı yağ
  • 10 g beyaz şeker
  • 1 adet yumurta akı
  • 12 g tuz

İÇ HARÇ İÇİN

  • 1 su bardağı kakırdak (kavrulmuş kuyruk yağı) kıkırdak da denir
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşilbiber
  • 1 demet maydanoz
  • 10 g karabiber
  • 10 g pul biber

konya-kakirdakli-borek.jpeg

YAPILIŞI

Böreğin içi için domateslerin kabukları soyulur. Soğan, biber, domates ve maydanoz ince doğranır. Üzerine kakırdak ve baharatlar eklenip karıştırılır.

Yoğurma kabının içine ılık süt, yaş maya, şeker ve az miktar un eklenir ve karıştırılır. 10 dakika mayanın aktifleşmesi beklendikten sonra un hariç diğer bileşenler eklenir. Yumuşak ve hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar un eklenip yoğrulur ve 20 dakika mayalandırılır.

Mayalanan hamurdan içi boyutunda oval şekilde bezeler yapılır ve hazırlanan iç harç bezelerin üzerine koyulur. Hamurun ovalliği bozulmadan ince uzun olacak şekilde kenarlar birbirine birleştirilir. Üzerlerine yumurta sürülür. Konya Kakırdaklı Börek, önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında pişirildikten sonra servis yapılır.

Afiyet Olsun

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.