Konya, öğrenciler için rahat bir şehir

Konya, öğrenciler için rahat bir şehir
Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü öğrencisi Güven Madenci ile Konya ve öğrencilik hayatına ilişkin konuştuk.

Konya'nın hem ekonomik hem de diğer alanlarda öğrencilere kolaylık sağladığını ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü öğrencisi Güven Madenci, "Konya, öğrenciler için rahat bir şehir" dedi.

Konya, üniversiteleriyle Türkiye'de ön plana çıkan ve birçok öğrencinin eğitimini tamamlaması adına kolaylık sağlayan bir şehir. Türkiye'nin her bölgesinde yer alan bölümlerin bir arada toplandığı Konya’daki üniversiteler, yüzbinlerce öğrenciyi her sene kendi hanesine katmaya devam ediyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Necmettin Erbakan Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü öğrencisi Güven Madenci ile Konya ve öğrencilik hayatına ilişkin konuştuk.

whatsapp-image-2022-04-26-at-22-25-15-1.jpeg

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, adım Güven Madenci, Necmettin Erbakan Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Aslen Bursalıyım. İnegöl’den Konya’ya öğrenimimi tamamlamak adına geldim.

Kendi şehriniz ve Konya arasındaki Ramazan kültürünün benzerlik ve farklılıkları var mı?

Her iki şehirde de Ramazan kültürü açısından farklılıklar yok denilebilecek kadar az. Çünkü kendi şehrim olan Bursa İnegöl’de genellikle akşam iftar yemeği için gelen misafirlere köfte ikram edilir. Buna benzer olarak da Konya’da misafirlerine meşhur olan yemeklerini yani düğün pilavını, bamya çorbasını veya etli ekmeğini ikram ediyor. Her iki şehirde kültürel olarak farklılıklar olsa da Ramazan ayında her iki şehirdeki evlerde muhakkak belirli günler misafir ağırlanır.

Konya’ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde herhangi bir değişim oldu mu?

Aslına bakılırsa Konya’ya gelmeden önce düşüncelerim pozitif yöndeydi. Diğer insanlara nazaran ön yargım çok fazla oluşmamıştı. Geldikten sonra da herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmadığım için aynı düşüncelerim devam ediyor.

İlerleyen dönemlerde Konya’da kalmayı düşünüyor musunuz?

Necmettin Erbakan Üniversitesinde son yılım olduğu için aslına bakılırsa bu durumla ilgili kararsızım. Kararsızım fakat sene sonunda gireceğim KPSS ve mülakat sınavları neticesinde nerede yaşamımı devam ettireceğim belli olacak. Tabii atamam yapılır ve Konya tercihlerim arasında yer alırsa kalmayı düşünüyorum. Ama ilerleyen dönemlerde iş imkânları neyi gösterecek ondan pek emin değilim.

Konya’da yaşadığınız süreçte karşılaştığınız veya en tuhafınıza giden ilginç bir kültürel özellik var mı?

Konya’da özellikle karşılaştığım ve çok tuhafıma giden çetnevir etkinlikleri olmuştu. Özellikle düğün veya asker uğurlama öncesinde yapılan bu etkinlikle bütün tanıdıklar toplanır ve hep beraber kutlama yaparlar. Bende birkaç defasında karşılaştım ve gerçekten eğlenceliydi. Bunun dışında en tuhafıma giden düğünleri olmuştu. Oldukça kalabalık şekilde yapılan düğünlerde genellikle düğün pilavı dağıtılıyordu. Düğünde esnasında oluşan pilav kuyruğuna denk geldiğimde ilginç karşılamıştım. Çünkü ardı arkası kesilmeyen pilav dağıtımlarının yanı sıra oluşan sıra ilginçti.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya’da okumayı tavsiye eder misiniz?

Diğer şehirlere oranla artılarının daha fazla olması sebebiyle Konya’ya gelmek isteyen öğrencilere tavsiye ederim. Çünkü Konya, gerçekten diğer şehirlere kıyasla maddi açıdan geçinilmesi daha kolay bir şehir. Bunun yanı sıra birçok yönden öğrenciler için kolaylıkları mevcut.

Konya’da en sevdiğiniz veya en sevmediğiniz özellikler nelerdir?

Konya’nın en sevdiğim özelliği Konya belediyelerinin halkın refahı için efor sarf etmesidir. Bu anlamda aynı fikir ve düşünceye sahip olmasak da bunu söylüyor olmam belediyenin gerçekten çalıştığının göstergesidir. Çünkü yapılan çalışmaların halka etki ettiğini ve fayda sağladığını kendim gördüm. En sevmediğim özelliği ise ev sahiplerinin kadın ve erkek ayrımı yaparak ev kiralaması. Bazen bu durumla ilgili öğrenciler olarak problemler yaşayabiliyoruz.

Konya’da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Her öğrencinin aklında soru işareti bırakan durumlar tercih dönemlerinde oluyor. Fakat Konya gerek ekonomik gerek diğer alanlarla öğrencilere kolaylık sağlıyor. Bende üniversite öğrencisi olarak bunun kolaylığını çok rahat bir şekilde yaşadım. En azından diğer şehirlere oranla maddi açıdan daha rahat geçim sağlayabiliyorsunuz.

whatsapp-image-2022-04-26-at-22-25-15-2.jpeg

Konya'da okuyan bir öğrenci olarak eksik gördüğünüz veya yapılması gereken şeyler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Son senem olduğu için benimle alakalı olmasa da yeni gelecek olan öğrenciler için tavsiyem var. Konya’da özellikle Necmettin Erbakan Üniversitesi çevresinde çok fazla erkek yurdu yok. Bu durumla ilgili erkek öğrenciler bazen sorun yaşayabiliyor veya ev bulmakta zorluk çekiyorlar. Bence bu kadar çok öğrenci sayısına sahip olan Konya’ya erkek yurdu yapılmalı. Bizlerde öğrenciler olarak en azından yeni gelen kişilere kolaylık sağlanması açısından yeni yurtlar yapılması taraftarıyız. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.