Konya, "kanola" üretiminde 3. sırada

Konya, "kanola" üretiminde 3. sırada
Tekirdağ, geçen yıl 38 bin tonla kanola üretiminde ilk sırada yer aldı, bu ili Edirne ve Konya takip etti. Kanola, yüksek verimliliği, hayvan yemi olarak kullanılması ve az su tüketimiyle üreticiye avantaj sağlıyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin, tohumunun yüzde 50'sinin bakanlık tarafından karşılanacağını dile getirdiği kanolada ortalama üretim, son 10 yılda yaklaşık 115 bin ton oldu. Kanola üretiminin sağlanacak desteklerle artırılması hedefleniyor.

Kanola, hafif ve kumlu topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişiyor.

İnsan beslenmesinin yanı sıra arıcılıkta ve soya küspesiyle karıştırılarak hayvan yemi olarak kullanılan kanolada dekar başına 347 kilogram ürün elde edilebiliyor. Bu rakam, dekarda ayçiçeği veriminden 50 kilogram daha fazla.

Kanola, erken dönemde hasat edildiği için de üreticiye avantaj sağlıyor. Su tüketiminin az oluşu nedeniyle de tercih edilen kanola, barındırdığı yüksek organik maddeler dolayısıyla da toprağın yapısının düzelmesine yardımcı oluyor.

Türkiye'de geçen yıl 122 bin ton kanola üretildi

Dünyada yıllık kanola üretimi yaklaşık 71,5 milyon ton olarak hesaplanırken, Türkiye'de üretim geçen yıl 122 bin ton oldu. Ülke kanola üretimi son 10 yılda ortalama 115 bin ton olarak gerçekleşti.

Tekirdağ, geçen yıl yaklaşık 38 bin ton kanola üretimiyle ilk sırada yer aldı. Bu ili 24 bin tonla Edirne ve 16 bin tonla Konya takip etti.

Geçen yıl üretici maliyeti kilogram başına ortalama 2,2 lira olarak hesaplanan kanolanın borsalarda satış fiyatı ise yaklaşık 3 lira oldu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kanola üretiminin artmasının sağlayacağı faydalara dikkati çekerek, kanola tohumunun yüzde 50'sinin bakanlık tarafından karşılanacağını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.