Konya mart ayında ihracatta çifte rekor kırdı

Konya mart ayında ihracatta çifte rekor kırdı
Konya mart ayında hem en tarihinin yüksek mart ayı ihracatı hem de en yüksek ilk çeyrek rekorunu krıdı

Konya’nın 2023 yılı ilk çeyrek ihracatı da yüzde 3,94 artarak 799 milyon dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2023’ün Mart ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Türkiye Mart’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,4 artışla, 23,6 milyar dolar ihracat yaparken, Konya yüzde 8,09 artışla 309 milyon 763 bin 132 dolar ihracat yaptı. Konya mart ayında hem tarihinin en yüksek mart ayı ihracatına hem de en yüksek ilk çeyrek rakamına ulaştı.

BÜYÜKEĞEN’DEN TEBRİK

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın 2023 yılının ilk çeyreğinde 799 milyon doları aşkın ihracat gerçekleştirdiğini söyleyerek, “Şehir olarak, tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracat rakamına ulaştık. İnşallah yıl sonunda yeni bir ihracat rekoru kıracağız” dedi. Büyükeğen, Konya’nın ilk çeyrekte ihracatını yüzde 3,9 artırdığını ve 799 milyon 38 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Konyalı sanayicilerin tüm zamanların en yüksek Ocak-Mart dönemi ihracatını gerçekleştirdiğini kaydeden Başkan Büyükeğen, “Yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkisine rağmen, Konyalı sanayicilerimiz üretmeye, ihracat yapmaya devam ediyor. Şehir olarak, bu yılın Mart ayında ihracatımızı yüzde 8,1 artırdık ve 309 milyon 763 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Türkiye ihracatının yüzde 2,5 arttığı ilk çeyrekte de, ihracatımızı yüzde 3,9 artırmayı başardık ve 799 milyon 38 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Böylece tüm zamanların en yüksek Ocak-Mart dönemi ihracatını yapmış olduk. Bu başarıya imza atan tüm sanayicilerimizi ve çalışanlarını yürekten kutluyorum” dedi.

EN FAZLA İHRACAT MAKİNE VE AKSAMLARI SEKTÖRÜNDE

Konya’nın ilk çeyrekte en fazla ihracat gerçekleştirdiği sektörler hakkında da bilgi veren Başkan Büyükeğen, ilk sırada makine ve aksamları sektörünün, ikinci sırada otomotiv endüstrisinin yer aldığını söyledi. Büyükeğen, şunları kaydetti: “İhracatımızın ilk sırasında 212 milyon 897 bin dolar ile makine ve aksamları sektörü yer aldı. İkinci sırada 181 milyon 176 bin dolar ile otomotiv endüstrisi bulunurken, üçüncü sırada da 82 milyon 923 bin dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yer aldı. İhracatımızın ilk üç sırasını paylaşan bu sektörlerimizin tamamının ihracatında artış kaydedildi.”

EN FAZLA İHRACAT RUSYA’YA YAPILDI

İlk çeyrekte Konya ihracatında, 76 milyon 728 bin dolar ile Rusya Federasyonu’nun ilk sırada yer aldığını bildiren Büyükeğen, Ocak-Mart döneminde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkeyi ise şöyle sıraladı: “Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, ABD, İtalya, Polonya, Suudi Arabistan, İsrail, Özbekistan ve İran Konya’nın bu dönem en fazla ihracat yaptığı ülkeler olmuş durumda.”

ÖZTÜRK’TEN KUTLAMA

Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Konya'nın ihracatı Mart ayında yeniden artışa geçti. Türkiye'nin ihracatının yüzde 4,4 arttığı Mart'ta Konya'nın yüzde 8,09 artarak 309,7 milyon dolar oldu. 2023 yılı ilk çeyrek ihracatımız da yüzde 3,94 artarak 799 milyon dolara ulaştı. Çalışarak ihracata katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Öztürk, “2022 yılında 3,26 milyar dolar seviyesine gelen ihracatımız, 2023 yılına da artışla başlamıştı. Ocak ayında yüzde 16,1 artan ihracat, şubat ayında depremlerin etkisi ile azalma kaydetmişti. Mart ayı ile birlikte ihracatımızın yeniden artışa geçtiğini görmekteyiz. 2023 yılının Ocak ayında 249,8 milyon dolar, Şubat ayında 239,4 olan Konya’nın aylık ihracatı, Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,09, geçen aya göre de yüzde 29,39 artarak 309,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakama göre Mart ayında il bazında Türkiye ihracatından yüzde 1,48 pay alan Konya, en yüksek ihracat yapan iller arasında 10. sırada yer almıştır. 2023 yılı ilk üç aylık ihracat rakamımız da yüzde 3,94 artarak 799 milyon dolara ulaşmıştır. Dış ticarette yeni hedeflerimizde ilerlediğimiz 2023 yılında istenilen ihracat artışını gerçekleştirmek için tüccar, sanayici ve ihracatçılarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Mart ayında, çalışarak ihracat artışına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.