'Konya Kenevir Helvası'nın tescilli tarifi

'Konya Kenevir Helvası'nın tescilli tarifi
Geçmişi Selçuklu dönemine dayanan Konya Kenevir Helvası, soğuk kış gecelerinde yapılan eğlence kültürünün önemli bir parçası olup “eğlencelik” olarak tanımlanır

Konya Kenevir Helvası; kavrulmuş kenevir tohumlarının ceviz içi, badem içi ve fıstık içi ile tekrar kavrulup üzerine kaynar üzüm pekmezi ilave edildikten sonra, tabanı leblebi tozuyla kaplanan tepside soğutulması suretiyle hazırlanan helvadır. Geçmişi Selçuklu dönemine dayanan Konya Kenevir Helvası, soğuk kış gecelerinde yapılan eğlence kültürünün önemli bir parçası olup “eğlencelik” olarak tanımlanırdı. Konya mutfağı içindeki önemini koruyan Konya Kenevir Helvasının coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

kenevir-helvasi.jpeg

'Konya Kenevir Helvası'nın Coğrafi İşaret tescilli tarifi:

MALZEMELER:
-200 ml üzüm pekmezi

-250 gr kenevir tohumu

-150 gr fıstık içi

-150 gr badem içi

-150 gr ceviz içi

-150 gr susam

-50 gr leblebi tozu

HAZIRLANMASI:
Üzüm pekmezi kısık ateşte kaynatılır. Kenevir tohumu; tavada kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Ceviz içi, badem içi ve fıstık içi iri dövülerek kenevir tohumlarının üzerine eklenip birlikte kavrulduktan sonra üzerine kaynar pekmez dökülür. Bir tepsinin tabanına leblebi tozu serpilir. Pekmezli karışımı, leblebi tozu serpilen tepsiye dökülür. Konya Kenevir Helvasının servisi, oda sıcaklığına gelince yapılır. Muhafazası nemsiz, doğrudan güneş almayan ortamda yapılır. Raf ömrü 1 aydır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.